Składam sprzęt, proszę o rady

ok ja rozumiem ze za tą kase niemam co przebierać, ale chce juz na jakis czas byc zadowolony

ten zestaw co wyslales whoose czyli

Procesor Intel Pentium g3420 (3M Cashe, 3,20GHz) = 225zł

Płyta główna MSI H81M-P33, H81 = 141zł

Pamięć GoodRam DDR3 4096 = 159zł /x2 = 218zł

Zasilacz do tego jakis kupic? jak tak to pewnie 200zł

[na mojej Gigabyte HD7770]

to kwota okolo 800zł powiedzcie mi teraz, czy cos jeszcze warto zamienic?

np w podobnej cenie(moze byc troche na plus) procesor inny? tak by szlo jeszcze lepiej?

mowicie ze ten amd fx x6 6300 nie bylby duzo lepszym rozwiązaniem?

ps: znalazlem Procesor AMD Athlon II X2 270 3,4GHz

czyli parametry te same co pentium g3420 , a kosztuje 170 zl czyli o 100zł taniej, mozecie sie wypowiedziec na ten temat?

ja mam teraz 2x2ghz , a ten Pentium 2x 3.20 GRZ jest slabszy, niz ten tańszy o 100zł AMD Athlon 2x3,4GHz?

fx 6300 ma 6,3,5GHZa

wiem ze moze liczby tu nie odzwierciedlają tego w grach ale bardziej do mnie przemawia ten amd, niz pentium 2x3,2 ( bo teraz mam 2x2ghz)

Ghz się nie liczą w dzisiejszych czasach.

jak chcesz zestaw który pociągnie wszystko na średnich / wysokich to licz 2500 za skrzynkę

Jak chcesz wszystko na full i ultra to 4000 +

To co chcesz złożyć to się nadaje do biura i do angry birdów. a W Archeage Przy masowej wojnie PC ci wyskoczy oknem.

Takie są fakty tutaj nad wisłą

to mnie teraz zalatwiles ;P czyli jak wymienie z mojego kompa czesci na nowsze za 800zl to i tak nie pohula zbytnio ;P to chyba nie ma sensu wydawac kasy.

wie ktos moze czy na tym sprzecie g3420 pentiuma pojdzie mi guildwars 2 na high badz tez medium? i jak to wyglada a tym amd 6300?

Ja bym dozbierał kase, sprzedał to co się da ze starego, kupił nową dobrą bude i miał spokój.

Pentiumy to w tej chwili są chyba jak celerony. Niskobudżetowe do mało wymagających zadań jak internet, filmy, office i małe granie. AMD słabo wypada w grach na tę chwile.

a co masz na mysli 'cos dobrego'? skoro nie ten amd 6300, i nie i5 bo by "odpoczywal" przy mojej karcie gigabyte hd7770 to co? mowiac odpoczywal mam na mysli (jak to mowiono wyzej, nie dawalby z siebie wszystkiego bo by mu grafa nie pozwalala) wiec co kupic? jakiego tego procka, i3? czy ktorys z amd powyzej tego fx 6300 (bodajze 6x3,5 on byl i mowili ze zly) to juz niewiem doradzcie prosze

Ja ktoś szuka obudowy brać to - klik

CENA BARDZO ATRAKCYJNA!

P.S. Może i offtop ale bardzo istotny :D

ja bym chcial by w koncu ktos sie wypowiedzial raz konkretnie i kupujemy ;P

ktoś zapodał że amd fx-6300 (6x3,5ghz) [cena 380zł] - jest zły bo zły

i5 jest w sumie dla mnie za droga (bo z 700stów) ale i tak jest zła bo w większosci by odpoczywał bo na niego karta jest za slaba(ps dziekuje za sugestie bardzo sluszna)

i trzeci procesor , pentium g3420, koszt 280zł(atrakcyjny) ale nie przemawiający do mnie, w takim wypadku wydaje mi sie ze procesor nie nadążałby za (Radeon HD7770)grafiką.

Proszę, doradzcie coś jeszcze. moze jakis i3? co sądzicie? albo jakas alternatywa amd inna?

pent g i twoja grafika w bf4 https://www.youtube.com/watch?v=dgCNmJfhcqg w opiesie jest info itd tu jakiś inny filmik z kampani

jest jeszcze pare w innej konfiguracji a w internecie masz masę filmików. Wiosek jeden procek daje radę jak na swoją cenę.

z tym ze ja bardziej wolalbym testy z mmorpg, niz shooterow, w ktore w ogole nie gram, bf3 byl za darmo ostatnio to pozwolilem sobie go sciagnac, i na moim sprzecie terazniejszym dzialal, dalo sie grac przyjemnie bardzo ;P

Wiem ze GuildWars2 mi nie idzie, tnie jak tesko koszty

@Raptile90

Poproś kogoś z GW2 i 4 rdzeniowym prockiem o testy. Testuje przy 4 aktywnych rdzeniach, wyłącza 2 rdzenie i drugi robi test. Idealny test to nie jest, ale jako takie porównanie da (najlepiej by było gdyby testowała to osoba z i7, wyłącza HT i robi test 4 rdzeni, potem dwóch a na końcu 2 z HT - udaje i3). Ja niestety GW2 nie mam, więc ich nie przeprowadzę.

EDIT:

Nie trzeba przeprowadzać testów, bo jednak takie są:

http://www.tomshardware.com/reviews/guild-wars-2-performance-benchmark,3268-7.html

Tam jest test procków 2 generacji Core, 4 generacja (obecna) jest lekko wydajniejsza.

ale to jest test na 7970 grafice a ja mam 7770 i boje sie bym nie wywalil kasy w bloto, kupując i5 która i tak nie bedzie pracowala w 100%

czemu nikt nie zaproponowal i3?

@Raptile90

Co z tego, że test jest na HD7970? Problemem u Ciebie byłby procesor, a nie grafika. Test pokazuje jasno, że:

- między i3 a Pentiumem nie ma w GW2 praktycznie różnicy

- FXy odpadają jako procki pod GW2 (i zapewne inne MMO też)

Dodatkowo kilka stron wcześniej w tym teście widać, że po ustawieniu najwyższych ustawień graficznych na HD7770 jest ~40fps, na średnich HD7750 ma ~55fps (w połączeniu z kręconym i7).

Czemu nikt nie zaproponował i3? Bo jak widzisz wiele on nie daje w porównaniu do Penituma (przynajmniej w GW2).

to proponujesz lepiej wziasc pentium G3258 3.2 ? raczej nie bede go krecil bo nie potrafie

jest on ~200 stówy tańszy

i podejdzie pod tą samą płyte co i3/i5/i7 prawda?

Mówisz ze i3 podobny do pentiuma, ale do kręconego pentiuma? bo ja krecic nie bede. bo nie umiem :<

Ja przy niewielkim budżecie kupiłbym Intel Pentium G3258 oraz jakieś mobo które pozwoli na OC. Dokupił też jakieś chłodzenie pod OC i jednak podkręcił. Kręcenie nowych procesorów trudne nie jest.

masz tu artykuły sobie przeczytaj i zadecyduj o różnicach każdy kolejny procek (celeron->pent -> i3 -> i5->i7 ) to klasa wyżej i tyle. http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_do_500_zlotych_intel_core_i34130_i34330?page=0,0 test procków do 500 zeta z zeszłego roku tyko że robiony na tytanie ze wszystkimi bajerami on oddaje porównanie procesorów. Bierz taki na który cię stać czy to i3 czy pentium na twojej karcie róznicy nie będzie wielkiej

to moze lepiej kupic dobre mobo(to plyta tak?) i przyszlosciowo zmienic na i5 a tymczasem kupic tego G3258 i na tym boxowym chlodzeniu kręcić?
tym ze problem jest taki ze musze na początku nauczyc sie skladac tego kompa, nawet jakbym kupil i3 to bym musial sie nauczyc co jak gdzie wlozyc i co potem zainstalowac po zlozeniu tych czesci.

ale skoro mowicie ze latwe jest podkręcenie tego G3258 to moze kupie zamiast i3, bo jest 200zl tanszy

to dokupienie czesci do kręcenia G3258 to droga/trudna sprawa z montazem ? wolalbym zrobic to na orginalnym dolaczonym chlodzeniu bo gdybym mial dolozyc 100zl na chlodzenie, to wolalbym chyba kupic i3 skoro mialobym uzyskac taki sam efekt, doradzcie jeszcze prosze:)

Powiem tak , jesteś zielony w temacie więc nie myśl za dużo tylko podaj kwotę jaką dysponujesz i za to ci coś wymyślimy.

tak jak mówie, albo będzie to i3, albo będzie to G3258

płyte chcialbym tak czy siusiak taką bym za jakis rok mogl podlaczyc i5 ( bo raczej bede zmienial)

i teraz, jak wyglada sprawa, gdy juz sobie to wszystko zloze w jedną całość w blaszaku

czy mam sformatowac dysk poprzednio i zainstalowac na nowych podzespołach windowsa 7, a on sam sobie stery dobierze?
czy mam cos zmieniac w biosie?

wiem ze trzyma mnie karta graficzna i kupić teraz i5 jest bez sensu bo kasy sporo, a karta za wolna na ten procek i by "odpoczywal"

podobno G3258 (230zl) mozna kręcić z 3,2 do 4,0 spokojnie na boxowym chlodzeniu , bo to taki procek do tego na 20sto lecie od intela, ale czy podolam?