Słaba prędkość internetu mimo normalnych wyników na speedtest.pl

Witam serdecznie, zmagam się z problemem jakim jest słaba prędkość internetu. Problem pojawił się około półtora/dwa tygodnie temu. Na początku napiszę, że mam w umowie 10MB/s, no i pokazuje mi takie liczby. Wynik? Jakby nie patrzeć- jest w porządku, wszystko sie zgadza, wg umowy jest w najczystszym począdeczku. Problem pojawia się jednak gdy ściągam jakąś grę z platformy Steam, tam zamiast pobierać mi 1,2Mb/s (jak to było przedtem) to pobiera mi się po około 600/700/880Kb/s. Internet skacze jak szalony, często nawet spadnie z 800Kb/s na 150Kb/s a czasem nawet spadnie do 0KB/s, po czym po chwili znów wraca do pobierania. Nie wiem co jest nie tak, czy to moja wina? Mogę to jakoś sprawdzić? Czy może wina dostawcy internetu? Już czasem nie wytrzymuję, gdy widzę liczbę 50Kb/s przy wyniku na speedtest.pl o 9,50Mb/s.
Rozważałem również problem Steam, serwery przeciążone? Nie pobieram za często z internetu, jeśli już to pobiorę plik o pojemności MAX 20 mebi bajtów. Co mam robić?

Mialem tidentyczna sytuacje 2 dni temu jak pobieralem mgs , takze podejrzewam ze steam obicazony akurat :)

Tak, to obciążone serwery steam.

Zmień serwer steam Steam>Settings>Downloads> I zmień download region na jakiś w miarę bliski.

Jak już coś ściągniesz zmień spowrotem na polske.

Uff, chociaż mnie pocieszyliście.

Tak, to obciążone serwery steam.Zmień serwer steam Steam>Settings>Downloads> I zmień download region na jakiś w miarę bliski.Jak już coś ściągniesz zmień spowrotem na polske.

Zmieniłem na Chicago, pobiera mi stałe 1Mb/s, choć i to dobre :)

Skoro tak to można zamknąć :) Wielkie dziękuję :)

Jeśli speedtest pokazuje Ci dobry wynik, a z jakiejś strony ściąga Ci się wolniej niż z prędkością maksymalną, to jest to przeważnie wina tej strony, a konkretnie ich serwera. Niczym się wtedy nie musisz przejmować.

Na początku napiszę, że mam w umowie 10MB/s,

Nie sądzę.

Masz 10Mb/s, a nie 10 MB/s.

Wielkość B robi różnicę.

1Bit = 8bajtów

Zmieniłem na Chicago, pobiera mi stałe 1Mb/s, choć i to dobre

A nie pobiera Ci czasem z prędkością 1MB/s ? Bo to byłaby prawie maksymalna prędkość Twojego łącza.
Z tego co kojarzę, to Steam pokazuje prędkość pobierania w KiloBajtach na sekundę(KB/s), a nie w Kilobitach na sekundę (Kb/s).

Witam serdecznie, zmagam się z problemem jakim jest słaba prędkość internetu. Problem pojawił się około półtora/dwa tygodnie temu. Na początku napiszę, że mam w umowie 10MB/s, no i pokazuje mi takie liczby. Wynik? Jakby nie patrzeć- jest w porządku, wszystko sie zgadza, wg umowy jest w najczystszym począdeczku. Problem pojawia się jednak gdy ściągam jakąś grę z platformy Steam, tam zamiast pobierać mi 1,2Mb/s (jak to było przedtem) to pobiera mi się po około 600/700/880Kb/s. Internet skacze jak szalony, często nawet spadnie z 800Kb/s na 150Kb/s a czasem nawet spadnie do 0KB/s, po czym po chwili znów wraca do pobierania. Nie wiem co jest nie tak, czy to moja wina? Mogę to jakoś sprawdzić? Czy może wina dostawcy internetu? Już czasem nie wytrzymuję, gdy widzę liczbę 50Kb/s przy wyniku na speedtest.pl o 9,50Mb/s.
Rozważałem również problem Steam, serwery przeciążone? Nie pobieram za często z internetu, jeśli już to pobiorę plik o pojemności MAX 20 mebi bajtów. Co mam robić?