Składanie komputera, pytania

Czytać, że zrozumieniem kwestię ramów 1866+ poruszyłem, jeżeli BĘDZIE STREAMOWAĆ.

Streamował jeden z drugim? Bo ja tak i 1600 nie są zbyt dobre do tego.

generalnie do gier to i5+1600 ramy(do mmo 16gb nie 8 odpala się 2-3 rzeczy na raz www itd. i okazuje się że przekracza 8), dobra obudowa i średni cooler 4.5, geforce imo 770 i za jakis czas drugą 770 dołożyć albo poczekać na nowego direct X :)

"Tytuł technik informatyk" no i co to ma do rzeczy, znam architeków C# itd. z 5 stażem w koncernach a nie znają się na sprzęcie, takie rzeczy do do ludzi, którzy mają sprzęt i grają.

Tak i wsadziłeś te 1866 i bez żadnego przestawiania ci działały.

Jak przekraczasz 8gb ramu to znaczy że nie dbasz o komputer.

Quaku pliss już nic nie pisz bo bzdury bardzo.

Ja dbam bardzo dobrze, sam masz 32 ... Ja gram w grę mmo na 4-5 oknach, mam odpalone 2 filmy fhd na yt, skype, twitch itd. i nagle 8gb to za mało, na crysisa 8gb to ledwo starcza gdzie mowa o dodatkach.

Gram na 3 monitorach, poza grami w tym samy czasie oglądam filmy itd., 16gb ramu to imo min. dla graczy MMO którzy grają w ten sam sposób co ja, chociaż na początek może niech kupi 8 i 8 zawsze może dokupić.

Bo używam komputera do zastosowań profesjonalnych gdzie ile ramu wsadzisz tyle ci zje. Tamu mam 32 gb. A na co dzień ? 8 do zwykłego grania zupełnie wystarcza. No chyba żeby robić jak mówisz :P Niestety Zarobki w PL są takie że mało kto ma taki komputer. To nie Niemcy gdzie po zapłaceniu rachunków przy minimalnej wypłacie zostaje ci jeszcze na Radeona 290x

Ale ta teoria z 4.5 ghz na haswellu.... i ramy 1866 lepsze do streamowania.... Bez obrazy ale to brzmi jak bajki Jana Brzechwy.

Nie żeby 4.5 Ghz nie było możliwe , ale ty o tym napisałeś tak jak by kupowało się procesor z K i można łupać do 4.5.

Co do kart

R9 290 < GTX 780

R9 290x > GTX 780

R9 290x < GTX 780 Ti

Jeżeli oczywiście brać pod uwagę ogólną wydajność i kulturę pracy, ale pod względem cena/wydajność to radeony wygrywają spokojnie. Dlatego obecnie bardziej opłacalny jest radek...... z niereferencyjnym chłodzeniem oczywiście.

Co do RAM

Do high end zestawów, szczególnie przeznaczonych do gier bardziej opłaca się brać pamięci z opóźnieniem CL 9 i wyżej taktowane niż 1600. CL9 1866 spokojnie wystarczą.

Co do procka

i5 4670k wystarczy i bez problemu kręci się wyżej, a i7 4770k to już lekka przesada, ale jak Cie stać to go for it.

Bo używam komputera do zastosowań profesjonalnych gdzie ile ramu wsadzisz tyle ci zje. Tamu mam 32 gb. A na co dzień ? 8 do zwykłego grania zupełnie wystarcza. No chyba żeby robić jak mówisz Niestety Zarobki w PL są takie że mało kto ma taki komputer. To nie Niemcy gdzie po zapłaceniu rachunków przy minimalnej wypłacie zostaje ci jeszcze na Radeona 290xAle ta teoria z 4.5 ghz na haswellu.... i ramy 1866 lepsze do streamowania.... Bez obrazy ale to brzmi jak bajki Jana Brzechwy.Nie żeby 4.5 Ghz nie było możliwe , ale ty o tym napisałeś tak jak by kupowało się procesor z K i można łupać do 4.5.

Zarobki w Niemczech różnią się tym, że minimalna to realne 1600 a pensja informatyka to 3-4, a tutaj minimalna to około 1500 a zarobki informatyków to nawet 10k (gdzie przy tym samym stanowisku 5k w berlinie w euro ofc). Proszę mi tutaj nie narzekać jak to w Polsce nie jest źle bo da się już dobrze żyć w dzisiejszych czasach, znajoma po licencjacie ma 3300 netto z 2 językami na b2 w pracy biurowej, nie trzeba być geniuszem :)

Generalnie zgadza się, i5 ale nadal imo 16 ram :D

Sam Żyję i pracuje w Niemczech więc jestem dobrze poinformowany w temacie.

Ale wróćmy do tematu...

Co do kartR9 290 < GTX 780R9 290x > GTX 780R9 290x < GTX 780 TiJeżeli oczywiście brać pod uwagę ogólną wydajność i kulturę pracy, ale pod względem cena/wydajność to radeony wygrywają spokojnie. Dlatego obecnie bardziej opłacalny jest radek...... z niereferencyjnym chłodzeniem oczywiście.Co do RAMDo high end zestawów, szczególnie przeznaczonych do gier bardziej opłaca się brać pamięci z opóźnieniem CL 9 i wyżej taktowane niż 1600. CL9 1866 spokojnie wystarczą.Co do prockai5 4670k wystarczy i bez problemu kręci się wyżej, a i7 4770k to już lekka przesada, ale jak Cie stać to go for it.

R9 290 < GTX 780

R9 290x > GTX 780

R9 290x < GTX 780 Ti

Prawda , reszta głupoty. Proszę się nie wypowiadać , jeśli się nie ogarnia.

Dobra, mała poprawka. Co powiecie na to :3 ?

Dobra, mała poprawka. Co powiecie na to ?

W Piątek wracam z delegacji. Napisz na priv po co chcesz tego komputera używać złoże ci osobiście zestaw pod ciebie. Bo to co jest teraz to za duży miszmasz i nie chce mi się wypisywać co jest złe co dobre ;P

Sama karta graficzna kosztuje tyle, ile kosztował mnie caly komp w 2007?8 roku z radkiem 3870 i phenomem x3. Crysis śmigał crysis2 smigał dead spacey śmigały mafia2 śmigała, skyrimy i inne pierdoły. Taki sprzęt w niczym nie powinien się zacinać, i spokojnie uruchamiać gry do 2025r. z dobrym fps. A to że mało fps to wina optymalizacji.

Taki sprzęt już na teraz w rozdzielczości większej niż HD dostaje po czapie. a co dopiero w 2025...

Przypominam że prawie wszystkie radeony i gtx to karty graficzne prawie 3 lata stare więc niema szału.

fd_s.jpg

MSI
MSI Z97-G45 GAMING Intel Z97 LGA1150 BOX
389.43 zł 479,00 zł Usuń fd_s.jpg
Thermalright
Thermalright HR-02 Macho 120 Rev. A
135.77 zł 167,00 zł Usuń fd_s.jpg
Intel
Intel Core i5 4690K LGA1150 BOX
696.75 zł 857,00 zł Usuń fd_s.jpg
Geil
Geil DDR3 16GB (2x8GB) 1866MHz Black EVO Potenza CL9
474.80 zł 584,00 zł Usuń fd_s.jpg
XFX
XFX Core 750W
275.61 zł 339,00 zł Usuń fd_s.jpg
SilentiumPC
SilentiumPC Gladius X60 Pure Black
191.87 zł 236,00 zł Usuń fd_s.jpg
Palit
Palit GeForce GTX770 JetStream 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express
919.51 zł 1131,00 zł Usuń fd_s.jpg
Samsung
Samsung nagrywarka DVD SH-224DB czarny OEM
47.97 zł 59,00 zł Usuń fd_s.jpg
Asus
Asus Xonar DX/XD
208.13 zł 256,00 zł Usuń fd_s.jpg
Seagate
Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
165.04 zł 203,00 zł Usuń

4300zł, ewentualnie brałbym lepszą grafikę ale szczerze to do fHD Ci wystarczy a grafy się bardzo szybko starzeją więc lepiej do gier wymienić za 2 lata niż pakować 2x tyle w grafikę

Amd i nvidia przenoszą gpu na nowe karty, zmieniają cyferki w vram i gpu i cieszą jape bo mają nową karte. A fglrx na linuxie dalej zlagowane i nawet nie chcą zmienić malutkiej cyferki w warunku sprawdzającym wersje kernela.

Jak kupowałem 3870 to też myślałem że gry będą klatkować po 2 - 3 latach w szczególności jak kupiłem lcd fhd. Nie sądzę żeby skok był w grach aż tak duży.

Full Hd idzie do lamusa. Uruchamiasz 4k i musisz mieć przynajmniej dwie 780Ti by ci latało płynie.

A Quaku widzę idziesz oporowo :D

Sama karta graficzna kosztuje tyle, ile kosztował mnie caly komp w 2007?8 roku z radkiem 3870 i phenomem x3. Crysis śmigał crysis2 smigał dead spacey śmigały mafia2 śmigała, skyrimy i inne pierdoły. Taki sprzęt w niczym nie powinien się zacinać, i spokojnie uruchamiać gry do 2025r. z dobrym fps. A to że mało fps to wina optymalizacji.

Nie chce być niegrzeczny, ale z tym 2025 to trochę wypłynałeś na głębokie wody. Komputer, który teraz jest potworem za 6-8 tysięcy do 2025 r będzie ledwo ciągnął gierki najnowszej generacji.

Przypominam, że progress graficzny jest niesamowicie szybki i nie do powstrzymania. Z roku na rok będą co raz wieksze wymagania i karty, które teraz są w cenach kompa z 2k7 za pare lat będa służyły jako boomerang w Afryce.

Full Hd idzie do lamusa. Uruchamiasz 4k i musisz mieć przynajmniej dwie 780Ti by ci latało płynie.A Quaku widzę idziesz oporowo

Gdzie on odpali 4k na takim mid game sprzęcie.

Po co wam 4k na takim małym ekraniku lcd? Ja na 23 calach w odległości 40-50cm nie widze żadnego pixela na fhd, wzrok mam dobry. A z tym 2025 fakt, przesadziłem. 4k do tv.

do FHD ten zestaw co wrzuciłem to totalny maks :)

Witam. Jako iż zebrałem trochę pieniędzy chciałbym sobie złożyć nowego kompa, ponieważ lapek już trochę nie wyrabia xd.
Więc stąd pytanie co zmienić w tym zestawie ułożonym przez mojego kumpla(Średnio się zna, ale coś pomógł), I jaki Cooler(y) dołożyć dodatkowe do GPU.

post-28201-0-95157000-1405289551_thumb.p

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc