Shaco

Witam, nie będę się dużo rozpisywał, więc mówiąc krótko potrzeba mi poradnika do Shaco! Korzystałem już z paru i jednym szło mi dość dobrze, ale jakoś nie przypadł mi on do gustu bo nawet 1vs1 często padałem.;/ Więc proszę was o podanie jakiegoś dobrego poradnika na niego najlepiej na AD ( takie już próbowałem), podobno Shaco jest dobry na jungli, ale bez runek to chyba na jungle kiepsko;/.

Proszę o pilną odpowiedź, z góry DZIĘKI!!:D:d

mobafire.com prosze bardzo.

Shaco to nie tank ... On zawsze bedzie łatwo padał trzeba umiec grac ...trzeba wiedziec kiedy akiego skila uzyc i jak...robisz go na kryta i dmg nic innego nie potrzebne ...

Shaco jest moją ulubioną postacią w tej grze, daje na prawdę sporo frajdy z gry. Właściwie takie konkretne buildy są tylko dwa: glass cannon aka crit chance oraz atm/warmog. Ze względu na to, że pierwszy to typowy glass cannon, dobry focus na jakimś hard CC i praktycznie masz pograne:P Jakiś czas temu testowałem build pod atmę oraz warmoga i shaco sprawdza się przyzwoicie jako offtank. Przy ok 3k hp ciągle robi na tyle przyzwoity dmg, aby zgnoić squishy carry przeciwnika.

AP shaco jest dla trolli także osobiście polecam Ci granie pod ad. Na lini traci część potencjału swojej postaci, gdyż ganki ma imho najlepsze w grze. Po osłabieniu dżungli ludzie na rankedach zaczęli go banować, nie dlatego że mógł zrobić doublebuffa w 2 minucie gry, lecz dlatego że ogarniętemu shacowi, wardy nie są straszne. Przede wszystkim musisz pamiętać, że jeżeli zaczynasz gank od Q, a przeciwnik nie ma flasha, rzucasz mu boxa za plecy (po pierwszym krytyku), aby uciekając, dostał feara.

Build.

Glasscannon:

-Latarnia

-Buty 5

-Occult (jeżeli jesteś dodstatecznie sfeedowany i potrafisz nie ginąć podczas głupich sytuacji.

- Infinity

- Phantom dancer

- następne przedmioty są sytuacyjne. Jeżeli wybrałeś Occulta to polecam Guardian Angel.

Offtank:

-Latarnia

-Buty 5 (ew. tenacity jeżeli przeciwnik ma sporo CC)

-Wit end

-Warmog

-Atma

-Sytuacyjny

Dżunglę polecam zacząć od kupienia butów oraz 3 potionów. Zacząć możesz od red buffa jeżeli chcesz gankować linie na 2 lvlu, jeżeli nie, wybierz blue buff. Następnie masz kilka opcji. Gank na 2 lvlu, counterjungle na red przeciwnika lub dalsze tłuczenie dżungli. Osobiście polecam Ci counterjungle. W takiej sytuacji stawiasz pacynki w krzakach koło ich red buffa i czekasz na ofiarę. Jeżeli przejdzie koło Ciebie na golemy, zabierasz red buffa i próbujesz go zabić/idziesz na gank z double buffem.

Pamiętaj o tym, aby kupować po 1-2 wardy i pilnować buffów przeciwnika. Jako shaco jesteś w stanie robić counterjungle za każdym razem, like a boss.

Właściwie to tyle z podstaw... Trening czyni mistrza, tak więc idź dzielny dżunglerze i irytuj swoich przeciwników jak nikt inny!

Tak jak przedmówcy + skoRZystaj ze słownika ort ;)

Myślę, że tyle wystarczy.

Jungla shaco , mój build(dawny main)

-Latarnia

-Buty 5

-Shen

-infinity

-warmog

-atma

-z shena dokańczasz trinity

Jak wyprowadzać ciosy ze skilli to sam ogarniesz ;).

Tak jak przedmówcy + skoRZystaj ze słownika ort Myślę, że tyle wystarczy.

Dzięki za poprawienie, ale wątpię, aby zrobienie 1 błędu było takie straszne i wręcz nie do wybaczenia...

Dzięki, teraz tylko próbować :D

warn_ico.png
Double post. - Cree

-mercury treads

-tiamat[na koncu zamieniamy na Infinity Edge]

-the bloodthirster

-warmog

-atma

-madredki lub phantom dancer

Przy takim buildzie na rankedach mam shaco win rate 72%, te 28% lose to przeważnie przez trolli[gier granych: 72]

Mi w shaco najbardziej podoba się jego krytyk w plecy :D W enggame jakiemus papierkowi 3/4 hp możemy na niego zdjąć :D

A shaco pod ap czy ad jest lepszy że tak ja się was spytam ??

Shaco pod ap korzysta z :

-nożyka (na który ma spore cd)

-wybuchu swojego klona (który zazwyczaj jest daleko od celu więc nic nie robi)

-klaunów

Gra shaco pod AP to przede wszystkim zastawianie pułapek w krzakach (stawianie kilku jacków w krzakach) i modlitwa o to by ktoś dał się na to nabrać.

Shaco pod AP na wyższych poziomach jest tylko i wyłącznie zabawą, nie ma ona większej wartości drużynowej (no chyba że Cię nafeedują) a w późniejszej fazie gry jest raczej bardzo trudna i mało opłacalna.

Pod AD natomiast można zrobić z shaco świetnego zabójcę który na combo (niewidzialność + nożyk) pogrąży praktycznie każdą papierową postać.

Zdecydowanie pod AD lepszy.

AP tylko dla zabawy.

Shaco pod ap korzysta z : -nożyka (na który ma spore cd)-wybuchu swojego klona (który zazwyczaj jest daleko od celu więc nic nie robi)-klaunówGra shaco pod AP to przede wszystkim zastawianie pułapek w krzakach (stawianie kilku jacków w krzakach) i modlitwa o to by ktoś dał się na to nabrać.Shaco pod AP na wyższych poziomach jest tylko i wyłącznie zabawą, nie ma ona większej wartości drużynowej (no chyba że Cię nafeedują) a w późniejszej fazie gry jest raczej bardzo trudna i mało opłacalna.Pod AD natomiast można zrobić z shaco świetnego zabójcę który na combo (niewidzialność + nożyk) pogrąży praktycznie każdą papierową postać.Zdecydowanie pod AD lepszy. AP tylko dla zabawy.

Nożyk może i duże CD ale duży dmg. I się bierze coś pod CDR :) Klonem w TF można fajnie namieszać i też robie naprawde niezły dmg, a pułapki to juz wgl.

Mój kolega dobrze sobie radzi graniem Shaco AP, miał 15 wygranych z rzędu dzięki shaco AP:P

Shaco pod ap korzysta z : -nożyka (na który ma spore cd)-wybuchu swojego klona (który zazwyczaj jest daleko od celu więc nic nie robi)-klaunówGra shaco pod AP to przede wszystkim zastawianie pułapek w krzakach (stawianie kilku jacków w krzakach) i modlitwa o to by ktoś dał się na to nabrać.Shaco pod AP na wyższych poziomach jest tylko i wyłącznie zabawą, nie ma ona większej wartości drużynowej (no chyba że Cię nafeedują) a w późniejszej fazie gry jest raczej bardzo trudna i mało opłacalna.Pod AD natomiast można zrobić z shaco świetnego zabójcę który na combo (niewidzialność + nożyk) pogrąży praktycznie każdą papierową postać.Zdecydowanie pod AD lepszy. AP tylko dla zabawy.

i tutaj sie nie zgodze..

nie jest tylko zabawą bo jeśli masz ogarnietych ludzi w teamie to wysterują tak grę że wepchną ich w te krzaczki i wtedy masz 100% win Tf ^^

ale po nerfie na " jacki w pudełkach" nie opłaca sie go w ogóle robić pod ap.

btw ja gram na takim bulidzie na shaco:

-Latarnia

-buty as

-brutalizer

-Tłuczek

-Banshi

doklejam trinity , z bruta yomu, i dodaje infinita

malina mi się na takim bulidzie gra ^^

#up

Możesz mieć racje, miałem w tej grze 3 konta na 30 lvlu ale od miesiąca nie gram to nie orientuję się w nerfach.

Build dobry ale polecam wcześniej zaopatrzyć się w sheena z trinitki co doda spory boost do naszego dmg po wyjściu z niewidzialności.

Buty as zmienił bym na mobilitki albo mercury. No i infi edge także trochę wcześniej bo w połączeniu z sheenem daje nieziemski dmg po wyjściu z ukrycia :)

#2up

Zależy jeszcze na jakim poziomie grasz. Ja mówię o 30 lvlach normal i ranked. Tam rzadko kto nabiera się na takie tanie sztuczki. Jeśli twój kolega nie grał z premadem to nie wieże że zrobił 15 wygranych pod rząd. Zawsze trafia się ktoś kto niszczy team a shaco na AP nie jest postacią która może sama wycarrować grę na 30 poziomie.

#upMożesz mieć racje, miałem w tej grze 3 konta na 30 lvlu ale od miesiąca nie gram to nie orientuję się w nerfach.Build dobry ale polecam wcześniej zaopatrzyć się w sheena z trinitki co doda spory boost do naszego dmg po wyjściu z niewidzialności.Buty as zmienił bym na mobilitki albo mercury. No i infi edge także trochę wcześniej bo w połączeniu z sheenem daje nieziemski dmg po wyjściu z ukrycia #2upZależy jeszcze na jakim poziomie grasz. Ja mówię o 30 lvlach normal i ranked. Tam rzadko kto nabiera się na takie tanie sztuczki. Jeśli twój kolega nie grał z premadem to nie wieże że zrobił 15 wygranych pod rząd. Zawsze trafia się ktoś kto niszczy team a shaco na AP nie jest postacią która może sama wycarrować grę na 30 poziomie.

To byly 30 normale :) i zawsze konczylo sie wtedy na surredner przeciwnej druzyny :P po nerfie juz nie tak dobrze lecz nadal poddaja się :) a 15 razy z zredu watpie by miał farta takiego zeby na noobow trafil :)

Radze to wam przeczytać bo taka wiedza nie skacze na mobafire i innym g*wnie

Wogóle co to za głupie tematy o tych buildach się porobiły w tym internecie.

1. Ta gra bazuje na itemach wiec...

Shaco moze być AP/tankiem/offtankiem/AD

Noob: ale shaco sie nie nadaje bo...bla bla bla

Ja: no ta...a Soraka ma napisane support, a ja ci z niej zrobię ad curry i gg.

-założę się ze spotkałeś Sorake jako curry, no i co? a jednak możliwe

Ja; kto powiedział że shaco to jungler...napis?

Noob: ale wszyscy tak graja wiec ja też!

Ja: Ta...mały guide odemnie bo ja nie uczę jak grać, a wiec na linie (mid,botm solo top, whatever), doran ring + masteries na regeneracje many, no i co teraz? lol strasz ich sowim E jak maja 40% hp to Q, auto attak i E i masz gg bo shaco feeded.

Noob: ale ja nie che być AP

Ja: ah bo masz 15 ap i regeneracje many to jesteś już ap? *FACEPLAM*

Średnio ogarnięty gracz: jednym ogranicznikiem są przeliczniki i skille jakie dana postać posiada bo by zbudować ja najlepiej trzeba się pod te skille dostosować

Ja: Taaa...a trynda to ma takie fajne skille...ze ich się nie używa :)

Gram w te grę od bety, i wiem co mam wiedzieć zaraz ktoś napisze że to przez jego R, no ta... jeśli tak myślisz to nigdy się nie wybijesz

Kolejna sprawa to dlaczego ludzie myślą że ich "JA" ma jakieś znaczenie? bo tak naprawdę nie ma i każdy gracz co coś osiągnął w tej grze ci to powie,

Noob: ale ja wszystko dobijam i mam 20/0/0 i jestem pro bo mam fargi a taki Alistar ma 0/5/20 i jest noobem

Ja: a twój team kuli się bo nie ma golda na itemy ( ma tylko podstawę z creepów) na spownie i nie wie co ma robić, nadchodzi team fight ty zbierasz exhausta i padasz w sekunde, a potem twój team panikuje bo ich carry zdechło i uciekają, po drodze zostaje zabitych 3, jeden przeżył i kręci się za wierzą (broni jej) a potem pada razem z nią...tego jest tak dużo że mogę pisać referat

Mało? no to może sprawa ELO

Noob: mam ELO 1600 więc jestem pro

Ja: elo...dostajemy za wygrane mecze które w 100% zależą od naszego teamu, wiec co to ma K**wa do rzeczy jakim jesteś graczem?

Noob: Ha! pewnie mówisz tak dlatego bo masz małe elo

Ja: Dziecko, ja byłem jedną z niewielu osób które dostały złotą ramkę za to fajne elo (czasy kiedy najlepsze elo wynosiło około 1800 w league of legends)...i powiem ze to jest g*wno a nie ocena

A shaco pod ap czy ad jest lepszy że tak ja się was spytam ??

Co prawda kilka osób bardziej wygadanych na ten temat pisało, ale z tego co słyszałem to AP Shaco to "one-trick-pony" - znaczy się "wejdź w te krzaki, a moje laleczki cię zjedzą w sekundę". To jest *#@$%#$&% assassin, jeśli po zaatakowaniu przeciwnika nie zada mu poważniejszych obrażeń poza jednym skillem to mu zwyczajnie ucieknie! A krótko mówiąc... jeszcze nie spotkałem groźnego AP Shaco. AD - TAK, ale AP - nigdy. Przynajmniej nie dopóki nie właziło się wyfeedowanemu Shaco w krzaki.

@Up: Gówno prawda. Jeśli jesteśmy marnym graczem, szansa na to że ktoś nas wyciągnie za każdym razem jest znikoma. Prędzej czy później spadniemy na dno. Co do buildów - racja, każdy może zrobić co chce i jakoś mu to wyjdzie. Widziałem ludzi którzy próbowali (w buildach) robić Fiorę pod attack speed [LOL WTF! Przy tym bonusie z E? Phantom? RLY?!], i ponoć im to wychodziło. Dla mnie to abstrakcja, ale fakt faktem że póki robimy coś co ma JAKIKOLWIEK sens mamy szanse wygrać. Inna sprawa że na rankach zazwyczaj się tak nie robi, bo szkoda psuć ELO teamu.

LOL

widzę ze nie przeczytałeś mojego Longara ze zrozumieniem a ja się powtarzać nie będę podzieliłem się wiedzą za która się płaci jeśli mówi że to gówno prawda to abym nigdy cie nie miał po swojej stronie w tej grze (siedź sobie na eu east).

Combo do ap shaco: W + auto-attack (lich bane dmg 700ap + 100ad=800 z zwykłego ciosu) potem rzucasz E potem, kukielka robi poof i jest fear wiec auto-attack fear pada więc Q i dobiegasz do typka i znowu lich bane 800dmg tylko ze kryty więc łączne combo jakieś 2000-3000dmg starcza na curry.

Witam, nie będę się dużo rozpisywał, więc mówiąc krótko potrzeba mi poradnika do Shaco! Korzystałem już z paru i jednym szło mi dość dobrze, ale jakoś nie przypadł mi on do gustu bo nawet 1vs1 często padałem.;/ Więc proszę was o podanie jakiegoś dobrego poradnika na niego najlepiej na AD ( takie już próbowałem), podobno Shaco jest dobry na jungli, ale bez runek to chyba na jungle kiepsko;/.

Proszę o pilną odpowiedź, z góry DZIĘKI!!:D:d