Sesja RPG - Tworzenie Postaci

Słuchajcie mam pewien problem, a mianowicie nie mogę się doczytać co mam wpisać w miejscu "Rozmiar". Wiem tylko tyle, że człowiek nie ma żadnych bonusów od tego więc on tam wpisuje 0, a jak ja gram Elfem-Tropicielem, to co mam tam wpisać? Nie mogę się doszukać jaką wartość mam tam wpisać :/

Ludzie i elfy mają ten sam rozmiar, bodajże normalny, dawno w D&D nie grałem...

*edit* nie normalny, tylko średni...

Elf - Size: Elves range from under 5 to over 6 feet tall and have slender builds. Your size is Medium.

Źródło: D&D Player Handook Ed. 5

Klasa nie wpływa na rozmiar, tylko rasa i przedmioty.

Aha taki rozkmin, no spoko dziękuję w takim razie za pomoc :)

A zapytam, znacie jakieś fajne proste poradniki właśnie dla początkujących graczy? Bo ze znajomymi się właśnie za to zabieramy i przydały by się różne wskazówki itd :)

Podbijam pytanko, i najlepiej by było aby te poradniki dotyczyły wersji 3.5 bo w taką ze znajomymi będziemy grać :)

Dla graczy? Podręcznik Gracza wystarczy, to Mistrz Gry musi dużo wiedzieć :P

Nie jestem pewien czy jeszcze 3.5 da się kupić(bo na sesji nic nie zastąpi papierowych podręczników) ale znaleźć je łatwo.

Siema,

Moje wskazówki - zmieńcie system na coś przyjemniejszego mechanicznie. Nie mówię, że D&D jest złe, bardzo lubię ten system i grałem w dedeki długie lata - jednak możecie się zrazić na sam początek.

Jeśli to wasza pierwsza sesja, zbierzcie się wszyscy razem i poświęccie parę godzin na wspólne tworzenie postaci. Fajnie by było, jakby każdy miał wcześniej jakiś zalążek idei kim chce grać.

Ogólnie głównym problemem D&D jest to, że strasznie się dłuży ze względu na mechanikę (od groma rzutów, czego moja ekipa nie trawiła). Podobno zmieniło się to na lepsze w 5 edycji, nie dane mi niestety było w tę edycję grać.

Jeśli szukacie poradników - jest tego mnóstwo w sieci, choćby polter.pl (mało aktualizowane ale jest...). Ja jednak polecam podczepić się pod lokalny klub fantastyki, co musielibyście wygooglować. Oni wam pokażą co i jak.

Jeśli Twój MG chce, mogę podzielić się moja kolekcją podręczników i muzyki na pw. Nie mam tego tak sporo jakby się mogło wydawać, ale znajdziecie na pewno parę perełek. Mam taką kolekcję online, gdyż nie mogłem zapakować tych knig ze sobą emigrując.

Z tego co pamiętam Icewind Dale 2 można użyć jako szybki kreator postaci w D&D, bez tła, same staty i atuty. Możecie to spróbować.

Daj znać jeśli będziesz potrzebował więcej informacji do konkretnych pytań, a na pewno pomogę.

Ogólnie głównym problemem D&D jest to, że strasznie się dłuży ze względu na mechanikę (od groma rzutów, czego moja ekipa nie trawiła). Podobno zmieniło się to na lepsze w 5 edycji, nie dane mi niestety było w tę edycję grać.

Zmieniło. Jest mniej i MG ma teraz większe pole do popisu.

@AldabertDune

dzięki za wskazówki, ale przydała by się też jakaś przykładowo stworzona postać na n 1 poziomie. Aby zerknąć sobie jak to mniej więcej wygląda. W googlach nie mogę czegos takiego znaleźć :/

A to kart postaci ( nie mówię o historii ) nie tworzycie razem z mistrzem gry? Przecież i tak musicie rzucać na statystyki.

@Sparki

No i chyba tak zrobimy jednak.

@Pawlikgk

Zajrzyj proszę tutaj http://lastinn.info/wioskowa-akademia/7464-krotki-kurs-tworzenia-bohatera-w-systemie-d-and-d-3-5-a.html

Ogólnie znajdziesz tam kopalnię RPGowej wiedzy. Niestety nie mam przy sobie żadnej karty postaci żeby Ci zeskanować i wysłać. Jeśli korzystasz z gg, wyślij mi swój nr na pw a i ja się zaloguje na moje w pracy.

Dopóki szef nie przyłapie :P

Przecież i tak musicie rzucać na statystyki.

Nie koniecznie. Osobiście zawsze wolałem 32punktowe buildy, ludzie wtedy przychodzą już z gotowymi kartami i można od razu grać.

Niee nie korzystam z gg :/ Tylko Skajpaj :/

Bo wiecie trudno to wszystko ogarnąć, ale ze znajomymi uwielbiamy fantasy i ogarniamy tak "ogólnie" te motywy z elfami krasnalami itd. dla tego wybraliśmy D&D.

Ale strasznie Ciężko wejść w to, zwłaszcza jak nie ma nikogo kto w to kiedyś grał.

Tak się wydaje, że ciężko, a wcale tak nie jest.

Tworzenie postaci może być przyjemne i klimatyczne - potem możecie olać połowę mechaniki lub przejść na storytelling (zero rzutów, w dnd bardzo ciężko, ale możliwe).

Trzeba też zaznaczyć, że każdy system ma inną mechanikę i w każdym trzeba załapać o co chodzi. Więc nawet jeśli wybierzecie jakieś inne fantasy, typu LotR, Warhammer, cokolwiek, musicie liczyć się z mechanicznym aspektem rozgrywki.

A jak już załapiecie DeDeki, to będzie to banalnie proste. Przeczytać poradnik z poprzedniego linka ode mnie i wszystko będziesz wiedział.

Ok dzięki na pewno zerknę.

Słuchajcie mam pewien problem, a mianowicie nie mogę się doczytać co mam wpisać w miejscu "Rozmiar". Wiem tylko tyle, że człowiek nie ma żadnych bonusów od tego więc on tam wpisuje 0, a jak ja gram Elfem-Tropicielem, to co mam tam wpisać? Nie mogę się doszukać jaką wartość mam tam wpisać :/