Witam. Jako iż zebrałem trochę pieniędzy chciałbym sobie złożyć nowego kompa, ponieważ lapek już trochę nie wyrabia xd.
Więc stąd pytanie co zmienić w tym zestawie ułożonym przez mojego kumpla(Średnio się zna, ale coś pomógł), I jaki Cooler(y) dołożyć dodatkowe do GPU.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
Składanie komputera, pytania
Widać, że twój kolega kompletny amator i bierze cześci, które ładnie wyglądają
http://www.morele.net/inventory/info/JfAIqE/
lepszy komputer w takiej samej cenie, a jeszcze w tej cenie mieszczą się słuchawki senhaisera + monitor 24 cale
Jak chcesz to wymień sobie obudowe, wywal słuchawki i monitor i będziesz mógł mieć swój śmieszny i7.
Kolega informatyk powiedział, że tak szczerze nic Ci to nie da większego niż i5 na chwilę obecną w grach
więc to jest po prostu płacenie 400zł dodatkowych za to by mieć zamiast napisane "i5" > "i7".
Lepsza karta graficzna, mniej jedzący prąd zasilacz, a co najwazniejsze CICHY.
Ten komp tak czy siak + mikrofon blueyetti zawita do mojego domu jeszcze w tym roku.
Chcesz to skorzystaj z bardzo dobrze dobranych komponentów i również taki bierz.
Jedynie obudowa jest specyficzna więc jeżeli nie lubisz klocków kompów to ja wymień.
Pozdrawiam i pamiętaj by składali Ci komputer ludzie, którzy się znają.
+ Najważniejsze. Jeżeli będziesz chciał inną obudwoę musisz również w moim zestawie wymienić płytę główną
poniewaz jest to tzw mini płyta głółwna stworzona do tego typu klockowatych obudow.
Autorze dobra rada, niesłuchaj tego kolegi bo widać iż jego wiedza jest mówiąc prosto słaba, tak jak sprzedawców w sklepie (mimo tego ludzie ich słuchają...).
Panda twój zestaw też nie jest przemylany:
W cenie tej karty masz R9 290X która ma lepszą wydajnośc...
Zasilacz wątpliwej jakości, do takiego zestawu strach...
Płyta kiepska jak do procka z "K"...
Chłodzenie nadające się do stokowych taktowań nie do OC...
Obudowa natomiast nie jest taka mała jak by się wydawało...
Ja polecam zielonych ( maja szybciej update sterowników i FPS tak nie skaczą jak w radeonach )
Pytałem znajomego informatyka apropo 290X, a 780. W pewnych aspektach wygrywa 290X lecz overall wygrywa 780.
Zasilacz właśnie mam wymieniać na +630W, tamten wstawiłem jako chwilo "filler".
Płyta główna bardzo dobra jak do planowanej obudowy, inna sie nie zmieści.
Ten informatyk mieszka naprzeciwko i poważnie, strasznie ciężko jest upchać cokolwiek do tej obudowy.
Do tej budy wejdzie mATX... to po pierwsze.
Po drugie obudowa nie "maluszkiem" jak by się mogło wydawać (z nazwy).
W zasilaczach nie chodzi tylko o waty bo do tego zestawy spokojnie starczy i 500w ALE DOBRE, jeśli mówisz o 630 to pewnie jakiś stary BeQuiet.
Co do grafiki chętnie usłyszę gdzie jest lepsza 780 a gdzie 290...
780 to konkurent 290 a 780ti 290x (oczywiście konkurent nie oznacza iż są równe, kwestia zastosowań)
P.S. Widziałeś propozycje zestawów mini gaming?
Do tej budy wejdzie mATX... to po pierwsze.Po drugie obudowa nie "maluszkiem" jak by się mogło wydawać (z nazwy).W zasilaczach nie chodzi tylko o waty bo do tego zestawy spokojnie starczy i 500w ALE DOBRE, jeśli mówisz o 630 to pewnie jakiś stary BeQuiet.Co do grafiki chętnie usłyszę gdzie jest lepsza 780 a gdzie 290...780 to konkurent 290 a 780ti 290x (oczywiście konkurent nie oznacza iż są równe, kwestia zastosowań)P.S. Widziałeś propozycje zestawów mini gaming?
A proszę Cię bardzo http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-290X-vs-GeForce-GTX-780
Może po prostu kolega moderator kierował się innymi wynikami ponieważ jak na gpuboss klikniemy już pod koniec na 290X to w paru aspektach wygrywa z 780, ale OVERALL 780 wygrywa. jak już chcesz aby radeony konkurowały z GeForce to bardziej 290X2 vs 780 TI OC.
Miałem oczywiście na myśli (co do zasilacza +630) jako słowo KLUCZ obrać znaczek "+". Nie STRICTE 630W tylko PONAD. Oczywiście taki gaming rig uciągnie 500W ponieważ ogólnie wykorzystuje całościowo 450W, aczkolwiek wolę mieć zapas na wszelki wypadek.
http://www.morele.net/inventory/info/wf09Gn/
Końcowa wersja mojego komputera. Płytę główną biorę za poleceniem kumpla informatyka, ma taką samą + ma taką samą obudowę i mówił, że miał problemy z upchaniem całości do swojego klocka. Kusi również ceną, nie przeczę ;3
Oceniając karty powinno się patrzyć na fps w grach na takim samym sprzęcie z różnymi kartami, a nie na jakieś stronki w szczególności gpuboss. To tak jakby pisać że cpu 4ghz jest lepsze od 3 ghz.
Oceniając karty powinno się patrzyć na fps w grach na takim samym sprzęcie z różnymi kartami, a nie na jakieś stronki w szczególności gpuboss. To tak jakby pisać że cpu 4ghz jest lepsze od 3 ghz.
Hehe, chyba tam jest napisane wyraźnie wydajność w grafikach 3D więc samo mówi za siebie, można powiedzieć, że każdy swoje chwali pewnie macie radeony i się upieracie przy tej marce
Pozdrawiam
Jeśli patrzysz tylko na tego typu stronki... to nie ma o czym gadać.
Patrzy się na realne zastosowania, chyba że dni sprzedasz na bawieniu się w benchamrki? To jużnie mój problem..
A chyba samemu zrobie stronke... z wykresami z głowy.
Ciekawe czy też będziesz jej wierzyć?
P.S. Mam zarówno radeona jak i nvidie... bo biorę to co jest na chwile obecną bardziej odpłacane pod względem cena/wydajność.
Hej, spokojnie. To nie wykresy z głowy tylko zrobione na podstawie wielu testów.
I na ich podstawie wychodzi na to, że GTX 780 jest mocniejszy od 290X.
To nie wstyd sie pomylić, spokojnie
290X wygrywa jedynie w 3dmark 11.
GTX 780 to obecnie najpotężniejsze gamingowa karta poniżej 2000zł.
GTX 780 lepszy od radeona r9 290x ? Rozumiem 780 ti ale zwyłka 780?
Jak mogę prosić to już się nie wypowiadaj w tym temacie. Pozdrawiam
Rozumiem, że nie zależy Ci na dobrym komputerze i trafnych radach tylko by ktoś z kolorowym nickiem Ci polecił R500SHIT?
Nie ma problemu. Informacji nie wyciągam sobie z nosa, a na podstawie testów których nie przeprowadzam ja, a profesjonaliści.
Dobrze, że rozumiesz że 780 TI lepsze od 290X lecz zwykła karta 780 również jest lepsza od Radeonka.
Już Ci powiedziałem, radeony to porządne karty lecz GTX'y zawsze są o krok do przodu, nie marka lecz jakoś...
A jak chcesz coś lepszego od 780 TI to Radeon 290x2
Pozdrawiam
Słuchaj się Xardunka bo prawdę prawi, Twój kolega złożony zestaw niepotrzebnie przepakowany.
1 Sprawa komputer do gier? (jak nie będziesz streamował tzn. grał + nagrywał filmiki w czasie rzeczywistym, to i7 to strata pieniędzy) - tylko pamiętaj że do frapsa wystarczy i5 + dodatkowy HDD na który zgrywasz, a stream to i7 tylko że wtedy :
a) potrzebujesz min ramy 1866 albo 2133
mocnego neta (uplaod/download)
2 Sprawa jak masz możliwość poczekaj do końca września, ceny spadną jak zawsze
3 Sprawa do takiego zestawu przydałaby się obudowa Fractal Core 3000, niezaprzeczalnie najlepsza w swojej cenie, 2ga sprawa do oc haswelli nie ma co wkładać chłodzenia powyżej SilentiumPC HE1225, bo po podkręceniu ich powyżej 4.5 czy to będzie Mugem czy Nohua i tak skaczą kosmicznie temperatury, więc lepiej mieć te 4.5 i chłodzenie za 130zł
4 Sprawa jest 2014/2015 sezon, lepiej kupić ssd 256 http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/kingston-ssd-v300-240gb-sata3-sv300s37a240g,36075.html bo ceny spadły (bo ostatniej walce cen z HDD)
5 Sprawa następna branie obecnie 780Ti to maks, zbyt szybko technologia się starzeje.
zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na np. Nostromo
W "sporze" dotyczącym grafik osobiście powiem, że jestem po stronie Xardunka. Mam tytuł technika informatyka, jeżeli to w jakiś sposób jest w stanie umocnić jego argument.
@Majkez trochę szacunku dla innych userów...
A co z mantle? + pare/parenaście fps. A gier powinno przybywać, bo intel też chce mieć te niskopoziomowe api u siebie.
Quaku
1. Co mu dadzą ramy 1866 albo lepiej? Jeśli w tej samej cenie to spoko... ale dopłacać nie ma sensu.
2. Ceny zawsze będą spadać bo będzie wychodzić coś nowego... takie czekanie w nieskończoność.
3. Rozumiem iż wiesz jaka mu sięsztuka trafi? Bo to co piszesz tyczy się tylko "odpadów" (czyt najgorszych sztuk).
4. Polecanie Kingston'a V300 SERIO?!?! Jeśli ktoś chce taniego SSD'a to Crucial MX100 ewentualnie M500.
5. Może i się starzeje lecz... z takim podejściem to lepiej nie brać nic bo zaraz będzie stare (podobnie do punktu drugiego).
Czytam to mi się śmiać chce... Przyszedł wielki fan radeonów i chce wygonić biednego NVidiowca z tematu.
@ Ja polecam również zielonych, stabilne fpsy i mniejsze temperatury.
Jak chcesz kompa nie słuchając kłótni i możliwe, że jeszcze lepsze niż tu polecają
to idź chłop na jakieś forum o komputerach i tam Ci złożą predatora
Co ja pacze.
więc od razu do sedna
Zestaw 1 by MajkelZ - źle zbalansowany
Zestaw 2 by Mistyczna Panda - Też słaby.
Teorie pana Quaku :
1 Prawda
1a Fałsz
1b prawda
2 Fałsz
3 4.5 ghz + Ramy 1800 mhz na Haswellu Co ja pacze lvl over 9000
4. Fałsz
5. A co jest lepszego od 780 Ti ? Titan Z (dwie 780 zlepione do kupy ) 295x ? (dwie 290x zlepione do kupy ? )
Bladie :
Skończyłem technikum również i wiem że uczą tam samych bzdur , tak więc akurat tytuł technika się nie liczy w tej dyskusji .
Ale humor mam poprawiony. "profesjonalne testy xDDDD" "kolega informatyk"