Jak w nazwie tematu. Nie ma co się rozpisywać, wiecie może dlaczego tak się dzieje ?
Przy starym PC, działają niezawodnie.
Słuchawki USB, nie działa mikrofon w nowym PC
Może nie masz sterowników.
Spróbuj przepiąć do innego wejścia USB (najlepiej z tyłu kompa). Kiedyś miałem zestaw bezprzewodowy mysz+klawiatura i w jednym USB chodziła tylko klawiatura w drugim tylko mysz dopiero w trzecim zadziałało.
kliknij prawym na głośniczek przy zegarku -> urządzenia do nagrywania, i sprawdz, czy aktualnie korzystasz z mikrofonu usb, czy z karty dzwiekowej (plyty glownej).
Sprawdziłem pod każdym wejściem USB, pod 3.0 oraz pod 2.0, na każdym było to samo. Zainstalowałem sterownik dźwiękowy z płyty od płyty głównej Creative Soundblaster Cinema oraz MSI Realtek. Teraz mikrofon działa, ale nie da się nic zrozumieć bo bardzo charczy, oczywiście sprawdziłem ponownie pod każdym wejściem USB.
Nie wiem co się dzieje. Słuchawki Natec Genesis HX77, zależy mi na nich gdyż są one Real 5.1, oraz mają funkcję wibracji, mam też Creative Soundblaster Rage, które działają świetnie, ale nie są tak dobre jak HX77. :/
Natec Genesis HX77 to szajs
Creative Soundblaster Rage tak samo
jezeli zalezy ci na jakosci i bezproblemowym podloczeniu zainwestuj w sluchawki muzyczne np z pioneera od 150 zl i mikrofon pojemnosciowy
Natec Genesis HX77 to szajsCreative Soundblaster Rage tak samojezeli zalezy ci na jakosci i bezproblemowym podloczeniu zainwestuj w sluchawki muzyczne np z pioneera od 150 zl i mikrofon pojemnosciowy
Sam żeś jest szajs. Natec Genesis HX77, są znacznie lepsze od Razer Kraken za 300zł które miałem wcześniej, ale rozwaliły się.
Ciekawi mnie w ogóle czy kiedykolwiek używałeś tych słuchawek. A teraz wracajmy do tematu.
Zainstalowałeś oprogramowanie z CD dołączonego do słuchawek?
Zainstalowałeś oprogramowanie z CD dołączonego do słuchawek?
Tak.
jak porównujesz jakość dźwięku z słuchawek gamingowych do słuchawek studyjnych z wzmacniaczem słuchawkowym i karta np. maya .... to powodzenia ....
Kiedy ja właśnie potrzebuje słuchawek gamingowych gościu. -.-
Myślisz dlaczego przedkładam wygodę nad dźwięk przestrzenny i ficzer w postaci wibracji ?
Soundblastery są znacznie wygodniejsze, ale niestety przegrywają z funkcjonalnością.
Nikt nie potrafi mi pomóc ?
Spróbuj może coś takiego odinstaluj sterowniki dźwięku, wszystkie jakie tam zainstalowałeś. Potem ponownie zainstaluj te sterowniki do soundblastera (jeżeli z tej karty muzycznej głównie korzystasz) i zainstaluj sterowniki słuchawek. Kombinuj coś ze sterami bo wina musi stać po ich stronie.
Serbernus, miałem podobny problem, tylko ze słuchawkami Genesis HX66. Na laptopie mikrofon działał a na stacjonarnym nie. Reinstall sterowników i ponowny format nie pomógł. Wejdź w Panel sterowania>Sprzęt i dźwięk>Dźwięk>Nagrywanie>Właściwości mikrofonu który nie działa>Nasłuchiwanie i zaznacz ptaszkiem "Nasłuchuj tego urządzenia". Obok w tym samym oknie jest zakładka "Poziomy" więc ustaw je na wyższym poziomie (nie maksymalnym). Jeśli nie słyszysz swojego głosu spróbuj postukać w mikrofon aby usłyszeć jakieś dźwięki. Jeśli nic nie słyszysz, to postukaj w pilot. Będziemy wiedzieć przynajmniej czy mikrofon reaguje. Jeśli reaguje to bardzo dobrze, jeśli nie, to bardzo możliwe że problem będzie w pilocie (styki).
Spróbuj może coś takiego odinstaluj sterowniki dźwięku, wszystkie jakie tam zainstalowałeś. Potem ponownie zainstaluj te sterowniki do soundblastera (jeżeli z tej karty muzycznej głównie korzystasz) i zainstaluj sterowniki słuchawek. Kombinuj coś ze sterami bo wina musi stać po ich stronie.
Próbowałem, robiłem nawet format nic to nie dawało. Karta dźwiękowa jest wbudowana w płytę główną i jest to SoundBlaster Cinema. Płyta główna to Z87-G45 GAMING.
Serbernus, miałem podobny problem, tylko ze słuchawkami Genesis HX66. Na laptopie mikrofon działał a na stacjonarnym nie. Reinstall sterowników i ponowny format nie pomógł. Wejdź w Panel sterowania>Sprzęt i dźwięk>Dźwięk>Nagrywanie>Właściwości mikrofonu który nie działa>Nasłuchiwanie i zaznacz ptaszkiem "Nasłuchuj tego urządzenia". Obok w tym samym oknie jest zakładka "Poziomy" więc ustaw je na wyższym poziomie (nie maksymalnym). Jeśli nie słyszysz swojego głosu spróbuj postukać w mikrofon aby usłyszeć jakieś dźwięki. Jeśli nic nie słyszysz, to postukaj w pilot. Będziemy wiedzieć przynajmniej czy mikrofon reaguje. Jeśli reaguje to bardzo dobrze, jeśli nie, to bardzo możliwe że problem będzie w pilocie (styki).
Zrobiłem tak jak kazałeś, mikrofon "pierdzi" bardziej kiedy mówię, a kiedy stukam słychać po prostu stuk. Co dalej ?
Edit : Sprawdziłem coś, na płycie od płyty głównej mam sterowniki Intel USB 3.0, bez zainstalowanych sterowników słuchawki nie działają w ogóle pod USB 3.0, to normalne bo przecież nie ma sterowników, ta ? Ale co dziwne, kiedy nie mam sterowników słuchawki działają pod USB 2.0, a mikrofon pierdzi tak jak pisałem wyżej, po zainstalowaniu sterów USB 3.0 słuchawki w ogóle nie działają pod USB 2.0. O co tu chodzi ?! -.-
Edit : Najgorsze jest to, że rozważałem zakup słuchawek Natec Genesis HX88, ale dopóki nie rozwiąże tego problemu odpada... Problem nie dotyczy tylko słuchawek od Natec'a, pożyczyłem od kolegi inne słuchawki USB i to samo. (Słuchawki kolegi to - Soundblaster EVO USB Gaming)
Skąd instalowałeś sterowniki? Instalowałeś te najnowsze ze strony producenta? Jaką masz wersję biosu?
Spróbuj napisać również na tym forum: http://forum.benchmark.pl/forum/57-g%C5%82o%C5%9Bniki-s%C5%82uchawki-i-urz%C4%85dzenia-audio/
Może oni coś na to poradzą.
Sterowniki zainstalowałem z płyty otrzymanej wraz z płytą główną.
Napisałem na tym forum, czekam na odp, zobaczymy. :/
Zainstaluj stąd: http://www.msi.com/support/mb/Z87-G45-GAMING.html#down-driver
Wybierz tam jaki masz system i ściągnij sterowniki. Na płycie nie zawsze są najnowsze sterowniki. Sprawdź też jaką masz wersję biosu, może jego aktualizacja pomoże.
Wersja biosu to 1.6, sprawdziłem programem CPU-Z, najnowszy to chyba 1.9. Z aktualizował bym, ale problem w tym, że nie wiem jak. :/
Edit : Z aktualizowałem bios, było to banalnie proste, teraz czekam aż System zainstaluje podstawowe sterowniki urządzenia, bo jakimś cudem wywaliło je, trwa to bardzo długo, nie wiem czemu.
Edit: Niespodzianka po update Biosu. -.-
Edit2: Po trzeciej próbie zadziałało. Mikrofon dalej pierdzi. -.-
Hmm, a zainstalowałeś te sterowniki USB i inne z tej strony co ci podałem? W utility na samym dole masz sound blaster cinema.
Spróbuj jeszcze zainstalować sterowniki z tej strony: http://genesis-zone.com/products/headphones-2/natec-genesis-hx55-gaming-headset-2-2/?lang=pl
Tak, to samo po pobraniu ze strony Natec.
Kolejne słuchawki testowałem... Zgadnijcie co ? działają. -.-
Problem leży pewnie w tym, że to oto słuchawki mają złącze USB 3.0, czyli co mam bulić za słuchawki 500zł żeby w końcu działały ? - Sennheiser PC 333D 3D Game