Nagrywam sobie filmiki z metina, po renderowaniu wszystko piękne, bitrate 10k 720p 30 fps (najwyżej podaj ustawienia z Vegasa jeżeli potrzebne, ale tutaj wina jest chyba po stronie jutuba) i na moim dysku, przed wrzuceniem filmu oglądam go sobie i zadowalająca jakość, po uploadzie na wyżej wspomniany serwis wygląda to brzydko (na moje oko tragicznie).
Nagrałem krótki filmik obrazujący problem:
http://www108.zippys...ODNCW/file.html - tutaj jego wersja do pobrania i obejrzenia
https://www.youtube....h?v=wREhi0vrg7o - a tutaj cudo prosto z tuby
Mam nadzieję, że tutaj ktoś pomoże :/
Słaba jakość filmów na YouTube
Hm... Dziwne, na moje oko te filmy wyglądają identycznie.
Ja csa nagrywałem obsem, lepiej to wychodziło. 1080p w 60 fpsach, nic nie zamazywało.
Pamietja im wiecej sie dzieje na keranie tmy wiekszy bitrate potrzebny . 10 k troche malo tak naprawde przy wiekszej akcji stad kwadraty i zamazywanie . Ustaw na 15k i bedzie ok
Po pobraniu tego filmu z youtube przez jakiś konwenter wychodzi na to, że waży on 16MB, czyli trochę ponad 3 razy mniej
Dzięki YouTube za piękne konwertowanie moich filmów Wychodzi na to, że wina nie leży po mojej stronie?
Na prawdę potrzebuje pomocy bo lubię to robić :/
Pamietja im wiecej sie dzieje na keranie tmy wiekszy bitrate potrzebny . 10 k troche malo tak naprawde przy wiekszej akcji stad kwadraty i zamazywanie . Ustaw na 15k i bedzie ok
Zwiększanie nie pomaga, w filmach prywatnych mam inny, też testowy z metina, który zmontowałem w 240k i to samo xD
Btw nagrywam Actionem! a montuję w Vegasie jeżeli to może pomóc...
Programy do obróbki aktualne czy jakieś stare zcrackowane chomiki??
Programy do obróbki aktualne czy jakieś stare zcrackowane chomiki??
Trial Vegasa jak narazie
I powtarzam ostatni raz: po renderze jakość jest świetna, dopiero na youtube wygląda jak syf
Nikt nie wie co i jak? :/
W obu wypadkach materiał jest tragicznie średni. Proponuję nagrywać jednak w 20 Mb/s przy pomocy OBS-a z wykorzystaniem kodeku NVIDIA NVENC i jako mp4. Wtedy nagrania będą solidnej jakości. Kolejna rzecz to słabsza prezencja nagrania na YT. Spowodowana jest kompresją pliku, który został przetworzony przez YT. Dlatego waży on mniej a rozmazywanie pojawia się na całym ekranie. Surówka zawsze będzie lepszej jakości. Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy Sony Vegas ma opcję renderu w VBR natomiast korzystam z niej w przypadku Adobe Premiere Pro. Render w VBR pozwala na ustawienie niejednolitego birtrate. Tym samym można ustawić minimalny bitrate na 10 mb/s a maksymalny np. na 50 Mb/s co pozwali zachować jakość ponieważ wtedy YT reaguje na plik jako nagrany w 50mb/s i pozwala zachować klarowny obraz w dynamicznych sytuacjach oraz zwolnić podczas fragmentów statycznych.
Pokombinuj z ustawieniami. Render staraj się robić do do H.264 przy zmiennym bitrate a bitrate nagrywania ustawiaj na możliwie najwyższy jaki daje Ci Action bo na dany moment wrzucanie takich nagrań mija się z celem.
W obu wypadkach materiał jest tragicznie średni. Proponuję nagrywać jednak w 20 Mb/s przy pomocy OBS-a z wykorzystaniem kodeku NVIDIA NVENC i jako mp4. Wtedy nagrania będą solidnej jakości. Kolejna rzecz to słabsza prezencja nagrania na YT. Spowodowana jest kompresją pliku, który został przetworzony przez YT. Dlatego waży on mniej a rozmazywanie pojawia się na całym ekranie. Surówka zawsze będzie lepszej jakości. Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy Sony Vegas ma opcję renderu w VBR natomiast korzystam z niej w przypadku Adobe Premiere Pro. Render w VBR pozwala na ustawienie niejednolitego birtrate. Tym samym można ustawić minimalny bitrate na 10 mb/s a maksymalny np. na 50 Mb/s co pozwali zachować jakość ponieważ wtedy YT reaguje na plik jako nagrany w 50mb/s i pozwala zachować klarowny obraz w dynamicznych sytuacjach oraz zwolnić podczas fragmentów statycznych. Pokombinuj z ustawieniami. Render staraj się robić do do H.264 przy zmiennym bitrate a bitrate nagrywania ustawiaj na możliwie najwyższy jaki daje Ci Action bo na dany moment wrzucanie takich nagrań mija się z celem.
W actionie nie ma jak bitrate zmienic :/
Ale nagranie ma dokładnie 883200 kb/s
Nagrywam sobie filmiki z metina, po renderowaniu wszystko piękne, bitrate 10k 720p 30 fps (najwyżej podaj ustawienia z Vegasa jeżeli potrzebne, ale tutaj wina jest chyba po stronie jutuba) i na moim dysku, przed wrzuceniem filmu oglądam go sobie i zadowalająca jakość, po uploadzie na wyżej wspomniany serwis wygląda to brzydko (na moje oko tragicznie).
Nagrałem krótki filmik obrazujący problem:
http://www108.zippys...ODNCW/file.html - tutaj jego wersja do pobrania i obejrzenia
https://www.youtube....h?v=wREhi0vrg7o - a tutaj cudo prosto z tuby
Mam nadzieję, że tutaj ktoś pomoże :/