Witajcie,
z racji tego, że w internecie jest bardzo mało informacji o tej startującej lada moment grze, postanowiłem sam się wziąć za ten problem.
Seven Core jest wręcz niedoceniany głownie z tego powodu, że nikt o tej grze nic nie wie, na naszym portalu i innych podobnych rzucane są tylko szczątkowe newsy o tym kiedy CBT, kiedy OBT i czy jest nowy klient.
Szczerze nie mam czasu by się rozpisywać szczegółowo dlatego wybaczcie formę i chłońcie zawartość.
Jest to tak naprawdę dobra gra. Niech nie odstrasza was strasznie mała liczba klas (mag, warrior, gunner) i skilli, teoretycznie klas jest nie 3, a 6 bo każda klasa obsługuje 2 rodzaje broni, którymi możemy grać cały czas na przemian ale lepiej wybierać tą dominującą i tam rozdzielić swoje punkty umiejętności.
Szczerze to najmniej istotne kim tak naprawdę będziecie grać bo cała gra opiera się głównie na petach-mountach, które się expi, kupuje im skille, w późniejszym etapie gry bez nich sobie nie poradzicie. Pety są healerami, tankami, dpsami i assasinami (ma stealtha). Potrafią zbierać dropa, zbierać surowce, atakować i na końcu służyć nam jako środek transportu.
Ten element gry najbardziej pochłania bo prócz samego ich expienia musicie najpierw zdobyć odpowiednie jajko, są jajka zwykłe i są jajka elitarne występujące o wiele rzadziej lub w item shopie.
Prócz samych profesji petów dzielą się one jeszcze na lądowe i powietrzne na których możemy latać dzięki czemu dostaniemy się do lokacji i na powietrzne spoty gdzie możemy expić. Są walki na 3 płaszcznach w wodzie, na lądzie i powietrzu.
Są battlegroundy 3vs3, 5vs5, instancje i wyścigi na mountach
Dalej są wojny gildiowe 20 vs 20 (i więcej) o tereny w których celem jest zniszczenie kryształu (Stronghold) przeciwnej gildii.
Są instancje od 20 lvla i Turtle roomy od 30 lvla na których bardzo szybko zdobywa się expa.
Dodatkowo otwarty świat i wcale nieprzeciętna grafika. Wyraźnie widoczna ewolucja technologiczna waszej postaci poprzez sprzęt jaki zdobywamy - na początku są to małe drewniane bronie i płócienne szmaty a później futurystyczne wielkie spluwy i zbroja jak z Crysisa.
Dosyć rozbudowany system zbieractwa i teoretycznie zaskakująco prosty do ogarnięcia craftu.
Z systemów co mnie zaskoczyło to bardzo mądry quest-tracker, który prócz pokazywania nam kierunku sam wybiera najbliższe questy.
Rozwój postaci to build ze skilli, socketowanie i oczywiście enchant przez który świecimy się jak psu jajca.
Walka jest dynamiczna i większość skilli są instant (rzucane od razu).
Bardzo ciekawy jest system achievementów, które prócz "zaliczenia" podnoszą nam statystyki takie jak max HP/MP, critical itp. To samo z tytułami (titles) które zdobywamy za ukończone zadania.
Gra ma w założeniu 200 lvl cap, ale na OBT będzie to 100 lvli z czego 50 wciąż nie znamy bo na CBT była blokada.
Z tego co słyszałem do 45 lvla mamy questów prawie pod dostatkiem, później już dominuje grind ale przyjemny bo klasy i pety mają sporo skilli AoE (obszarowych)
Gra jest młoda (zaledwie rok). Nie jest to kolejny 10 letni chłam, który dostajemy dopiero jak gra obleci cały świat i jesteśmy dla niej jedynym ratunkiem, ale nówka sztuka nieśmigana i to praktycznie od razu po angielsku.
Dla fanów Pokemonów, Digimonów (ale w poważnej postaci) i wszelakiej hodowli petów oraz urodzonych summonerów POLECAM!
Moja ocena to mocne 8/10, dałbym więcej ale muszę pograć dłużej.
- Jedyny minus to kreator postaci, który pozwala tworzyć mutanty
Open Beta wersji SEA startuje już za 3 dni