Simcity

Hej, gra ktoś na forum może w nowe Simcity?

Moim zdaniem świetna gierka, narazie mam przegranych raptem kilka godzin, ale już widzę, że to najlepsze simcity jakie dotąd wyszło. O wiele więcej strategii i planowania przestrzennego, do tego kooperacja z innymi graczami na bardzo dobrym poziomie.

Narazie pogrywam sobie z jednym znajomym, jak ktośby chciał zaproszenie do naszego regionu to walić śmiało.

discuss//

Moje originID: LiquidYang

Ile ta gra kosztuje?

Kupowałem w media, w Warszawie i było pudełko za 140PLN. Pewnie jak się dobrze poszuka to się znajdzie trochę taniej.

Nie zcasualowali tej części za bardzo w stosunku do poprzednich? Bo w jedynce i dwójce przeżyć kilka lat to był cud.

Grałem raptem kilka godzin, ale:

1. Zarządzanie miastem jest bardziej rozbodowane (dochodzi zarządzanie ściekami, importem, eksportem, kontrolowanie migracji ludności pomiędzy miastami, umowy między miastami - np. policja Twojego znajomego może patrolować ulice Twojego miasta, opcji kooperacyjnych jest multum)

2. Nie ma opcji wyrównania terenu - musisz dostosować plan miasta do krajobrazu, na którym się osadzasz - co jest większym wyzwaniem niż wyrównywanie mapy na płasko jak to było w poprzednich częściach. W rezultacie wychodzą na prawdę fajne widoczki. :]

Oczywiście są regiony całkowicie płaskie, które nie ma co ukrywać są po prostu łatwe do rozplanowania miasta, ale nikt nikogo nie zmusza do grania na "easy mode'ie". :]

3. Specjalizacje miast - genialna sprawa - nie opłaca się robić tak, że miasto jest do wszystkiego. Niektóre regiony mają surowce jak węgiel, rudy, czy ropa naftowa, więc zajmują się ciężkim przemysłem eksportem. Z kolei Twój znajomy z miasta obok może, np. zrobić miasto turystyczne, które będzie utrzymywać się z odwiedzających hotele, sklepy, różne parki rozrywki - kombinacji jest multum.

4. Niektórzy stawiają to jako zarzut, że mapa jest mała - ale to tak na prawdę rodzi kolejne wyzwanie, chcesz rozbudować miasto, ale nie wystarczy, że walniesz kolejne hektary średniej wartości domków tylko żeby zwiększyć dochód, tutaj trzeba kombinować inaczej.

Nie ma takiego hardcore'u z kataklizmami jak w najstarszych częściach, tutaj większy problem stanowi element ekonomiczny.

Na prawdę nikt z forum nie gra ?;]

Powiem tylko, że jest taki deal, że jak się kupi i zarejestruje simcity na Originie do 27 marca to można sobie wybrać dodatkowo za darmo jedną z tych gier:

Battlefield 3 (Edycja Standardowa)

Bejeweled 3

Dead Space 3 (Edycja Standardowa)

Mass Effect 3 (Edycja Standardowa)

Medal of Honor Warfighter (Edycja Standardowa)

Need For Speed Most Wanted (Edycja Standardowa)

Plants vs. Zombies

SimCity 4 Edycja Deluxe

true story, wczoraj sobie wziąłem ds3 - imo super deal, simcity niedawno po premierze + gierka o wartości 60Pln w cenie 120-140.

No właśnie ja rozmyślałem nad zakupem Sim City w najbliższym czasie. Napalałem się na tą produkcję dobrych ostatnie kilka tygodni, ale niestety pierwsze recenzje oraz zarzuty wcale nie przyprawiają mnie o euforię. Choćby recenzja gry-online.pl gdzie gra dostała tylko 3 w pięciostopniowej skali, a zarzut, że mapa jest skandalicznie mała przejawiał się non stop.Boję się właśnie tego najbardziej, że po zakupie gry i przegraniu kilkunastu godzin będę musiał ją odłożyć na półkę.

Heh te darmowe gierki to świetna rekompensata , starają się o klientów ;) , a tak ps simcity jest warte kupna bardzo wciąga i trzeba się postarać aby miasto utrzymało wszystko w ryzach

No właśnie ja rozmyślałem nad zakupem Sim City w najbliższym czasie. Napalałem się na tą produkcję dobrych ostatnie kilka tygodni, ale niestety pierwsze recenzje oraz zarzuty wcale nie przyprawiają mnie o euforię. Choćby recenzja gry-online.pl gdzie gra dostała tylko 3 w pięciostopniowej skali, a zarzut, że mapa jest skandalicznie mała przejawiał się non stop.Boję się właśnie tego najbardziej, że po zakupie gry i przegraniu kilkunastu godzin będę musiał ją odłożyć na półkę.

Moim zdaniem na prawdę warto, mapa jest nieduża, ale to tak na prawdę zmusza do efektywnego zagospodarowania przestrzeni.

Możesz zająć całą przestrzeń i mieć 50k mieszkańców, możesz też się efektywnie rozwijać i lepiej zaprojektować miasto osiągając 500k mieszkańców.

Mnie szczerze mówiąc dalej Simcity pozytywnie zaskakuje.

- wczorajszy wtf moment, przeoczyłem jedną ruderę w biednej dzielnicy i tak sobie stała przez kilka dni "niezamieszkała", jak w końcu ją zburzyłem to ze środka wysypało się 6 kryminalistów/morderców/czy tam innych podpalaczy, było nie tykać tej meliny. ;]

Media Mark - 119 zł

Tereny małe ale można dokupywać i tworzyć koło siebie nowe miasta

Edycja Specialna droga 179 zł ale można mieć Niemieckie,Brytyskie i Francuskie zabytki jak wieża Eiffela itd.

Nie grałem myślę nad zakupem :>

moja wypowiedz jest od kumpla który gra

Hej, gra ktoś na forum może w nowe Simcity?

Moim zdaniem świetna gierka, narazie mam przegranych raptem kilka godzin, ale już widzę, że to najlepsze simcity jakie dotąd wyszło. O wiele więcej strategii i planowania przestrzennego, do tego kooperacja z innymi graczami na bardzo dobrym poziomie.

Narazie pogrywam sobie z jednym znajomym, jak ktośby chciał zaproszenie do naszego regionu to walić śmiało.

discuss//

Moje originID: LiquidYang