Hej, witam wszystkich miłosinków RolePlay'a. Chciałym jutro zorganizować sesję SoftRP na czacie.Co oznacza Soft ? SoftRP to taki roleplay, w którym klimat nie musi być zachowany w 100% ja kto na HardRP. Czy są jakieś wymagania ? W sumie nie, ale muszę wam przedstawić mały słowniczek roleplay'owy
Przykładowo:
Ugahul: *wyciąga połyskujący złoty miecz z pochwy i wbija go w serce potwora*
Słowniczek:
OOC - oznacza Out of Character. Jest to pisanie poza samym roleplayem. Kiedy dwóch bądź więcej chatRoleplayerów chce się ze sobą dogadać.
IC - oznacza In Character. Jest to po prostu odgrywanie naszą postacią.
B2S - skrót oznaczający Back2Story. Gdy dwóch bądź więcej graczy rozpoczyna rozmowę na IRC, zamiast chatRPować, a są inne osoby, którym to przeszkadza bo chciałyby roleplayować, B2S oznacza powrót do IC.
IRC - Internet Relay Chat czyli po prostu chat, który widnieje na górze naszej strony.
Roleplayerować, rpować, klimacić, rpić, odgrywać, chatrpować oznacza jedno i to samo. Odgrywanie naszą postacią w sposób klimatyczny na IRC.
Nawiasy [[ ]], [ ], ( ), { }, (( )) bądź OOC: - w takich nawiasach piszemy poza naszą postacią. Możemy dzięki temu rozmawiać z graczami.
OP/IMBA - overpowered. OP znaczy postać bądź rzecz, która jest cholernie potężna, dużo lepsza od innych. (Staramy sie nie robić postaci OP, aby każdy miał szansę)
Gwiazdki i tekst w nich * * - oznacza, że nasza postać dokonuje jakiejś akcji. Możemy tam przykładowo napisać *Podnosi miecz*, *atakuje hydrę* i *patrzy na obraz*.
Nawiasy ostrokątne < > - służą do opisywania różnorakich miejsc, wyglądów czy też ewentualnie wyglądów czarów. Przykład - .
Myśli - myśli wyrażamy tak *m* bądź *myśli* przykład: *m* "I co ja ma teraz zrobić...*
No to tak ogólnikowo już wam opowiedziałem Aha jest pare zasad każdy jest takjakby bogiem na SoftRP. A czemu ? Jeśli np. gracz nas zaatakuję, my możemy tego uniknąć, np.
Ugahul: *Podnosi miecz i szybkim ruchem ręki wbił miecz w Altusa* A masz gnido.....
Altus: *Odskakuje i unika pchnięcia mieczem* Chyba oszalaałeś. *powiedział śmiejąc się szyderczo*
Zasada jakaś tam z kolei jeśli operator RP'a (w tym wypadku ja) napisze B2S to wracamy do gry i przestajemy rozmawiać na OOC
Staramy się pisać w trybie niedokonanym właśnie po to, aby każdy mógł odpowiedzieć na atak czy coś (no chyba, że to walka z potworem xd)
Piszemy poprawną polszczyzną (polskie znaki, ortografia itd.)
No to tyle z mojej strony pisać kto się piszę na sesje WAŻNE!! Każdy ma mieć jakiś klimatowy nick fantasy jakby co, a nie np. kolorowybanan.
Link do chatu będę wysyłał osobiście Aha, jeśli ktoś będzie trollował, wyzywał, przeszkadzał to leci ban
Pozdrawiam