up
Składam sprzęt, proszę o rady
Masz tutaj teścik to sobie przepatrz:
Jak widać o ile w GW2 między i3 a Penitumem różnicy nie ma to w innych grach jest.
i3 wyjdzie drożej od tego Penituma, ale dolicz odpowiednie mobo do OC Pentiuma (które pozwala na OC poprzez zmianę mnożnika) i chłodzenie (jeśliby box nie dawałby rady). Różnica cenowa wtedy już nie jest taka wielka. Jeśli też nie znasz się na OC to pewnie tego nie zrobisz, stąd może jednak nie warto brać Pentiuma. Sprawa prosta: zależy czy możesz trochę dołożyć i czy jednak będziesz podkręcać. Jeśli odpowiedź brzmi kolejno TAK i NIE bierz i3. Zaoszczędzisz wtedy na płycie głównej.
czyli rozumiem ze na plycie za 150zl kręcić Pentiuma będzie ciezko
a i3 juz pojdzie
czy za 150zl jak kupie plyte, i za jakis czas (za rok) zmienilbym na i5, to ta plyta bylaby tez dobra? czy 'za slaba'?
ASRock H81M - 180zł, wsadzisz na to i3, i5, i7
kubas jak zawsze pomocny;P dzieki po raz kolejny
mozesz mi jeszcze powiedziec, czy przyszly i5 na pewno bedzie mial 1150? bo sa tez 1155 i 1156 (prócz tych co zaproponowales 1150) czy bylby ktos latwo szybko wytlumaczyc czym roznia sie te plyty? na wszystkich pisze i3/i5/i7
ucze sie podpinac teraz wszystko do kupy przez filmiki z youtuba jednak niestety tylko jeden, znalazlem dotyczący Odpalania.
widze ze sporo jest ustawien w biosie, przestawianie na inne ramy i inne rzeczy, moglby ktos doradzic, co robic w biosie po podlaczeniu komponentów w obudowie do siebie? są jakies info co w tym biosie robic? Pozdrawiam i dziekuje bardzo za pomoc:)))
kubas jak zawsze pomocny;P dzieki po raz kolejnymozesz mi jeszcze powiedziec, czy przyszly i5 na pewno bedzie mial 1150? bo sa tez 1155 i 1156 (prócz tych co zaproponowales 1150) czy bylby ktos latwo szybko wytlumaczyc czym roznia sie te plyty? na wszystkich pisze i3/i5/i7ucze sie podpinac teraz wszystko do kupy przez filmiki z youtuba jednak niestety tylko jeden, znalazlem dotyczący Odpalania.widze ze sporo jest ustawien w biosie, przestawianie na inne ramy i inne rzeczy, moglby ktos doradzic, co robic w biosie po podlaczeniu komponentów w obudowie do siebie? są jakies info co w tym biosie robic? Pozdrawiam i dziekuje bardzo za pomoc:)))
Socket 1150 został wydany w tamtym roku, więc jest przyszłościowy. Włożysz do niego wszystko od Pentiuma po i7 czy Xeona. Sockety 1155 i 1156 są starsze, na 1156 jeśli dobrze się orientuje wejdzie i7, ale jedynie pierwszej generacji. W biosie głównie powinien cię interesować mnożnik, FSB i napięcie procesora, chociaż ja bym się za to nie brał nie mając doświadczenia.
Socket 1150 został wydany w tamtym roku, więc jest przyszłościowy. Włożysz do niego wszystko od Pentiuma po i7 czy Xeona. Sockety 1155 i 1156 są starsze, na 1156 jeśli dobrze się orientuje wejdzie i7, ale jedynie pierwszej generacji. W biosie głównie powinien cię interesować mnożnik, FSB i napięcie procesora, chociaż ja bym się za to nie brał nie mając doświadczenia.
Xeon se pado xD
Na Chipsecie H81 to możesz co najwyżej podkręcić wiatraczki w obudowie.
Nie ma to jak dyskusja "ekspertów"
Xeon se pado xDNa Chipsecie H81 to możesz co najwyżej podkręcić wiatraczki w obudowie.Nie ma to jak dyskusja "ekspertów"
czyli odradzasz tą płyte ? dyskusja "ekspertów" bo widzisz DivumHerold, zaden expert sie konkretnie nie moze wypowiedziec
skoro wg Ciebie to zla plyta do przyszlosciowego zakupu i5 a tymczasem i3, to podaj jakąś inną a nie obrażaj ze "dyskusja ekspertów"
na H81 nie można podkręcać procesorów.
(chyba na asusie tylko ale intel cisnął że mają zaktualizować biosa)
ok a gdybym nie chcial podkrecac, i kupic i5 jakiejs drugiej generacji to jaka natansza plyta ( z nowych ) by sie do niego nadawala dobrze?
Najtańsze płyty nie służą do podkręcania bo mają kiepską sekcje zasilania.
ok, i ja nie bede podkręcał
dlatego mysle albo i3 albo i5, bo slyszalem ze musze miec i5, a tez slyszalem ze przy mojej karcie niema sensu kupic i5 i i3 wystarczy, wiec jak to jest?
i jaką tą karte kupic bez podkręcania, do i5, nową najtańszą?
@Raptile90
Na to mobo wsadzisz wszelką gamę procesorów LGA1150. Tak jak pisałem to jest mobo do i3 (którego nie podkręcisz), nie jest ono do OC. Po prostu możesz brać tą tańszą płytę, i3 i za jakiś czas wymienić na i5 bez K. Twoja karta graficzna do i5 nie jest za słaba, znaczy zależy od gry i sytuacji Twoja HD7770 jest dobrą kartą (nie jest to high end, ale pograsz sobie na niej). Zawsze po wymianie i3 na i5 jeśli będziesz miał trochę kasy to coś możesz wtedy pokombinować i zakupić mocniejszą kartę.
@DivumHerold
To o ekspertach było do mnie?
Dzieki kubas, ale podobno wlasnie plyta za 150zł nie bedzie dobra do i5 bo nie obzluzy jej w 100% prada to?
mam na mysli takiego ashrocka z alledrogo za 150zl
podobno jak procek z 2giej generacji i5 to minimum z68 by ciągło ładnie, a jak 3ciej gen to minimum z77
tak to jest?
@Raptile90
Ty będziesz miał LGA1150, procesory Core 4 generacji. Na tą podstawkę wsadzisz sobie i3 4130 i w przyszłości np. i5 4590. Kolejna sprawa ty podajesz chipsety do OC pod daną generację procesorów (zresztą akurat z 2 i 3 generacja jest na tą samą podstawkę, więc można było procka 3 generacji wsadzić na Z68 jak i 2 gen na Z77). Mobo które podałem na OC nie pozwala, jednak wspomnianego i5 4 gen (Haswell i Haswell Refresh, czyli np. i5 4590) spokojnie obsłuży. W 100%. Tutaj masz listę procesorów które ta płyta obsługuje:
http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M/index.pl.asp?cat=CPU
(na liście są też procesory z K, ale to nie oznacza, że będzie można je podkręcać - mobo po prostu do tego się nie nada i na to za bardzo nie pozwoli, bo nie można "bawić" się mnożnikiem).
ok dziekuje wam wszystkim za pomoc
temat mozna zamknąć
kupuje i5 (2300 2,8GHz quatro) + płyte glowna asusa ASUS P8Z77-M
Po pierwsze i5 2300 nie jest do podkręcania... Ma zablokowany mnożnik (do tego 3.4GHz byś o ile dobrze pamiętam mogl podkręcić, ale nie więcej). Oc na boxie? Zly pomyśl. Zreszta dokladasz kupę kasy do płyty głównej pod OC prockow dla podkręcenia o 300mhz więcej niż wynosi turbo w tym procku? Różnica mala.
Witam, powoli będę kompletować sobie części do odWoodowienia mojego kompa;)
niestety świnka skarbonka zapełnia się bardzo powoli;P cel: głównie gry mmo, weźmy pod przykład ArcheAge które niebawem ma wyjść
Tak więc:
Kupiłem niedawno kartę graficzną Gigabyte HD7770
tą kartę chciałbym zostawić bo raczej powinna hulać(prawda?) i zająć się innym bo:
jest:
płyta główna Asus M2000N Series Notebook
a na niej 4GB DDR2 (1x2GB Kingstone + 2x1GB GoodRam)
Procesor AMD Athlon 64x2DualCore 4000+ (2109MHz)
Myśle co kupić pierwsze, doradźcie
bo wg mnie
kupie Procesor np i5(który myśle kupić [jak nie to doradzcie]) .. i go nie podlacze bo plyty glownej nie mam;)
kupie samą płytę.. to nie pochodzi bez procka
kupie ramy ddr3, to mi nie podejdą pod moją płytę
Budżet, raczej tej po najnizszej lini, by pociągnąć na jakiś detalach wszystko;) ale bez burżuajizmu;) doradzcie prosze
Przy okazji, czy ktoś mógłby ocenić mój zasilacz? czy on tez juz dziadaczy?