Smurfowanie - nic wielkiego, czy coś złego?

Tak jak w temacie, chciałbym poznać wasze zdanie na temat smurfowania (tworzenie drugiego konta i granie przeciwko, zazwyczaj, słabszym od siebie graczom, jeśli ktoś nie wie o co chodzi). Co o tym sądzicie? Temat taki trochę w stylu Kawa na ławę, ale trochę bardziej konkretny.

mam do tego ambiwalentny stosunek, z jednej strony fajna opcja (wiem po sobie), z drugiej strony niestety nie fair wobec przeciwników

jednak moim zdaniem powinno być dozwolone bo LoL posiada tyle graczy że smurfy to kropla w morzu i nie często sie takich spotyka (przynajmniej w moim przypadku, a wbiłem 2 konta na 30 lvl i jestem w trakcie tworzenia kolejnych dwóch), chcę mieć jedno konto w brąz5 i sprawdzić czy da sie z tego wyjść w soloque.

Sam system dobiera przeciwników tak aby utrzymać win ratio mniej więcej na równym poziomie i jeżeli taki smurf za dużo wygra i tak w pewnym momencie dostanie w końcu takich ludzi że nie da rady sam wygrać.

Sam nie widzę w smurfach nic złego, ale prawdą jest, że potrafi to sprawiać sporo problemów nowym graczom.

Zdarzało mi się robić smurfa z czystego znudzenia grą na "wysokim" poziomie, 2 czy 3 razy bawiłem się w tutora dla znajomego co wymagało założenia nowego konta, ale głównie robiłem je dla nagród za RaF. Skończyłem się w to bawić kiedy Riot wprowadził wersję 2.0 bo średnio chce mi się bawić z wbijaniem x 10 lvli.

Jedynym mankamentem smurfowania jest to, że większość przy kreacji przywoływacza wybiera opcję beginner zamiast powiedzmy expert (zakładamy, że osoba smurfująca ma już maina na 30 i pograła dłuższą chwilę) i robi się lekki syf.

Jka juz keidys mowilem w kazdej grze kazdy gracz powinien n miec KSSN tylko ze polski a po co ? dzieki temu kazdy gracz mial by 1 konto do 1 gry nie bylo by multikont ani debili bo po banie nie mogl by uzyc KSSN do tej gry czyli 2giego konta by nie założył

Nie mam nic do smurfów dopóki nie dochodzą do idiotycznego poziomu tkz. ,,wychodzenia z elo hell". Skoro niektórzy nie dają sobię rady z trollami, bądź po prostu wpadli do bronzu i muszą tych kilka gier zagrać by wejść wyżej, to taki smurf w przeciwnikach nie pomoże w niczym.

Na smurfach jeśli ćwiczysz taktykę zachowujesz sportowo to czemu nie. Jednak jak chcesz trolować na tym koncie to na głównym powinieneś dostać bana. Ile razy widziałem jak koleś pisał iż ma w tyłku grę i robi sobie jaja bo gra nie na głównym koncie.

W zasadzie smurfy to zło, ale jest taka fajna opcja na 1 lvl ,że wybierasz sobie stopień zaawansowania :)

W zasadzie smurfy to zło, ale jest taka fajna opcja na 1 lvl ,że wybierasz sobie stopień zaawansowania

Tak, z pewnością każdy smurf zaczyna na najwyższych dwóch poziomach. LOLNOPE

Jestem za smerfami tylko w jednym przypadku - kiedy chcemy mieć konto na innym serwerze. JEDNO. Poza tym - nigdy. Smerfy to zło, które zniechęca słabszych graczy i niczemu nie służy, poza boostowi własnego ego.

Powiem szczerze, że grałem już ze znajomymi na dwóch niższych i samemu na tych wyższych i różnicy w poziomie graczy praktycznie nie widać.

I tu i tu trafisz na ludzi grającymi jak by dopiero co weszli na diament i się nudzili, jak i na totalnych nowicjuszy którym trzeba tłumaczyć, że przy respie jest sklep i tam się kupuje itemy...

Moim zdaniem powinien być system który po 2-3 grach wrzuca gracza w jeden z tych przedziałów i byłoby zdecydowanie mniej problemów, a i gra dla newbków byłaby przyjemniejsza.

Ja się muszę przyznać, że moje główne konto jest smurfem z innego (tak jakby). Tamto stare konto zakładałem tuż po premierze LoL'a, ale słabo mi szło, no i przestałem grać. Pół roku po tym stworzyłem nowe konto (teraz moje główne), prawdopodobnie ponieważ często zapominam loginów, haseł itd. Do tej pory sobie gram i mam Sreberko III. Teraz nawet nie pamiętam jak się nazywałem na tamtym koncie starym :P

Powiem tak kiedyś to była plaga (reflink system), miałem 4 miesięczna przerwę od LoL'a i konto po prostu oddałem znajomemu. Po tym czasie zabrałem się za robienie nowego i miałem sytuacje, że na pierwszych lvl'ach (do 5 lvl) trafiały się teamy gdzie 4/5 osób, to były smurfy graczy na 30 poziomie, teraz nie wiem jak to wygląda, ale parę miesięcy temu gdy mi się zachciało konta na N&E, to takich sytuacji nie miałem (zmiana systemu reflinkow).

Dla mnie smurfuja tylko zakompleksione dzieci bo im na 30 lvl nie idzie i pokazują jacy są pro na poczatkujacych.

W zasadzie smurfy to zło, ale jest taka fajna opcja na 1 lvl ,że wybierasz sobie stopień zaawansowania

Pomijam fakt, że to wpływa tylko na tutorial.

Ja mam smurfa na innym serverze, to jest raczej normalne, ale robienie smurfów na tym samym servie... Nic przeciwko nie mam, ale po co?

Szczerze mówiąc to teraz prawie każdy smurfuje. W każdym meczy mam co najmniej dwóch smurfujących...no cóż, co poradzisz :/

Najlepszy joke to bronze 5 smurf gościu dostał sie tam gdzie się dostał a potem robi jeszcze jedno konto tylko żeby znowu tam trafić :)

Smurfy najczęściej zakładają osoby np. z Diamond 1 Nordic - East ponieważ szuka im zbyt długo gry. Czas ten waha się między 20-30min a komu chce się tyle czekać? Nikomu. Lepiej założyć nowe konto i sobie pograć.

Tak jak w temacie, chciałbym poznać wasze zdanie na temat smurfowania (tworzenie drugiego konta i granie przeciwko, zazwyczaj, słabszym od siebie graczom, jeśli ktoś nie wie o co chodzi). Co o tym sądzicie? Temat taki trochę w stylu Kawa na ławę, ale trochę bardziej konkretny.