Skarga na NorthenStar

Czytam, czytam i coraz bardziej mnie głowa boli... Na samym początku tego tematu została wklejona rozmowa moda NS z panem Samurajem. Czytałam te ss chyba z 10 razy ale nadal nie doszukałam się ze strony samuraja jakiegoś konkretnego uzasadnienia czemu się nie zgadza z decyzją NS. Było to na zasadzie "tak ma być i już", osobiście wychodzę z założenia jeżeli coś komuś nie odpowiada to do jasnej cholerki PODAJ KONKRETNY ARGUMENT ale nie w stylu: "bo mi się to nie podoba" ale "nie zgadzam się z decyzją ponieważ, ... i ciąg dalszy". Zresztą sam sposób wypowiedzi samuraja, który w zasadzie nie był wulgarny ale po prostu niegrzeczny, też raczej był nie na miejscu. Taka mała rada jeżeli chcesz coś wyjaśnić czy uzyskać pomoc bądź grzeczny, kulturalny nawet jeżeli chcesz zjeść ze złości klawiaturę, wtedy prędzej uzyskasz to co chcesz.

Sprawa z pisaniem na forum ogólnym, nie podoba mi się taka zagrywka. Jest to bezczelne, chamowate i nie na miejscu! Po to jest możliwość składania skarg aby najnormalniej w świecie nie zachowywać się jak skończony idiota. Pisanie w ten sposób na forum daje mi do zrozumienia, że ktoś szuka poparcia od innych ponieważ sam nie jest pewien swojej racji i przy okazji lubi karmić się tym jak ktoś kogoś gnoi.

Czytając wypowiedzi niektórych tutaj użytkowników, że dostali jakieś ostrzeżenia czy inne formy kary nie zauważyłam poważnych, konkretnych argumentów. Więc taka prośba najpierw zastanówcie się nad swoim zachowaniem i tym co robicie a później jeżeli faktycznie coś nie gra odzywajcie się. I wcale nie jest powiedziane, że władza na tym forum ma was w nosie. Czemu przy większości oskarżeń się nie odzywają bo wiedzą, że jak to uczynią zaraz zrobi się kolejna niepotrzebna afera, bo po prostu ludzie lubią karmić się tutaj negatywnym zachowaniem. A jest wiele tutaj użytkowników, co ani razu nie dostali po tyłku dlaczego? bo czytają nawet i 5 razy co chcą napisać.

Wymagacie szacunku? to szanujcie innych!

Uważam,że akurat ten temat powinien być zamknięty bo jedynie tutaj wszyscy skaczą sobie do oczu. Samuraj jak jesteś pewien swojej racji napisz w końcu jeżeli masz odwagę do tzw. wyższej instancji tylko już z konkretami. A inne osoby proszę o to żeby przestali się nad innymi pastwić bo to żadnej korzyści nikomu nie daje a jest po prostu przykre.

Dlatego np. ja jestem zdania, że w tym dziale powinna zaistnieć zasada: pw nie zostało wyjaśnione to dopiero wtedy zakładamy temat (w przeciwnym razie śmietnik). Po co rozpracowywać czyjąś sprawę, skoro dana osoba ma zachciankę albo focha. Póki co ja tu widzę jedynie bunty i żale. Najpierw rozmowa z moderacją od jr przez head moda w ostateczności po admina. Jeśli nie zadziała wtedy temacik do rozpatrywania ogólnego ze screenami. Zawsze będzie to dowód na to czy mod olał czy nie olał sprawy.

Sek w tym, ze domagacie sie czegos, co i tak juz funkcjonuje automatycznie, @flash. Powod przyznania ostrzezenia musi zostac wpisany podczas przyznawania punktow. Argumentacja jest widoczna dla zainteresowanego, ktory wie za jakie konkretnie przewinienie zostal ukarany. Samuraj tez to wiedzial.

Nie sadze, by pierwszy temat zostal zalozony po to, by wywolac na dywanik lemana, ktory moglby jedynie powtorzyc dokladnie to samo, co napisal wczesniej w komentarzu osta. Autor domagal sie zdjecia kary, bo wedlug niego mu sie nie nalezala. Wina zostala jednak potwierdzona przez glownego moderatora calego forum juz w tamtym temacie. W czym problem?

" porownanie" do gwalcicieli jest hiperbola, do definicji ktorej odsylam wszystkich, ktorzy w moim poscie doszukuja sie obrazy.

Sek w tym, ze domagacie sie czegos, co i tak juz funkcjonuje automatycznie, @flash. Powod przyznania ostrzezenia musi zostac wpisany podczas przyznawania punktow. Argumentacja jest widoczna dla zainteresowanego, ktory wie za jakie konkretnie przewinienie zostal ukarany. Samuraj tez to wiedzial.Nie sadze, by pierwszy temat zostal zalozony po to, by wywolac na dywanik lemana, ktory moglby jedynie powtorzyc dokladnie to samo, co napisal wczesniej w komentarzu osta. Autor domagal sie zdjecia kary, bo wedlug niego mu sie nie nalezala. Wina zostala jednak potwierdzona przez glownego moderatora calego forum juz w tamtym temacie. W czym problem?" porownanie" do gwalcicieli jest hiperbola, do definicji ktorej odsylam wszystkich, ktorzy w moim poscie doszukuja sie obrazy.

W tym problem że wali warny z rękawa i ma w tyłku użytkownika, miał by tyle przyzwoitości i napisał coś pod skargą na siebie, wytłumaczył, pilnujecie ładu na forum, odsyłacie do odpowiednich działów na forum, PW ze skargami każecie pisać, a potem i tak ktoś inny walnie tekst na "odwal się" i co wtedy użytkownik czuje ? Czuje że jest nic nie wartym śmieciem, a odwołaniem się od kary może podetrzeć tyłek.

"hiperbola" wciąż takie porównania są idiotyczne

"Wali warny", na ktorych uzasadnienie ma za soba regulamin obowiazujacy kazdego. Oprocz standardowego komentarza przy przyznawaniu punktu autor otrzymal rowniez wyjasnienie od swoistego sedziego najwyzszej forunowej instancji, czyli crrackeda.

Dlaczego glos lemana jest w tym wypadku az tak pozadany? Wstawil ostrzezenie za off-top raz. Zapytacie go o zdanie na ten temat za tydzien i rowniez stwierdzi, ze punkty sie nalezaly, z czym za kazdym razem, chocby w 100 kolejnych tematach samuraj moze sie nie zgadzac. Fajnie, ostatecznie jednak musicie pamietac, ze uczestnictwo w zyciu forum jest waszym wyborem, ktorego nastepstwem jest koniecznosc zaakceptowania regulaminu.

Alternatywnie samuraj moglby wyjsc z wnioskiem o zmiane obowiazujacych praw. Moglby poprzec go rzeczowymi argumentami i odwolac sie na mocy tego od swoich warnow. Zamiast tego postanowil przeprowadzic krucjate na glowy moderatorow, ktorzy wykonuja po prostu swoja prace.

OK masz racje, tylko dlaczego, oprócz masy użytkowników, gdzie każdy ma inne zdanie nie mogą się wypowiadać 2 strony ?

wypowiada się powód, odpowiada pozwany i werdykt wydaje sędzia

w tym wypadku powód- samurai, pozwany- Leman i sędzia Cr, Salek czy kto tam jest wysoko w hierarchii

Jak Adminowałem kilka lat na pewnym popularnym serwie cs 1.6 i na forum były skargi, bo były, wypowiadała się też masa osób postronnych którzy mają oczywiście coś tam do dodania, ALE zawsze jakiś mod/admin nie związany czynnie z rozpatrywaną sprawą czekał na druga stronę, pisząc że poczekamy aż banujący/warnujący/slapujący itd. się wypowie i to jest w moim mniemaniu przyzwoite. Przynajmniej daje jakąś iluzję dla klienta że nikt związany ze sprawą go nie olewa.

Przyznaje przeczytałem tylko 1 stronę dokładnie a resztę po łebkach. Nie lepiej poczekać na admina żeby to rozstrzygnął?

edit:
ups musiałem przeoczyć nevermind

Admin już napisał na trzeciej stronie.

Z jednej strony, nie chce byście zamykali tego tematu, bo czytam sobie i bardzo podoba mi się pseudo-inteligencja niektórych użytkowników. Serio, siedzę z chipsami i się z tego nabijam... Z drugiej jednak strony, jesteśmy rodziną, nie kłóćmy się... Kocham Was!
Czepianie się tak mało istotnych rzeczy jest dla mnie głupotą. Z tego co ja wyczytałem w tamtym temacie, został on wyczerpany. Jeśli Samuraj chciałeś jeszcze się z kimś powymieniać argumentami, to możesz iść z tym na prywatne wiadomości. To już przeszło na sprawy osobiste, a te załatwia się akurat na PW. Kolejny temat z niezadowoleniem użytkowników bo moderator to czy tamto... Skończcie, wrzućcie na luz. Po co te kłótnie? Zwłaszcza na FORUM o GRACH? Moderatorzy robią swoje, przestrzegają regulaminu. Jeśli Wam się naprawdę tak to nie podoba, to nikt naprawdę ale to naprawdę nie zmusza Was do siedzenia tutaj. Salek się wypowiedział, NS zrobiła dobrze, inni modzi też ją popierają... Zamykam posiedzenie, Anna Maria Wesołowska wychodzi, możecie usiąść i napić się pepsi czy piwa :).

Jeszcze chciałem dodać jedną wydaje mi się istotną uwagę w tej sprawie. Nieco wcześniej został przytoczony argument, jak też p. Moderator się poczuła, czytając skargę. Pojawiały się też argumenty że przecież wykonuje tylko swoją "pracę". Moim zdaniem używanie argumentu jak poczuła się osoba pełniąca pewną funkcję publiczną jest nieporozumieniem. Jeżeli traktuje to jako pracę, i przyjęła takie stanowisko, które wymaga interakcji z innymi ludżmi, to powinna zdawać sobie sprawę z tego że mogą się pojawić głosy również niepochlebne na jej temat. Xaorusie bardzo się mylisz nie zgadzając się że jesteście tutaj dla nas - użytkowników. Pisz częściej takie rzeczy a już niedługo nie będzie miał komu nagrywać. W temacie innej skargi też nie błysnąłeś, i tym sposobem z pewnością nie zasługujesz na traktowanie Cie poważnie. Niestety chcesz pracować z ludźmi, to musisz mieć dużo więcej cierpliwości. Niestety nie szanujecie użytkowników i to się kiedyś na was odbije.

Pozdrawiam

Jeszcze chciałem dodać jedną wydaje mi się istotną uwagę w tej sprawie. Nieco wcześniej został przytoczony argument, jak też p. Moderator się poczuła, czytając skargę. Pojawiały się też argumenty że przecież wykonuje tylko swoją "pracę". Moim zdaniem używanie argumentu jak poczuła się osoba pełniąca pewną funkcję publiczną jest nieporozumieniem. Jeżeli traktuje to jako pracę, i przyjęła takie stanowisko, które wymaga interakcji z innymi ludżmi, to powinna zdawać sobie sprawę z tego że mogą się pojawić głosy również niepochlebne na jej temat.

Myślę, że głosy odnośnie atrakcyjności Jej tyłka nie są poparte jakąkolwiek logiką, dlatego właśnie tak napisałem.

Dajcie sobie już naprawdę spokój. Czy ludzie czują się tutaj skrzywdzeni czy nie to już raczej udało wam się dać to do zrozumienia. Mi jedynie nie spodobała się cała akcja z atakiem na NS tym bardziej, że niektórzy tutaj dawali taki popis kultury i poziomu intelektualnego, że aż "miło". Moderatorzy, admini i inni też są ludźmi mogą popełniać błędy. Ale jest tylko taka mała ważna kwestia, kiedy pojawia się problem rozwiązywać to w inny sposób niż zabawa w atak na daną osobę. Osobiście i tak uważam, że taki dział na forum jest potrzebny ale powinien na początku posiadać jakiś własny odrębny regulamin. Aby nie było potem publicznego linczu.

A jak już pisała kinya11 „skończcie, wrzućcie na luz”.

" ...Moderatorzy, admini i inni też są ludźmi mogą popełniać błędy..."

Już wrzucam na luz, tylko spójrz na taki prosty schemat:

Użytkownik popełnia błąd - moderator ma narzędzia takie jak ostrzeżenia, czy bany żeby go poprawić,

Moderator popełnia błąd - użytkownik też powinien mieć możliwość weryfikacji jego "pracy". PW nie jest takim narzędziem. Założenie tematu na forum ze skargą już tak, bo wtedy sprawa jest rozpatrywana przez ogół zainteresowanych, a rozstrzygnięta może być tylko przez tą wspominaną już tutaj "górę".

WIęc nie spinamy się, a rozpatrujemy sprawę - to już jest różnica.

Pozdrawiam

"Ale jest tylko taka mała ważna kwestia, kiedy pojawia się problem rozwiązywać to w inny sposób niż zabawa w atak na daną osobę. Osobiście i tak uważam, że taki dział na forum jest potrzebny ale powinien na początku posiadać jakiś własny odrębny regulamin. Aby nie było potem publicznego linczu."

Napiszę posta teraz co wleciał na dubla : Samurai po części ma rację bo w regulaminie jest napisane : Autor ma prawo odświeżyć własny wątek, pod warunkiem, że dodana przez niego treść będzie miała istotne znaczenie dla jego dalszego rozwoju. Zrobił co trzeba poprosił o otwarcie tematu do NS - jednak nie podał konkretnego argumentu dlaczego tak ? Nabijanie postów kosztem narzekanie na moderatorów nie ta droga. Po drugie upublicznił prywatną rozmowę nie pytając się o zgodę drugiej osoby. Piszesz o szacunku - jednak to działa w drugą stronę nie okazałeś tego co trzeba NS. Po trzecie wystawiłeś moderatora na flam - to jest identyczny temat jaki napisałeś numer 1. Tamten został wyczerpany, to sobie otworzyłeś ten a ofiarą jest inny moderator. Postąpiłeś egoistycznie w tym momencie, a chcesz aby cię wysłuchano.

Napiszę posta teraz co wleciał na dubla : Samurai po części ma rację bo w regulaminie jest napisane : Autor ma prawo odświeżyć własny wątek, pod warunkiem, że dodana przez niego treść będzie miała istotne znaczenie dla jego dalszego rozwoju. Zrobił co trzeba poprosił o otwarcie tematu do NS - jednak nie podał konkretnego argumentu dlaczego tak ? Nabijanie postów kosztem narzekanie na moderatorów nie ta droga. Po drugie upublicznił prywatną rozmowę nie pytając się o zgodę drugiej osoby. Piszesz o szacunku - jednak to działa w drugą stronę nie okazałeś tego co trzeba NS. Po trzecie wystawiłeś moderatora na flam - to jest identyczny temat jaki napisałeś numer 1. Tamten został wyczerpany, to sobie otworzyłeś ten a ofiarą jest inny moderator. Postąpiłeś egoistycznie w tym momencie, a chcesz aby cię wysłuchano.

Brawo to powinno załatwić sprawę więc teraz tylko ładnie zamknąć temat:D

ok rozumiem to ze temat podobno się wyczerpał wiec ok ale twój argument ze niby nie powinien udostępnić pw bez zgody drugiej osoby jest śmieszny bo dlaczego nie...napisałaby ci jakaś osoba pw obrażją cie w nim itp to byś nie widział problemu prosta rzecz jak piszesz pw to pisz je także z głową.

"Po trzecie wystawiłeś moderatora na flam "
"Ale jest tylko taka mała ważna kwestia, kiedy pojawia się problem rozwiązywać to w inny sposób niż zabawa w atak na daną osobę. Osobiście i tak uważam, że taki dział na forum jest potrzebny ale powinien na początku posiadać jakiś własny odrębny regulamin. Aby nie było potem publicznego linczu."
Brawo to powinno załatwić sprawę więc teraz tylko ładnie zamknąć temat:D

Zaraz zaraz... to najpierw wklejasz wypowiedź potwierdzającą potrzebę tworzenia tego typu tematów, a później przyklaskujesz komuś kto twierdzi całkowicie coś innego ?

DeimonD - jak już pisałem, argument o rzekomym pokrzywdzeniu czy wystawianu na szwank opinii o osobie pełniącej jakąś funckje publiczna jest nieporozumieniem, bo owa osoba sama na dane stanowisko aplikowała i musi liczyć się również z krytyką w nią skierowaną. Chyba że nie traktuje poważnie tego co robi, a co za tym idzie nas, czyli użytkowników również nie traktuje poważnie.

Ciekawe parę razy poleciał na mnie flam, i w żadnym temacie tego nie pokazałem. Ja też nie widziałem żadnego tematu gdzie by poszła pochwała w stronę forum czy moderatorów albo adminów, nie wiem czy my Polacy tak mamy - ciągle tylko narzekamy i narzekamy a nie widzimy błędów u siebie. Ja lubię obserwować ludzi, rok temu pisaliście nic nie robią ze spamem i mają w nosie swoją pracę. Przyszły radykalne zmiany i tak jest źle (a mnie cieszy na przykład - na forum już nie tolerują piractwa). Regulamin poszedł w zaostrzenie kar - jeśli portal potrafił wytępić robactwo, to tym bardziej forum powinno trzymać poziom.

Ehh już tłumaczę czemu popieram, chodzi o sam fakt w jaki sposób tutaj dany admin został jak to ująłeś „z krytykowany”. Nie wiem czy czytałeś całość, ale pojawiały się teksty odnoszące się do tego czemu jest adminem, i tak dalej. Chodzi o to, że zamiast faktycznie konstruktywnej krytyki zaczął się po prostu atak, czepianie się wszystkiego dosłownie nawet jej płci i tego czy atrakcyjna czy nie. A co do samej sprawy odnośnie Pana samuraja już moim zdaniem zostało podsumowane wcześniej przez resztę moderatorów, oraz admina.