[Skyforge] Archer i wolne przemyślenia

Archer:

Gameplay na jeden z misji, gear i drzewko

http://youtu.be/cyH4VqPYdAo

Skyforge, co i jak:

Gierka jest ciekawa ale jest dużo ale lub są to rzeczy na liście "to do", bo po prostu denerwują i sprawiają iż gra staje się single a nie mmo:

Grupowanie się:

nie ma tutaj przeszkód, ale jest wiele ale:

- Na regionie, czyli miejscu gdzie mamy namiastkę otwartego świata będą w party nie zalicza do questów i w ogóle do czegokolwiek mobów zabitych przez członka grupy jeśli my chociaż raz moba nie uderzyliśmy, sprowadza się to do tego, że pomimo iż jesteś w grupie robisz Q solo.

- Instancje 1-3 osobowe mogą zostać zamknięte dla grupy jeśli jeden z graczy nagle wyjdzie poza przewidywane widełki różnicy w prestiżu, bo np. dostał item z ostatniej instancji, który podbił mu prestiż o 10 ptk i nagle zonk grupa nie może wejść na instancje bo ktoś nagle stał się za mocny - na forum sugestie by w ogóle to zniesiono bo zabija jakikolwiek group-play!

- Instancje mają nagrody indywidualne, co sprawia iż robią się zgrzyty w PT - jeden chce iść tu bo ma czerwone kryształy ale reszta ma śmieci i robią się problemy - to też musi zostać przerobione, bo ciężko jest w teamie cokolwiek robić, we 2 jeszcze ale jak dochodzi 3 osoba to już masakra z dobraniem misji.

- misje gdzie mamy opcje do zdobycia 2 czy 3x nagrody można wykonywać tylko solo - NO WTF - kolejny element zabijający grupę.

- idąc na misję solo, we 2 czy w 3 nagroda jest TAKA SAMA.. przeżyłem szkok.. moby biją mocniej mają około 150% hp więcej za każdego gracza w teamie, misje idą długo a nagroda identyczna jak w grze solo..

- Pytanie nasuwa się jedno PO KIEGO GRZYBA GRUPOWAĆ SIĘ :(

Lvlowanie i odblokowywanie nowych postaci i skilli:

- grając na początku tylko Cyromancere nie było źle szybko wraz z questami odblokowywałem kolejne skille i talenty, dzięki czemu szybko dobiłem do "ulti" i postać była fajnie przygotowana do czyszczenia lokacji.

- Drzewko ogólne jest masakrycznie wielkie i masakrycznie drogie w punktach, jest to ok, bo każda kupiona tam nodka polepsza KAŻDĄ postać

- dochodzenie do nowej klasy jest drogą przez mękę, od cyro do łucznika wiodła drogą przez kilka tysięcy wyfarmionych punktów jakoś ponad 6k ogólnie wydanych na nodki zanim dobrnąłem do łucznika, ale nie zajęło to zbyt wiele czasu, sądząc po tym iż grałem kilka godzin dziennie tylko.

- Lvlowanie nowej klasy jest imba, jest niedopracowane i kompletnie nie współmierne do tego jak szło z podstawową klasą. Z miejsca na skille potrzebujemy klasowych kryształów - więc musimy grać tą klasą na dungach - Każda misja jest dla nas IMPOSSIBLE praktycznie, bo nasz prestiż jest tak wysoki po dojściu do nowej klasy - ponad 5k - że trudność przeraża... do tego jak pamiętamy z naszej podstawowej klasy pierwsze nodki są tanie i szło szybko się odblokować ze skillami i talentami :D.. zapomnij o tym na nowej postaci.. ceny pojedynczych są od 150 do 310, trza się napocić by to zebrać, już nie wspomnę o talentach - co widać na drzewku jak to wygląda, a to co mam odblokowane to jest praktycznie must have na robienie instancji, do czasu braku konkretnych AOE robienie misji to droga przez mękę i spędzanie po 30 min na jednym dungu - gdzie dostęp jest kompletnie ograniczony i wymaga ogromnych nakładów punktów. Niestety nie obliczyłem ile wydanych punktów poszło w cyro by odblokować to co mam odblokowane ale jest to kompletnie niewspółmierne do tego ile wydajemy na nową postać i co dostaje. Nie rozumiem takiego podejścia do sprawy, ponieważ granie nową postacią nie sprawia, że jesteśmy jacyś OP. Nawet gear jaki mamy nie pomaga nam w niczym.. w dalszym ciągu pomimo wydania już lekko ponad 4k w samego łucznika dmg oddstaje od tego co widnieje na Cyro w podstawowych ataku chociażby. Zastanawiam się czy są to bugi czy niespracowania, bo jak ze statami jakie posiadam różnica na dmg jest przeogromna i bardzo bolesna - wydajesz kilka tysięcy punktów w postać a to dalej nie chce bić jak powinno do tego zero talentów, gdzie na tyle wydanych punktów twoja stara postać ma ich już od ciula. Przykład z podstawowego ataku łucznika i cyro.. cyro ma 121 - 167 a archer 74-102 ale jak to się ma do statów gdzie base dmg jest 266-349 a na skillach tego nie widać.. masakra jakaś.. jak przeskoczyłem an łucznika to nie miałem broni, polazłem na moby i biłem je średnim dmg ze skilla - koło 90 - lepsza broń ulepszenia base dmg ogólnego w statach i... i dmg dalej ze skilla jest koło 90. Mam lekkie wrażenie, że jedyne co wpływa na naszą postać odnośnie dmg jest crit, dmg z crita i z impulsa... reszta jest od tak sobie ;/ po prostu bijemy takim dmg jaki mamy w widełkach skilla... nie wiem jaka będzie tu mechanika i jak same staty wpływają na dmg skilli bo ja tego nie czuję i nie widzę - itemy jakie ulepszałem to nie czułem różnicy w dmg w ogóle - szczególnie teraz na łuczniku. :((

- odblokowywanie nowych skilli np. postacią jaką już nie gramy albo gramy ale skupiamy się już na ogólnym drzewku by gdzieś dojść lub nową klasę odblokować a jednocześnie chcemy dalej inwestować w naszą klasę jest cholernie utrudnione. Klasa w czasie dungów zdobywa jako drop klasowe kryształy potrzebne do skilli i taletów drzewka klasowego, jednak może je wykorzystać jak brakuje nam np. zielonych do odblokowania danej nodki. Problem w tym, że tak samo wygląda drzewo ogólne, czyli albo wydajemy "kolory" na drzewo ogólne albo odblokowujemy drzewo klasowe. Kilka sugestii na forum jest i mam nadzieję, że podłapią coś i zmienią... jedna mi się podoba - w czasie odblokowywania punkciku pojawia nam się okno gdzie wybieramy jakie kryształy zużywamy, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni zużywać "kolorów" a będziemy mogli jechać na "klasowych"... grając kilka misji klasami "promo" - misje z 2/3x nagrodami - nazbierało się sporo setek takich klasowych punktów ale nie mogę ich wydać bo musiałbym zużyć kolory a wole je zużyć na archera i takim oto sposobem klasa sie kurzy.. nie jest rozwijana w żaden sposób... a szkoda.

Ogólne:

- nie wiem czy będzie w grze jakiś handel ale kasa jest tutaj elementem dość istotnym, możliwość sprzedawania tylko trofeów do npca jest hmmm mizernym dodatkiem zarobkowym... brak możliwość sprzedaży starych broni innych itemów.. brak jakiegokolwiek handlu :(

- Pomysł z patronami czy adeptami - ludkami które coś dla nas robią - jest fajny, ale dlaczego bazowe itemki potrzebne do tych misji nie są jako nagrody za Q w "regionowych mapach"... przecież to nie ma sensu, tych lepszych ma się w setkach bo nie można ich użyć - lecą z mobów na isntancjach, lecą w czasie dungów z mobów - a podstawowe lecą tylko jako nagrody za dung, gdzie człowiek woli iść na kryształy potrzebne do odblokowania czegokolwiek, tym bardziej, że by odblokować jedną nodkę często musi 3-4 misje zrobić ;/. Powinni to trochę zamienić, drop lepszych z mobów OK ale bazowe itemki powinny być za nagrodę na "regionach".

Nie wiem jak wygląda to u ruskich kompletnie, jak tam to wygląda jak się to ma do naszej wersji co działa co jest inaczej, jak wyglądają klasy, ceny nodek itp itd... ale wiem, że ludzie się żalą na to jak ciężko jest lvlować nową postać, nie chodzi o dojście do niej ale samo lvlowanie... a w grupie jak się idzie to wcale nie lepiej jest bo koledzy mają 3x tyle roboty co solo. Oglądałem filmiki od ruskich i goście z mniejszym prestiżem - możliwe iż mniej inwestowali w podstawową klasę - mają odblokowane ulti chociażby. By było śmieszniej, gościu ma na filmiku base dmg o połowę mniejszy, to co on ma maks ja mam minimum ;/ i dmg są takie same z ataków jak u mnie - WTF.

z ruskiego -https://www.youtube.com/watch?v=yntb28TBZFY

Wielu elementów po prostu nie kminie w tej grze, co na co wpływa....

Zobaczymy, testy się właśnie kończą ja gry tak do końca nie ugryzłem .. ogrom statów które mam wrażenie iż nie wpływają na ogólny zarys gry :(

Jak ogólnie widzisz przyszłość tej gry? Ma szansę coś zawojować na rynku czy będzie to przeciętniak klasy Neverwinter Online z masą hype'u?

Chyba juz nic rynkiem nie wstrzasnie w trybach instancjowych...nie bylem na pvp nie robilem duzych 5os instancji nie wiemy jak to wszystko dookola bedzie wygladac jak ekonomia jakis craft te prowincje itp itd gra bedzie lekko grinderska...odblokowanie calego drzewa zajmie dlugie miesiace...do tego nie wiemy jak z isem jakims... Za wczesnie by sie zachwycac czy hejtowac..gra sie przyjemnie kazda klasa wymusza inny rodzaj gry..po prostu inaczej sie gra, kazda ma swoje komba ito itd...zobaczymy.. Beta nr. 1 sie skonczyla czekamy na kolejne i na dluzsza zabawe... Cieszy ze instancje hostuja ich serwery a nie p2p, dzieki temu jest plynnie ale tez czuc kiedy graczy bylo wiece a kiedy serwer byl pusty :-)

Nowa beta od 25 marca..bedzie sie dalej testowac..no i prawde gadali na forum bolol

CBT2 will offer the following new content for players to test:

Four New Classes to unlock

-Archer

-Necromancer

-Slayer

-Kinetic

Takze troche przyfarmilem i moze byc iz nie do konca wszystko z tymi klasami dzialalo... No coz tydzien nie caly do kolejnej zabawy w testera... Podziele sie informacjami:-D

Jesli ktos ma dostep lub dostanie sie do bety niech pisze spotkamy sie w grze

Jak to wygląda z dostępem, jak się wykupi early access to można grać cały czas czy tylko w wyznaczonym terminie?

Tylko w wyznaczonym terminie.

Dreedzik, ja mam dostęp, ale jakoś nie przekonała mnie ta gra, ale chyba spróbuje drugiego podejścia.

Kurde to strasznie słabo, każą sobie płacić, a dostęp tylko co jakiś czas. Temat mnie zaciekawił, dlatego się zastanawiałem.

Ja tak samo. Dostęp mam, ale nawet pobrać mi sie tej gry nie chce. Grałem na ruskiej CB, ale nic specjalnego w tej grze nie widziałem.

Dreedzior wspomniałeś coś o lekkim grindzie możesz rozwinąć swoją myśl (lvl , sprzet , skille ?).

-lvl cap łatwy do osiągnięcia ?

-Jaki gear jest lepszy w tej grze ? Craft czy standardowo jak to w 95% mmo drop ,,całej '' z bossa .

-Upgrade sprzętu o ile istnieje jest na zasadzie +++ czy tylko gemy

Wiem że grasz/łeś w WF jak myślisz będzie co robić w SF prównująć obie instancjonówki .

Dreedzior wspomniałeś coś o lekkim grindzie możesz rozwinąć swoją myśl (lvl , sprzet , skille ?).-lvl cap łatwy do osiągnięcia ?-Jaki gear jest lepszy w tej grze ? Craft czy standardowo jak to w 95% mmo drop ,,całej '' z bossa . -Upgrade sprzętu o ile istnieje jest na zasadzie +++ czy tylko gemyWiem że grasz/łeś w WF jak myślisz będzie co robić w SF prównująć obie instancjonówki .

Nie zawsze na te instancjówki się pcham.. z jednej strony są fajne z drugiej strony męczy fakt spotykania innych graczy tylko w miastach.. chociaż w wielkich mmo nie ma inaczej, grupują się ludzie w miastach.

Na wiele pytań Ci bvndy nie odpowiem i nie chce zgadywać, ale nakreślę co wiem, czego się dowiedziałem z samego forum od ludzi, którzy doszli do czegoś innego, grali dłużej :)

Dlaczego wspomniałem o grindzie, bo im dalej w drzewo tym drożej i np. nodka kosztuje 310 punktów czerwonych - nie będę zagłębiał się w nazwy - te punkty dostajesz tylko jako końcowy reward za misję instancjowe i za jednego z rodzajów zadań na mapach otwartych, średnio na misji instancjowej jako końcowa nagroda to ~80 punktów, do tego za wykonanie 100% bonusów (są zawsze 2 na misję) dostajesz kilka punktów więcej, ogólnie np. na moim etapie gry by zebrać 310 punktów musiałem robić około 4 misji hard/very hard. Czasami się trafi misja z 2x lub 3x nagrodą końcową, ale trzeba grać postacią w wersji "PROMO" i one są już różnie zbudowane, może pójść ekspresem a możesz się męczyć 30-40min na jednej misji by zdobyć potem 150-200 punktów. Przeliczając tak sobie na szybko toretycznie, by odblokować 100% drzewa trzeba odryć ponad 4000 nodek..w cenach 150 - 500. to trochę czasu zajmie, szczególnie iż biorąc pod uwagę fakt iż:

- nagrody za misję zmieniają się co zakończenie jakiejkolwiek misji, więc może być tak, że losowo nagle nie będziesz miał misji z punktami na jakich ci zależy w danej chwili,

- zmieniają się czasowo co 40 min,

- jest CAP na punkty i kasę na tydzień, nie wiem jaki dokłądnie - mnie nie dotknął przez ten czas gry - ale ludzie na forum pisali, że dla nich jest za mały a inni w ogóle capa nie mieli pomimo posiadania większej ilości punktów/kasy niż oni -ale to CBT,

- Punkty specjalne - klasowe - zdobywane w czasie zabijania mobów na instancjach tylko daną klasą dropią jedynie z mobów, także można czasami ugrząźć w jednym miejscu bo moby słabo dropią klasowe punkty.

W/w elementy mogą przyczynić się do dłuższego farmienia, ale do tego dochodzi wersja korzystania z ItemShopa i wielkie pytanie jak on wpłynie na rozgrywkę .. mamy tutaj przecież PVP.

- LVL cap - nie ma czegoś takiego, CAP osiągniesz jak odblokujesz każdą nodkę ze skillem/passywem/talentem na mapie ogólnej i dla każdej z klas, ponieważ jest to jedna wielka siatka i każda taka nodka wpływa na każda klasę. Nie ma podziału na staty dla różnych klas. zdjęcie:

Class jest do danej klasy obecnie wybranej, akuratnie to było do cryomancera, Ascension Atlas jest głównym drzewem w którym mamy tonę pasywów i boostów statów oraz odblokować można nowe klasy - klasy zmieniamy dowolnie, jedna postać multum klas. Masz tez wypisane ile możesz uzyskać maxa z danego drzewa danej statystyki - szybki opis: Might -base dmg, Strenght - max dmg, Valor - nie pamiętam, lucky - crit dmg, Spiri - hp.

Itemki:

Co do itemów - to instancje były obecnie jedynym źródłem itemków, im wyższy poziom instancji tym lepszy drop. Wiem z forum, że to co mieliśmy obecnie na CBT to kiszka, bo gówno leciało, na ruskim są rozbudowane dropy i same moby dropią lepiej w zależności od lvlu dunga - lvl dunga podnosisz wykonując go co 4 runy zmienia się tryb Very Easy, Easy, Normal, Hard, Very Hard, Impossible, Impossible x2, Impossible x3. Itemy nie ubierasz w zależności od prestiżu ale od statystyki Proficiency - ten stat podnosisz tylko pasywami z drzewka(zielone nodki).

Co do samych itemów, to tak - klasy mają tylko swoje bronie główne i offhandy - każdy z nich ma kilka rodzai, chodzi o bonusy z nich. Dla wszystkich klas masz wspólną biżuterie - 4x pierścienie. Co do ulepszania, to nie ulepszamy broni - przynajmniej nic o tym nie wiem, np. zmiana z zielonej na niebieską itp... ale plusowania nie ma. Ulepszamy sloty na bronie i biżuterie, te sloty dają bonusy do statystyk, ulepsza się je za kasę i specjalne itemy do ulepszania które można zdobyć rozkładając itemki dropnięte w czasie giercowania. Na temat craftu itemów też mi nic nie wiadomo, nie wiem też na jakim etapie jest ruska wersja może coś tam się w tym temacie klaruje, ale czytając różne rozpiski to chyba drop i trudność dunga będzie tutaj decydująca.

Co do porównania WFa i SFa, to ciężko, ponieważ SF z miejsca wpada z PVP i dużymi instancjami grupowymi, kilkoma otwartymi mapami ze specjalnymi questami itp. WF w tej materii kuleje i niestety DEVelopka tej gry ma często takie pomysły, że ręce opadają, wiele projektów zapowiedziany - świetnych rozwiązań itp - umarło i nawet się do nich nie wraca.. także tutaj ciężko, jest to też farma jednak gracz np. taki jak ja, który kiedyś grał sporawo nie ma problemu z nowościami, co do gry nie wejdzie ja z miejsca to mam, grupy do niczego nie potrzebuje tak samo jak klanu, mam własne 100% rozbudowane dojo zrobione SOLO.. także tutaj też jest dziwnie.. pograłem długo, przerwę na Wildstara zrobiłem i niestety - ponieważ devsi sie na mnie wypieli w związku z problemem lagów wieczornych i wywalania z gry - to zakończyłem tam zabawę i niestety powrócić do WFa ciężko. Dodatkowo WF to przerost formy nad treścią w związku z ilością postaci i broni... w dalszym ciągu istnieje kilka warframeów wartych posiadania i rozbudowania oraz kilka broni.. reszta jest crapem służącym do wylvlowania poziomu konta, które i tak ci nic nie daje.

Co do SFa sprawa jest inna, tutaj masz 3 klasy bazowe a do każdej nowej musisz dojść, ten czas nie idzie psu w d*pę, bo wszystko co po drodze odblokujesz przyda się nowej postaci. Itemy dropią w 90% dla twojej obecnej klasy -bronie- a czasami dropią dla klas które posiadasz w "rezerwie". W każdej chwili możesz klasę zmienić na potrzeby np. bosa itp. i tak jak wspomniałem SF oferuje z miejsca PvP arenkowe, Grupowe instancje i otwartych kilka map gdzie biegają ludki i robią zadania.

Ale pomimo wszystko WF i SF to gry różne dedykowane innym odbiorcą .. a WF musi być robiony w taki sposób by na konsolach się grało przyjemnie.

Czy pokładam nadzieję w SFie.. jakieś bankowo, czekam na kolejne CBT i zmiany, odblokowania elementów gry do których nie mamy dostępu obecnie, szperanie za informacjami odnośnie "Prowincji" i "Adeptów", coś ala craft z neverwinera (zamiast npc zbiera coś w czasie to tu wysyłasz ludzi na misję by coś nam przynieśli, a by to zrobić potrzebujesz kasę i kilka rodzajów waluty/itemów, które zdobywać na "Regionach" - otwarte mapy lub na misjach instancjowy jako główny reward i drop z mobów), tyle że tu Ci npcowie misjami zarabiają coś co pomaga rozwijać te prowincje a one znów dają bonusy jak dmg, crit, hp etc.

Zobaczymy, dla mnie za wcześnie polecać, za wcześnie zniechęcać ludzi do gry. Jest, sprawdzam i testuje, w WFie czułem się dobrze, Vindictus pomimo wszystko mnie nudził, tutaj spędziłem 4 dość hardkorowe dni a to dopiero początek drogi przez mękę w odblokowywaniu całego drzewa :).

----------------------------------------------------

Ja tak samo. Dostęp mam, ale nawet pobrać mi sie tej gry nie chce. Grałem na ruskiej CB, ale nic specjalnego w tej grze nie widziałem.
Tylko w wyznaczonym terminie.Dreedzik, ja mam dostęp, ale jakoś nie przekonała mnie ta gra, ale chyba spróbuje drugiego podejścia.

Dużym minusem jest grupowanie się, o czym pisałem w pierwszym poście, można szybko przeskoczyć prestiżem za widły i z kumplem nie pogramy, to samo tyczy się questów, inna faza zadania na tej samej misji np. i już nie pomożemy qmplowi.. o tym trochę pisali na forum, wszyscy liczą na zmianę tego... zobaczymy.. Ogólnie gra nie jest niczym specjalnym ale jest inna... o czym pisałem odpowiadając bvndy'iemu. Czy mam parcie na szkło by grać 24/24... nie bo już na żadną z gier tak nie mam.. choćby nie wiem jaka by ona nie była..po prostu szkoda czasu na hardkor... cza korzystać z życia.. na emeryturze będę se nolajfił :P.

Do tego klimat gry trzeba lubić, jak każdej chyba, no i jak wspomniałem, naczytałem się już po forach, sam widziałem i wielu rzeczy gracze na tej CBT nie dostali, systemu były albo poopcinane albo nie grały jak należy, lub w ogóle nie funkcjonowały, na drzewie skilli jest pełno "pustych" miejsc gdzie nie wiadomo co będzie.

--------------------------------------------------------

Kurde to strasznie słabo, każą sobie płacić, a dostęp tylko co jakiś czas. Temat mnie zaciekawił, dlatego się zastanawiałem.

Za zakup masz dostęp do każdej z bet, do tego wcześniejszy dostęp do otwartej bety, którą można nazwać "małym" startem. Na razie mamy fazę CBT.. jak na razie te 6 dni przerwy nie jest tragicznym faktem a fakt braku kasacji postaci nie ucina skrzydeł, bo można dalej sobie potestować to na co czasu zabrakło w czasie obecnej CBT.

Dziekuje za rzeczową odpowiedz . Zainteresowałeś mnie więc przetestuje w kolejnej becie .

Filmik się załadował i muszę powiedzieć, że AŻ tak to źle nie wygląda. Nie powala, ale 1sza beta, to mogę wybaczyć.

Martwi mnie nieco ten cap, na pewno IS będzie pełen śmieci na obejście go, ale to zobaczymy.

Filmik się załadował i muszę powiedzieć, że AŻ tak to źle nie wygląda. Nie powala, ale 1sza beta, to mogę wybaczyć.Martwi mnie nieco ten cap, na pewno IS będzie pełen śmieci na obejście go, ale to zobaczymy.

Cholera wi.. miałem o wiele więcej kasy i punktów od kumpla, ponad 1k prestiżu więcej po ogólnym rozrachunku, jego sięgnął limit na kasę a mnie nie... nie mam pojęcia czy on jest, jaki jest i czy w ogóle poprawnie funkcjonował na CBT na forum są nawet ankiety na ten temat.. ale kompletnie nie odczułem limitu.. a sądzę iż zrobienie prawie 8k prestiżu w 6 dni grania tylko wieczorami przy obecnych mizernych nagrodach za instancje uważam ża jakiś wyczyn.. bo do końca CBT ludzi z innymi klasami niż bazowe liczyłem na palcach jednej reki .. a co chwila miałem PMa - jak ja to zrobiłem - już nie wspomnę iż samego łucznika popchnąłem z ilością ponad 4k punktów wydane w drzewko.

Tutaj takie lekkie początki gry..

https://youtu.be/o3uOWuq_bRQ

Sorki za muzykę, nie wiedziałem, że dźwięk z radia poszedł w nagranie.. ehh :( na szczęście gra trochę to zagłusza :D

Dziekuje za rzeczową odpowiedz . Zainteresowałeś mnie więc przetestuje w kolejnej becie .

broń cię boże, nie miałem takiego zamiaru... ty tylko moja czysta wizja i trochę sucharów z gry.

Archer:

Gameplay na jeden z misji, gear i drzewko

http://youtu.be/cyH4VqPYdAo

Skyforge, co i jak:

Gierka jest ciekawa ale jest dużo ale lub są to rzeczy na liście "to do", bo po prostu denerwują i sprawiają iż gra staje się single a nie mmo:

Grupowanie się:

nie ma tutaj przeszkód, ale jest wiele ale:

- Na regionie, czyli miejscu gdzie mamy namiastkę otwartego świata będą w party nie zalicza do questów i w ogóle do czegokolwiek mobów zabitych przez członka grupy jeśli my chociaż raz moba nie uderzyliśmy, sprowadza się to do tego, że pomimo iż jesteś w grupie robisz Q solo.

- Instancje 1-3 osobowe mogą zostać zamknięte dla grupy jeśli jeden z graczy nagle wyjdzie poza przewidywane widełki różnicy w prestiżu, bo np. dostał item z ostatniej instancji, który podbił mu prestiż o 10 ptk i nagle zonk grupa nie może wejść na instancje bo ktoś nagle stał się za mocny - na forum sugestie by w ogóle to zniesiono bo zabija jakikolwiek group-play!

- Instancje mają nagrody indywidualne, co sprawia iż robią się zgrzyty w PT - jeden chce iść tu bo ma czerwone kryształy ale reszta ma śmieci i robią się problemy - to też musi zostać przerobione, bo ciężko jest w teamie cokolwiek robić, we 2 jeszcze ale jak dochodzi 3 osoba to już masakra z dobraniem misji.

- misje gdzie mamy opcje do zdobycia 2 czy 3x nagrody można wykonywać tylko solo - NO WTF - kolejny element zabijający grupę.

- idąc na misję solo, we 2 czy w 3 nagroda jest TAKA SAMA.. przeżyłem szkok.. moby biją mocniej mają około 150% hp więcej za każdego gracza w teamie, misje idą długo a nagroda identyczna jak w grze solo..

- Pytanie nasuwa się jedno PO KIEGO GRZYBA GRUPOWAĆ SIĘ :(

Lvlowanie i odblokowywanie nowych postaci i skilli:

- grając na początku tylko Cyromancere nie było źle szybko wraz z questami odblokowywałem kolejne skille i talenty, dzięki czemu szybko dobiłem do "ulti" i postać była fajnie przygotowana do czyszczenia lokacji.

- Drzewko ogólne jest masakrycznie wielkie i masakrycznie drogie w punktach, jest to ok, bo każda kupiona tam nodka polepsza KAŻDĄ postać

- dochodzenie do nowej klasy jest drogą przez mękę, od cyro do łucznika wiodła drogą przez kilka tysięcy wyfarmionych punktów jakoś ponad 6k ogólnie wydanych na nodki zanim dobrnąłem do łucznika, ale nie zajęło to zbyt wiele czasu, sądząc po tym iż grałem kilka godzin dziennie tylko.

- Lvlowanie nowej klasy jest imba, jest niedopracowane i kompletnie nie współmierne do tego jak szło z podstawową klasą. Z miejsca na skille potrzebujemy klasowych kryształów - więc musimy grać tą klasą na dungach - Każda misja jest dla nas IMPOSSIBLE praktycznie, bo nasz prestiż jest tak wysoki po dojściu do nowej klasy - ponad 5k - że trudność przeraża... do tego jak pamiętamy z naszej podstawowej klasy pierwsze nodki są tanie i szło szybko się odblokować ze skillami i talentami :D.. zapomnij o tym na nowej postaci.. ceny pojedynczych są od 150 do 310, trza się napocić by to zebrać, już nie wspomnę o talentach - co widać na drzewku jak to wygląda, a to co mam odblokowane to jest praktycznie must have na robienie instancji, do czasu braku konkretnych AOE robienie misji to droga przez mękę i spędzanie po 30 min na jednym dungu - gdzie dostęp jest kompletnie ograniczony i wymaga ogromnych nakładów punktów. Niestety nie obliczyłem ile wydanych punktów poszło w cyro by odblokować to co mam odblokowane ale jest to kompletnie niewspółmierne do tego ile wydajemy na nową postać i co dostaje. Nie rozumiem takiego podejścia do sprawy, ponieważ granie nową postacią nie sprawia, że jesteśmy jacyś OP. Nawet gear jaki mamy nie pomaga nam w niczym.. w dalszym ciągu pomimo wydania już lekko ponad 4k w samego łucznika dmg oddstaje od tego co widnieje na Cyro w podstawowych ataku chociażby. Zastanawiam się czy są to bugi czy niespracowania, bo jak ze statami jakie posiadam różnica na dmg jest przeogromna i bardzo bolesna - wydajesz kilka tysięcy punktów w postać a to dalej nie chce bić jak powinno do tego zero talentów, gdzie na tyle wydanych punktów twoja stara postać ma ich już od ciula. Przykład z podstawowego ataku łucznika i cyro.. cyro ma 121 - 167 a archer 74-102 ale jak to się ma do statów gdzie base dmg jest 266-349 a na skillach tego nie widać.. masakra jakaś.. jak przeskoczyłem an łucznika to nie miałem broni, polazłem na moby i biłem je średnim dmg ze skilla - koło 90 - lepsza broń ulepszenia base dmg ogólnego w statach i... i dmg dalej ze skilla jest koło 90. Mam lekkie wrażenie, że jedyne co wpływa na naszą postać odnośnie dmg jest crit, dmg z crita i z impulsa... reszta jest od tak sobie ;/ po prostu bijemy takim dmg jaki mamy w widełkach skilla... nie wiem jaka będzie tu mechanika i jak same staty wpływają na dmg skilli bo ja tego nie czuję i nie widzę - itemy jakie ulepszałem to nie czułem różnicy w dmg w ogóle - szczególnie teraz na łuczniku. :((

- odblokowywanie nowych skilli np. postacią jaką już nie gramy albo gramy ale skupiamy się już na ogólnym drzewku by gdzieś dojść lub nową klasę odblokować a jednocześnie chcemy dalej inwestować w naszą klasę jest cholernie utrudnione. Klasa w czasie dungów zdobywa jako drop klasowe kryształy potrzebne do skilli i taletów drzewka klasowego, jednak może je wykorzystać jak brakuje nam np. zielonych do odblokowania danej nodki. Problem w tym, że tak samo wygląda drzewo ogólne, czyli albo wydajemy "kolory" na drzewo ogólne albo odblokowujemy drzewo klasowe. Kilka sugestii na forum jest i mam nadzieję, że podłapią coś i zmienią... jedna mi się podoba - w czasie odblokowywania punkciku pojawia nam się okno gdzie wybieramy jakie kryształy zużywamy, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni zużywać "kolorów" a będziemy mogli jechać na "klasowych"... grając kilka misji klasami "promo" - misje z 2/3x nagrodami - nazbierało się sporo setek takich klasowych punktów ale nie mogę ich wydać bo musiałbym zużyć kolory a wole je zużyć na archera i takim oto sposobem klasa sie kurzy.. nie jest rozwijana w żaden sposób... a szkoda.

Ogólne:

- nie wiem czy będzie w grze jakiś handel ale kasa jest tutaj elementem dość istotnym, możliwość sprzedawania tylko trofeów do npca jest hmmm mizernym dodatkiem zarobkowym... brak możliwość sprzedaży starych broni innych itemów.. brak jakiegokolwiek handlu :(

- Pomysł z patronami czy adeptami - ludkami które coś dla nas robią - jest fajny, ale dlaczego bazowe itemki potrzebne do tych misji nie są jako nagrody za Q w "regionowych mapach"... przecież to nie ma sensu, tych lepszych ma się w setkach bo nie można ich użyć - lecą z mobów na isntancjach, lecą w czasie dungów z mobów - a podstawowe lecą tylko jako nagrody za dung, gdzie człowiek woli iść na kryształy potrzebne do odblokowania czegokolwiek, tym bardziej, że by odblokować jedną nodkę często musi 3-4 misje zrobić ;/. Powinni to trochę zamienić, drop lepszych z mobów OK ale bazowe itemki powinny być za nagrodę na "regionach".

Nie wiem jak wygląda to u ruskich kompletnie, jak tam to wygląda jak się to ma do naszej wersji co działa co jest inaczej, jak wyglądają klasy, ceny nodek itp itd... ale wiem, że ludzie się żalą na to jak ciężko jest lvlować nową postać, nie chodzi o dojście do niej ale samo lvlowanie... a w grupie jak się idzie to wcale nie lepiej jest bo koledzy mają 3x tyle roboty co solo. Oglądałem filmiki od ruskich i goście z mniejszym prestiżem - możliwe iż mniej inwestowali w podstawową klasę - mają odblokowane ulti chociażby. By było śmieszniej, gościu ma na filmiku base dmg o połowę mniejszy, to co on ma maks ja mam minimum ;/ i dmg są takie same z ataków jak u mnie - WTF.

z ruskiego -https://www.youtube.com/watch?v=yntb28TBZFY

Wielu elementów po prostu nie kminie w tej grze, co na co wpływa....

Zobaczymy, testy się właśnie kończą ja gry tak do końca nie ugryzłem .. ogrom statów które mam wrażenie iż nie wpływają na ogólny zarys gry :(