Anulowany, chociaż Kamil Nowakowski (ten Pan, który odszedł wczoraj z zespołu ze względu na zmianę silnika gry z Barok na Unity Engine) woli określenia „zawieszony na czas nieokreślony”. Nie wiadomo jednak, czy jeden z najlepiej się zapowiadających, polskich MMORPG kiedykolwiek powróci. Żałuję tym bardziej, że w ...
Smutny dzień dla polskich MMORPG: Ether Fields anulowany!
Nie wiem czy anulowany. Nie znam sie na tym, ale z tego co wyczytalem, to odeszla jedna osoba. Fakt- pomyslodawca, ojciec projektu i tak dalej. Ale to chyba nie zmienia faktu, ze reszta pracujacych przy projekcie, nie powinna byc az tak uzalezniona od jednej osoby i skoro wiekszosc chciala zmiany silnika, to chyba jednak jest to dobra decyzja. Pan Kamil chyba poczul sie urazony, bo Barok to jego dziecko, w ktore wlozyl cale serce, a team tak od reki postanowil je porzucic i przejsc na Unity. Oczywiscie nie znamy calej sprawy i pewnie nigdy nie poznamy, bo bedzie ona skrywana woalem tajemnicy, a oglad na calosc maja tylko czlonkowie projektu, ale tak patrzac z boku dochodze do wniosku, ze pan Kamil zachowal sie troche jak urazona panienka. Ja rozumiem ten ogrom pracy, litry potu i godziny poswiecenia w celu udoskonalenia autorskiego silnika, ale aby tak latwo porzucac swoje drugie dziecko, jakim jest sama gra?
Mam nadzieje, ze reszta ekipy dalej bedzie pracowac nad sama gra. Powodzenia ; p.
Dzz nie wiem czy zauważyłeś ale nad projektem pracowało tylko 9 osób. Odejście nawet 1 to wielki problem, tym bardziej że Kamil był głównodowodzącym. Myślę, że ekipa nie spodziewała się takie reakcji chcąc zmienić ten silnik. Moim zdaniem Kamil zachował się niedojrzale, jednakże z innej strony go rozumiem. Tyle przepracowanych lat poszło na marne, tylko po to aby zmienić silnik, który jak widzieliśmy na gameplayu nie był zły. Widać, że wśród nich nie ma jeszcze najważniejszych osób, pomimo że może i Kamil był osobą uważająca się za odpowiedzialną za wszystko. Myślę, że nie powinno się mieszać marketingu i innych taktyczno-usprawniających planów z samym projektem graficznym i programistycznym. Od tego powinny być inne osoby, zajmujące się tylko tym i wyłącznie. Krótko, no cóż, stało się. Nie należy płakać nad rozlanym mlekiem. Może obie strony sięgną po rozum do głowy i znajdą jaką alternatywę dla wszystkich tych zaistniałych wydarzeń. Ja także mam nadzieję że ekipa nadal będzie pracowała nad tym wspaniałym projektem, no i powodzenia.
Ten news nie zaskoczyl mnie. W koncu my Polacy nie potrafimy stworzyc zadnego MMO, a co dopiero 3D. Bez pieniedzy d*pa blada z tego bedzie i juz. Aby uzyskac cos dobrego trzeba dobrze zaplacic.
Dlatego wspomniałem o marketingu
Nie ma szans żeby 1 osoba mogła się zajmować wszystkim na raz.
Bez sponsorów z takim projektem będzie im ciężko, aczkolwiek jest to wykonalne.
Anulowany, chociaż Kamil Nowakowski (ten Pan, który odszedł wczoraj z zespołu ze względu na zmianę silnika gry z Barok na Unity Engine) woli określenia „zawieszony na czas nieokreślony”. Nie wiadomo jednak, czy jeden z najlepiej się zapowiadających, polskich MMORPG kiedykolwiek powróci. Żałuję tym bardziej, że w ...