Serwer, pomoc i ogólne informacje o grze

Witam.

Jestem nowy w RIFT. Chciałbym się dowiedzieć czy na serwerze Gelidra (stary Blightweald) znajduje się jakaś polska gildia. Jeżeli tak to proszę o jakiś opis i dane kontaktowe w grze.

Jako że jestem nowy chciałbym się również dowiedzieć się paru rzeczy odnośnie mechaniki gry, buildów i rzeczy które pozwolą zacząć przygodę w ten 'odpowiedni' sposób.

Do rzeczy, wybrałem klasę Rouge z podklasami Nightblade (5pkt) Assassin (to drzewko rozwijam) i Marksman (10pkt), Gdzieś znalazłem informację, że to drzewko jest bardzo popularne i dobre. Jednakże chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście tak jest.

Czym RIFT różni się na tle innych produkcji w które dosyć dużo grałem (GW2, SWTOR, Aion, WoW). Jak wygląda kwestia ubierania postaci ? (czy są jakieś heirloomy jak w WoWie, czy wystarczy chodzić na dungeony i robić questy by udźwignąć PVE i kolejkowe PVP) Czy craft jest istotny (nie jestem zwolennikiem craftingu).

W zasadzie to wszystko, na wypadek gdybym nie mógł odnaleźć polskiej gildii z doświadczonymi ludźmi na moim serwerze będę korzystał z tego tematu by zadawać pytania.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam !