Witam, poszukuję jakiś ciekawych modów, oraz mam pytanie otóż na paru filmikach na yt widziałem jak ludzie zmieniają/operują konfiguracją modów w menu gry i nie mam pojęcia jak to zrobić ktoś coś?
Skyrim mody
Ściągasz mod manager i pakujesz ile chcesz modów, odpalasz przez SKSE (http://skse.silverlock.org/) i tyle.
Prostsze już to nie może być.
Mody które polecam:
-Wszystkie graficzne (ENB zwłaszcza)
-Immersive armors
-Unofficial Skyrim Patch
-Realistic Lighting Overhaul
-Falskaar
Niechodzi mi o wgrywanie modów tylko o samą konfiguracje już przy odpalonej grze w menu
Jeśli szukasz modów to po pierwsze, co oczekujesz. Po drugie jeśli chcesz bawić sie w ulepszanie grafiki to lepiej żebyś miał dobrego kompa. Po trzecie modów do Skyrima jest tyle, że ciężko się w nich już połapać i po co niektóre powstały i co najważniejsze nadal ich przybywa.
Co do konfiguracji modów w grze to SKSE i SkiUi, RaceMenu i FNIS'a jeśli będziesz chciał zmieniać animacje. To co wymieniłem to podstawa podstaw i są obowiązkowe. Do tego jeszcze ENB, tylko jak mówiłem na ładniejszą grafikę to dobry komp. Bardzo fajne jest HDT który dodaje fizykę obiektów. Jak chcesz ciekawe mody to mogę podesłać ci linki gdzie takowe można znaleźć.
Jakieś pół roku temu odpalałem 300+ modów (nazywałem to sobie wersją 4.0) po tym zacząłem robić z jeszcze większą ilością modów (wersje 5.0+ i nie to nie były zbroje czy bronie). Aktualnie czekam na aktualizacje niektórych pod nowszego SKSE bo robiłem jeszcze pod starszą wersje. Przy wgrywaniu i użyciu bardzo dużej ilości modów ważna jest kolejność wgrywania. Większość działa na zasadzie nadpisu wartości przez co mogą zdarzyć sie crashe albo mody w ogóle nie działają ale do takich przypadków służył Tes5edit.
Uprzedzę was i odpowiem w jaki sposób taką ilość modów uzbierałem. A mianowicie, pytałem sie kumpli co brakuje im w rpgach, co dodawało by realistyczności. Jeden, najmądrzejszy, oczywiście, odpowiedział "sranie" i tak jest mod który dodaje potrzeby fizjologiczne i kraft srajtaśmy (z pełnymi animacjami).
Stary projekt z testowanymi modami (przycięty by nieodpowiednie osoby nie zlazły nieodpowiednich modów ;p)
Ogólnie modów do skyrima jest wystarczająco duży byś znalazł niemalże wszystko, wystarczy wpisać w google czego oczekujesz.
Do zarządzania modami polecam http://www.nexusmods.com/skyrim/ tam też znajdziesz wszystkie te ciekawsze i bardziej rozbudowane.
SKSE jest "must have" do wszystkich bardziej wymaganych modów, jest darmowy i znajdziesz go na steam. http://store.steampowered.com/app/365720/?l=polish
Jemu chodzi o konfiguracje modów w grze a nie o zarządzanie nimi. Czyli rozchodzi się o MCM, które jest zaimplementowane w SkyUi. Zapewne pobrał już jakieś narzędzie do wgrywanie modów ale nie może ich włączyć/skonfigurować.
Niektóre mody można konfigurować w menu np. w przypadku "Dual Sheath Redux", gdzie np. ma być
miecz umiejscowiony (Na plecach, przy pasie itp.) Jeżeli o taką konfigurację ci chodzi to tylko
niektóre, wymagające tego mody to posiadają.
Jeżeli nie to jakoś to sprecyzuj.
O te menu zapewne mu chodzi. Zauważ, że Dual sheath Redux wymaga do działania SKSE i SkyUi z MCM. Powiem, że większość modów posiada ustawienia oraz wymaga tego menu.
Edit. Zapomniałem dodać, że niektóre paczki mają coś na wzór instalatora. Wypakowując je przez jakiś menadżer pokroju NMM masz wybór jakie treści ma wypakować oraz pyta się jakie mody używasz by nie nadpisać jakiegoś innego moda.
Witam, poszukuję jakiś ciekawych modów, oraz mam pytanie otóż na paru filmikach na yt widziałem jak ludzie zmieniają/operują konfiguracją modów w menu gry i nie mam pojęcia jak to zrobić ktoś coś?