Seria gta

Grand Theft Auto - symulator bycia przestępcom gra jest od 18 lat < Czy aby na pewno ?

Przeglądałem wp.pl w grach i znalazłem ciekawą historię

Być może niektórzy z Was pamiętają dosyć głośną sprawę jeszcze z 2003 roku, kiedy to dwudziestoletni Amerykanin Devin Moore zabił dyspozytora oraz dwóch policjantów, zwalając później winę na serię gier Grand Theft Auto. Doczekaliśmy się ostatecznego wyroku sądu, jakim jest... wyrok śmierci dla Moore'a.

Jako uzasadnienie sąd podał brak okazania jakichkolwiek emocji Devina podczas rozprawy. Tuż przed zaaplikowaniem trucizny wyznał on jednak, że ma nadzieję na przebaczenie. Mimo tak smutnego zakończenia sprawy nadal za winowajcę uznaje się firmę Rockstar, czyli autora gry, jak i wydawcę oraz sklepy rozprowadzające produkt na rynku.

Źródło: http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,23...44380;core.html

Co do innych gier typu mortal kombat itp. raczej nie powinny szkodzić bo wiadomo nie polecimy w kumpla jak rakieta i będziemy mieli ogniste ręce ale co do GTA uważam że powinno być sprzedawane naprawdę ale to naprawdę dorosłym 18+ i najlepiej żeby w następnych częściach serii GTA nie było takich dużych możliwości (nie posiadam GTA ale wiem że w SA można było nawalać różą aż do krwi :/ czy to nie przesada?).

A moim zdaniem winowajcą nie jest GTA, nie jest Mortal Kombat oraz z pewnością nie jest Rambo IV. Winowajcą jest człowiek... GTA ma na świecie miliony fanów a przypadków morderstw inspirowanych grą jest nie porównalnie mało. Dlatego nie widzę potrzeby jakiegokolwiek cenzurowania gry. Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie zrzucał winę na gry/filmy/książki w nadziei na niższy wyrok sądu.

Nie tylko w GTA ludzie giną... Mógłbym podać tysiące książek gdzie jest morderca, nie tylko używający specjalnych mocy, lecz zwyczajny, psychopatyczny morderca ( :) ) Filmów są kolejne krocie, naprawdę, nie wolno winić jednej gry za błąd w psychice człowieka...

Dokładnie. Ja sam jestem wielkim zwolennikiem GTA (na swoim komputerze nie miałem przyjemności grać tylko w "trójkę"). A winę za to wszystko ponosi psychika człowieka.

ja grałem w 4cześci gta i to co nie kturzy ludzie co mówią na temat gta to jest po prostu śmieszne ;-) bo wile gier jest podobnych do gta i to wszystko mogło być z powodu każdej gry tego typu.

O kurde właśnie gram w GTA na PSP i czytam forum :/ Chyba zaraz wyłączę.Widać ze GTA robi wodę z mózgu :mrgreen: f

koleś był po prostu psychiczny i to nie wina Rokstar

o zal GTA S.A jedna z najlepszych gier w jakie gralem i jeszcze mi sie nie znudzila :) normalnie moge w to grac i grac bardzo lubie ta gre ale zeby obwiniac gre za popelnienie zabójstwa jedno slowo zal

Gta jest od 16 lat pisze na okładce

Heh, dobry temat.

Lecz, winę nie ponoszą gry, bardziej sprzedający. Ostatnio w Empiku widziałem mamuśkę z synkiem ( synek góra 10 lat ). Mamusia chciała kupic mu gre. Patrze a sprzedawca popatrzył z błyskiem w oku na dziecko i pobiegł po GTA SA, S.T.A.L.K.E.R i jakąś ścigałke ( nieznam się na tym ). Oczywiście mały niemiał pojęcia co wziąc, więc mamuśka spytała Pana Sprzedawce co jest najlepsze dla jej pociechy. Oczywiście, tak jak się spodziewałem sprzedawca doradził i S.T.A.L.K.E.R i GTA SA..

Heh ja rozumiem, że trzeba sprzedawac towary, ale może z większą rozwagą? Kto wie, może tera ten mały łepek gra w GTA i z radością morduje tabuny ludzi..

Ja np: miałem kompa w wieku 12 lat i grałem w gry typu Baldurs Gate, Icwind Dale, Diablo II.. I na złe mi to nie wyszło..

Tak, pomijając że masz "666" w nicku :D

Hehe, a Mr.Hania jak zawsze czujny :D. 666 to przez Diablo ^^

Hehe, nie no to z przypadku:D żeby nie było, że coś ze mną nie tak :-P

Nie nie grałem w Diablo i nie rzamierzam. Jest taki program Hyper zaczyna sie o 21

na ZigZap'ie i jest tam o nowinka i co miesiąc wychodzi nowe nuremy programów i tan było o S.T.A.L.K.E.R i z chęcią bym zagrał chociarz mam 12 lat i normalnie o 20.00 w grudniu nic nie widać a jak siedze pzy komie i mó brat w Doom 3 "pocina" on ma 16 lat :-P

//Literówek już mi się nawet nie chce podkreślać -.- - Mr. Hania

Wiesz, 2 lata robią troche różnicy zawsze. A ja powiedziałem, że on ma GÓRA 10 lat.. Wyglądał na lat 8, i według mnie w tym wieku to w Hugo się powinno szpilac. Ale każdy jest inny na jednych działa to badziej na innych mniej.

Na mnie to w ogóle nie działa. Grałem i w GTA i w Quake i w wiele innych gier tego typu, które polegają na zabijaniu. A po drugie to większość sprzedawców gier nie patrzy na wiek kupującego. To znaczy, że osoba w wieku 10 lat spokojnie może sobie kupić gre 16+ czy 18+. Jedno dziecko po tych grac może stać się seryjnym mordercą, a inne (większość) będzie zwykłym normalnym człowiekiem, który będzie się wyżywał w grach, a nie w prawdziwym życiu.

Grand Theft Auto - symulator bycia przestępcom gra jest od 18 lat < Czy aby na pewno ?

Przeglądałem wp.pl w grach i znalazłem ciekawą historię

Być może niektórzy z Was pamiętają dosyć głośną sprawę jeszcze z 2003 roku, kiedy to dwudziestoletni Amerykanin Devin Moore zabił dyspozytora oraz dwóch policjantów, zwalając później winę na serię gier Grand Theft Auto. Doczekaliśmy się ostatecznego wyroku sądu, jakim jest... wyrok śmierci dla Moore'a.

Jako uzasadnienie sąd podał brak okazania jakichkolwiek emocji Devina podczas rozprawy. Tuż przed zaaplikowaniem trucizny wyznał on jednak, że ma nadzieję na przebaczenie. Mimo tak smutnego zakończenia sprawy nadal za winowajcę uznaje się firmę Rockstar, czyli autora gry, jak i wydawcę oraz sklepy rozprowadzające produkt na rynku.

Źródło: http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,23...44380;core.html

Co do innych gier typu mortal kombat itp. raczej nie powinny szkodzić bo wiadomo nie polecimy w kumpla jak rakieta i będziemy mieli ogniste ręce ale co do GTA uważam że powinno być sprzedawane naprawdę ale to naprawdę dorosłym 18+ i najlepiej żeby w następnych częściach serii GTA nie było takich dużych możliwości (nie posiadam GTA ale wiem że w SA można było nawalać różą aż do krwi :/ czy to nie przesada?).