Jako laik w telefonach z systemem (zaledwie parę godzin obcowania z androidem) chciałem się was poradzić jaki telefon wybrać. Obecnie posiadam Samsunga F480 podoba mi się jego jakość wykonania (urzekają mnie metalowe obudowy). Na początku przyszłego miesiąca stanę przed trudnym wyborem systemu i marki. Pod uwagę biorę tylko androida i badę. Rozważałem opcje kupna nowego Samsunga Galaxy Mini za 499zł(Media expert) lub używanego Samsunga Wave oczywiście pierwszej wersji (lepszy ekran i desing) ew. jakiegoś Sony Ericssona. Od telefonu oczekuje niezawodności, dużej ilości aplikacji (głównie gier) i dobrej jakości muzyki. Co byście mi doradzili? Może zupełnie coś innego?.
Smartfon do 500-550PLN
Mam samsunga wave s8500, wiec wymienie Ci jego wady i zalety:
zalety:
- wytrzymala bateria
- doskonala jakosc wykonania (gorilla glass, aluminium, dobra wstawka z plastiku), doskonaly ekran
- bdb glosnik, genialna jakosc muzyki (5,1)
- sprawia wrazenie bardzo solidnego, wiesz ze to co trzymasz w reku (telefon ) nie rozsypie sie po pierwszym kontakcie z betonem
- filmy w hd, dobre zdjecia
- szybkosc pracy
- procesor, uklad graficzny - wydajnosc
wady:
- bada (malo gier, aplikacji, widgetow, nie wykorzystane mozliwosci szybkiego proca)
Z tego co mi wiadomo na s8500 można bez problemu wgrać androida z galaxy S więc z grami nie było by problemu. Jednak biorąc galaxy mini mam 2 lata gwarancji i mogę dostać go na miejscu. Wave'a musiał bym zamówić z allegro i nie wiadomo w jakim stanie przyjdzie(chociaż jedna ryska na ekranie lub tylnej klapce nie dała by mi żyć) i tego najbardziej się obawiam ponieważ 500zł dla 17 latka to kupa forsy.
Daj link do tego androida, bo o ile mi wiadomo to androida mozna wgrac na wave'a, ale po : 1. podczas instalacji jest mozliwosc spalenia procesora w telefonie, po 2. na androidzie nie dzialaja niektore funkcje np. gsm, zyroskop (i wiele, wiele wiecej).
Nie polecam galaxy mini, ponieważ ma słaby wyświetlacz i rozdzielczość. Proponuję dorzucić troche grosza i kupić galaxy gio, ma 16kk kolorów, lepszy procek i więkaszą rozdzielczość dla ciekawostki dodam że właśnie z niego pisze i nie napotkałem jeszcze żadnego problemu ;p
O wgrywaniu andka na wave czytałem i oglądałem filmiki na jakimś forum teraz dokładnie nie pamiętam. Nad Gio też myślałem lecz jakoś jego wygląd mnie odpycha.
czy ja wiem, czy wygląd jest taki kiepski ...
standard u samsungów, lekko zaokrąglone boki, 3 przyciski pod wyświetlaczem (w przypadku gio 2 dotykowe + środkowy główny), ponadto jeśli jesteś maniakiem słuchania muzyki wszędzie i o każdej porze, gio oferuje słuchawki na jacka 3,5 - co za tym idzie każde markowe dobre słuchawki można podczepić pod ten model, o jakości dźwięku oraz wykonania telefonu nie będą wspominał,
gdy szedłem do salonu, miałem właśnie na celu stania się właścicielem galaxy mini,
jednak na miejscu zostałem przekonany że gio jest lepszy/sprawniejszy we wszystkich aspektach funkcjonalności
samo porównanie procesorów już powinno wystarczyć (mini 600 MHz, gio 800MHz) więc jeśli komuś szkoda tych max 100zł na to żeby mieć znacznie lepszy procesor to już nie wiem jak go przekonać,
można także porównać inne komponenty: np. wyświetlacz (w mini 256k kolorów, w gio 16kk)
mam dalej pisać dlaczego gio opłaca się bardziej kupować niż mini ?
@edit
kilka przykładów cenowych na allegro od zaufanych firm:
http://allegro.pl/nowy-samsung-s5660-galaxy-gio-bez-simlocka-gw24-i1861729034.html
http://allegro.pl/samsung-galaxy-gio-s5660-24m-gw-2gb-bez-locka-i1861172274.html
http://allegro.pl/samsung-s5660-galaxy-gio-polska-dystrybucja-fv23-i1872686946.html
dlaczego podałem firmy ? transakcje są pewniejsze, a produkty w 100% zgodne z opisem
jak ktoś nie wierzy, może poczytać komentarze (brak negatywów lub ich nietrafność mówi sama za siebie)
Ja kupilem jakis czas temu nowke sztuke z salonu Samsunga wave 533 - ma rozsowana klawiature qwerty i w sumie tylko dlatego go wzielem Duzo esow pisze, jesli tez jestes maniakiem pisania smsow to bedzie 100% zadowolony z tego telefonu, natomiast jesli lubisz sobie pograc na telefonie to nie jest on za dobry, jego najwieksze plusy to bardzo dobry wyswietlacz - dobrze reaguje na dotyk, klawiatura qwerty wysowana - jak dla mnie idealna , solidne wykonanie telefonu, internet rowniez smiga bardzo prawidlowo - czasem moga wystapic jednak problemy a to ze wzgledu na ograniczenia procesora ale wydaje mi sie ze za taka kase to nie jest tak zle
Najwieksze minusy no to napewno system Bada, maly support ze strony samsunga ,malo aplikacji, widgetow itd, slabe parametry techniczne, aparat tylko 3.2 Megapix oraz brak flesha. Podsumowujac jako TELEFON jest bardzo dobry natomiast jesli chcesz GADZET to poszukaj czegos innego
Np Samsung Gio juz wczesniej wspomniany wydaje sie dobrym wyborem
też mam 17 lat i miałem podobny problem. miałem 400 zł i chciałem mieć jakiegoś lepszego Smartphone.ale za tą cenie nic nie ma. poszedłem do Orange i w abonamencie 49 zł na 3 lata dostałem htc desire Z za 399zł (procek 800hz wyświetlacz super lcd 800x480 karta pamięci 8GB) z pakietem internetowym 250MB co w tych telefonach jest konieczne bo większość aplikacji automatycznie się z nim łączy. telefon jest świetny sam znalazł i zainstalował aktualizacje do androida z wersji 2.2 na 2.3.3 mój udział w tym to tylko zgoda na pobranie 103 MB. napisał bym więcej ale mi się nie chce.
Osobiscie mysle ze smartfony sa ok... ale jak cos brac to raczej z klawiatura "qwerty". Powodem takim jest to ze za cene do 500 zl sa mozliwe tylko male smartfony. A maly ekranik to katorga w pisaniu sms'ow. Ale trzeba tez patrzec na osiagi tych telefonow. Jak mowa o procesorach to HTC albo Samsung.
Co do mnie to powiem ze mam smartphone motorola flipout i jestem zadowolony. Procesor ok, ma klawiature qwerty(wygodna), rozne obudowy(w sumie sa 2 dla faceta... reszta jest kobieca ), dobre naglosnienie. Oczywiscie telefon jest na androidzie(2.1 chyba) i takie gry jak angry birds chodza bardzo ladnie
.
co w tych telefonach jest konieczne bo większość aplikacji automatycznie się z nim łączy.
Można włączyć/wyłączyć dostęp do internetu kiedy się tylko chce i aplikacje już nic nie pobierają...
Można włączyć/wyłączyć dostęp do internetu kiedy się tylko chce i aplikacje już nic nie pobierają...
Prawda. Poza tym android zawsze wyswietla informacje ze sa dostepne aktualizacje. Nie trzeba ich instalowac.
Abonament nie wchodzi w grę mogę wziąć telefon tylko za gotówkę i wolał bym to zrobić na miejscu chyba, że będę zamawiał nowy zaplombowany. Zamiast wave 533 wolał bym Xperie X10 mini pro. Niestety na dodatkowe fundusze musiał bym poczekać do grudnia co nie jest możliwe. Zaplanowałem to sobie w ten sposób, że swojego złomka opycham koledze za 200 zł dokładam 300-350 zł za praktyki i kupuje coś nowego i muszę zrobić to w tym miesiącu ponieważ może się rozmyślić a sprzedać F480 w stanie idealnym za 130 zł w komisie jakoś mi się nie widzi.
@Edit: Sms'ów raczej nie piszę jestem zwolennikiem tradycyjnego dzwonienia. FreeQ mam pytanie odnośnie "zawiasu" w flipoutcie a mianowicie czy jest porządny i wytrzyma 2 lata użytkowania bez trzeszczenia i innych przykrych historii?.
tak można wyłączyć i to jest fajna opcja ale zmniejsza funkcjonalność telefonu.By skorzystać z marketu musimy mieć ruter w domu albo szukać otwartej sieci Wi-Fi opcjonalnie podłączyć telefon do komputera i śmigać po necie.
<<<
Abonament nie wchodzi w grę mogę wziąć telefon tylko za gotówkę i wolał bym to zrobić na miejscu chyba, że będę zamawiał nowy zaplombowany. Zamiast wave 533 wolał bym Xperie X10 mini pro. Niestety na dodatkowe fundusze musiał bym poczekać do grudnia co nie jest możliwe. Zaplanowałem to sobie w ten sposób, że swojego złomka opycham koledze za 200 zł dokładam 300-350 zł za praktyki i kupuje coś nowego i muszę zrobić to w tym miesiącu ponieważ może się rozmyślić a sprzedać F480 w stanie idealnym za 130 zł w komisie jakoś mi się nie widzi.@Edit: Sms'ów raczej nie piszę jestem zwolennikiem tradycyjnego dzwonienia. FreeQ mam pytanie odnośnie "zawiasu" w flipoutcie a mianowicie czy jest porządny i wytrzyma 2 lata użytkowania bez trzeszczenia i innych przykrych historii?.
X10 mini pro.... yyy nie wiem dla mnie to az za male. No i stara wersja Androida 1.6(nie wiem jak teraz... czy juz daja z nowszym softem). Mozna grac nowego, ale jednym idzie to bez problemu... innym sie proc w tel wali. Poza tym nie mozna se ustawic ikonek gdzie sie chce a tylko po rogach.
Co do motki ktora posiadam. Mam ja od lutego(tego roku) i nie mam z nia zadnych problemow. Jedyny problem polegal na tym ze jak chcesz sluchac muzy to ALBO sluchawki ktore daja w komplecie, albo jakies inne markowe. Jak kupilem jakies za 25zl to aplikacje muzyczne mi świrowały . No i "dezajn" tej motki jest niczego sobie... a rozne kolory obudowy dodaja jej uroku
. Aha i procek ma mocniejszy od X10'tki.
A jak jest z ekranem bo słyszałem, że jest kiepskiej jakości (pixeloza) niestety nie miałem okazji tego sprawdzić.
Tak mówiąc o Galaxy Gio (sorry że się wbijam w temat). Ile on ma ramu. Szukam w google i znaleźć nie mogę -.-' Procesor ma dość dobry bo fabrycznie ma 800MHz i nie trzeba go kręcić. Sam właśnie zastanawiam się nad nim lub nad LG P500.
Samsung Gio tak jak Ace i Mini posiada około 380mb RAM, ale dla użytkownika dostępne jest około 280mb RAM z czego część już na starcie zajmują "wbudowane" aplikacje od Samsunga, więc tak różowo już nie jest:)
Co do procesora i owych 800mhz, to dokładnie ten sam procesor jaki wykorzystują wszystkie tanie androidy np LG GT540 Swift/P500/X8/x10mini/x10mini pro/HTC Wildfire S/Samsung Mini i wiele innych z tą jedną różnicą, że Gio i Ace mają podkręcone fabrycznie procki z 600 na 800mhz, ale to można zrobić z każdym innym modelem jaki wymieniłem(wystarczy root w telefonie i odpowiednia aplikacja z marketu;) ).
ps. te procki w tanich androidach to niestety stare konstrukcje ARM6 na których nie ruszy wiele wymagających aplikacji i gier np mobilna wersja Firefoxa;)
Jak macie kasę to inwestujcie w to co ma procki z architekturą ARM7 czyli od 1Ghz w górę, różnica w wydajności jest kosmiczna.
Cpu 800mhz ARM6 z Gio/Ace ma POŁOWĘ wydajności 1Ghz z ARM7(czyli taki Gio dopiero przy ok 1,6Ghz miałby szansę równać się z tym co jedzie na 1Ghz ARM7).
Jeszcze słowo o GPU(układ graficzny) Gio, niestety wszystkie tanie telefony z systemem Googla, jadą na Ardeno 200, to ponad 2 letnia grafika, wysoce niewydajna przy grafice 3d:(
A jak jest z ekranem bo słyszałem, że jest kiepskiej jakości (pixeloza) niestety nie miałem okazji tego sprawdzić.
Ja tam zadnych pixeli nie widzialem .