Seven Core - Szybka recenzja

Witajcie,

z racji tego, że w internecie jest bardzo mało informacji o tej startującej lada moment grze, postanowiłem sam się wziąć za ten problem.

Seven Core jest wręcz niedoceniany głownie z tego powodu, że nikt o tej grze nic nie wie, na naszym portalu i innych podobnych rzucane są tylko szczątkowe newsy o tym kiedy CBT, kiedy OBT i czy jest nowy klient.

Szczerze nie mam czasu by się rozpisywać szczegółowo dlatego wybaczcie formę i chłońcie zawartość.

Jest to tak naprawdę dobra gra. Niech nie odstrasza was strasznie mała liczba klas (mag, warrior, gunner) i skilli, teoretycznie klas jest nie 3, a 6 bo każda klasa obsługuje 2 rodzaje broni, którymi możemy grać cały czas na przemian ale lepiej wybierać tą dominującą i tam rozdzielić swoje punkty umiejętności.

Szczerze to najmniej istotne kim tak naprawdę będziecie grać bo cała gra opiera się głównie na petach-mountach, które się expi, kupuje im skille, w późniejszym etapie gry bez nich sobie nie poradzicie. Pety są healerami, tankami, dpsami i assasinami (ma stealtha). Potrafią zbierać dropa, zbierać surowce, atakować i na końcu służyć nam jako środek transportu.

Ten element gry najbardziej pochłania bo prócz samego ich expienia musicie najpierw zdobyć odpowiednie jajko, są jajka zwykłe i są jajka elitarne występujące o wiele rzadziej lub w item shopie.

Prócz samych profesji petów dzielą się one jeszcze na lądowe i powietrzne na których możemy latać dzięki czemu dostaniemy się do lokacji i na powietrzne spoty gdzie możemy expić. Są walki na 3 płaszcznach w wodzie, na lądzie i powietrzu.

Są battlegroundy 3vs3, 5vs5, instancje i wyścigi na mountach

Dalej są wojny gildiowe 20 vs 20 (i więcej) o tereny w których celem jest zniszczenie kryształu (Stronghold) przeciwnej gildii.

Są instancje od 20 lvla i Turtle roomy od 30 lvla na których bardzo szybko zdobywa się expa.

Dodatkowo otwarty świat i wcale nieprzeciętna grafika. Wyraźnie widoczna ewolucja technologiczna waszej postaci poprzez sprzęt jaki zdobywamy - na początku są to małe drewniane bronie i płócienne szmaty a później futurystyczne wielkie spluwy i zbroja jak z Crysisa.

Dosyć rozbudowany system zbieractwa i teoretycznie zaskakująco prosty do ogarnięcia craftu.

Z systemów co mnie zaskoczyło to bardzo mądry quest-tracker, który prócz pokazywania nam kierunku sam wybiera najbliższe questy.

Rozwój postaci to build ze skilli, socketowanie i oczywiście enchant przez który świecimy się jak psu jajca.

Walka jest dynamiczna i większość skilli są instant (rzucane od razu).

Bardzo ciekawy jest system achievementów, które prócz "zaliczenia" podnoszą nam statystyki takie jak max HP/MP, critical itp. To samo z tytułami (titles) które zdobywamy za ukończone zadania.

Gra ma w założeniu 200 lvl cap, ale na OBT będzie to 100 lvli z czego 50 wciąż nie znamy bo na CBT była blokada.

Z tego co słyszałem do 45 lvla mamy questów prawie pod dostatkiem, później już dominuje grind ale przyjemny bo klasy i pety mają sporo skilli AoE (obszarowych)

Gra jest młoda (zaledwie rok). Nie jest to kolejny 10 letni chłam, który dostajemy dopiero jak gra obleci cały świat i jesteśmy dla niej jedynym ratunkiem, ale nówka sztuka nieśmigana i to praktycznie od razu po angielsku.

Dla fanów Pokemonów, Digimonów (ale w poważnej postaci) i wszelakiej hodowli petów oraz urodzonych summonerów POLECAM!

Moja ocena to mocne 8/10, dałbym więcej ale muszę pograć dłużej.

- Jedyny minus to kreator postaci, który pozwala tworzyć mutanty

Open Beta wersji SEA startuje już za 3 dni

http://www.sevencore...ad=239#forumtop

gj

sam dobiłem 29 lvl

tak jak pisałem w newsie: przyjemne MMO, ale bez rewolucji, zagram na OBT, bo wreszcie jest to grindówka (przynajmniej na wyższym lvl)

Heh, się zdziwiłem, że Koneser potrafi takie teksty pisać i, że podobają mu się F2P. W oczekiwaniu na GW2 też pogram, bo na sam dźwięk C9 mnie mdli.

W takim razie i ja zaczynam zasysać klienta skoro takie dobre słuchy chodzą o tej grze. Wie ktoś może od którego lvla są w tej grze pierwsze instancje?

Instancje są powyżej 50 ale bez limitu lvla. np na 30 lvlu wchodzisz na instancje lvl 90

Od 30 lvla co 10 lvli są za to tzw Turtle Roomy w których bardzo szybko się expi.

to radze sie spieszyc, bo dzis w nocy konczy sie CBT, a pozniej klient w CBT juz nie obowiazuje

Tu jest open pvp czy kolejna causalowa gra bez pvp??

Jak sprawa ma się z pingiem? Gdzie stoją serwery ?

Jak sprawa ma się z pingiem? Gdzie stoją serwery ?

pingów nie ma, chociaż serwery stoją gdzie w Singapurze

Zamiana broni jest podobna do GW2, że ma się różne skille zależnie od noszonej broni?

początkowe skille te same, pozniej dzielimy je na dwa oreza:

staff/wand dla maga

dual swordy/two handed dla warriora

dual gun/launcher dla gunnera

Jeśli chodzi o PvP to jest coś na wzór Battlegroundów + duele i pk

nie widziałem nigdy zeby ktos kogos PKował, chyba ze są w trybie wojny gildilowej wtedy sie tłuką

Open beta jest po pl

Open beta jest po pl

nie, nie jest

Dla zainteresowanych dowiedziałem się, że trwa dyskusja na temat tego czy na start będzie osoby server PvP lub chociaż możliwość PK na istniejącym. Zobaczymy co z tego wyniknie.

gjsam dobiłem 29 lvltak jak pisałem w newsie: przyjemne MMO, ale bez rewolucji, zagram na OBT, bo wreszcie jest to grindówka (przynajmniej na wyższym lvl)
Kiedy premiera?

Tak na przyszłość.... mógłbyś dodawać screenshoty z gry żeby łatwiej się czytało :P

musze sprawdzić ten tytuł koniecznie, najgorsze że mam na 6 do roboty.... !

@up

OBT startuje pojutrze o 3 nad ranem, więc do 6 mialbys 3 godziny czasu :D