Soczewki jednodniowe

Nosi ktoś soczewki jednodniowe?

1.Jakie? i oczywiscie ile kasy bulicie za nie.

2.Tak sie zastanawiam czy powinien skonsultować to z okulistą, czy wystarczy zapytać sie optyka?

3.Jaki jest termin przydatnosci?

4. Ile czasu je wyrabiają?

5. Ile czasu przeciętnie je nosicie?

6. Lepiej kupić na allegro/sklep internetowy czy u optyka?

Mam zamiar zakupic opakowanie 30 sztuk. Codziennie nosze okulary, jednak na jakies wyjscia gdzie okulary moglby sie zepsuc brałbym soczewki.

Z tego co poszukałem na necie to najbardziej zachwalane są

Johnson 1-DAY ACUVUE MOIST albo TRUEYE

Eyeye Bioxy Daily

Dodam jeszcze że niedawno miałem robione badania oczu i mam dosc nową receptę na okulary.

@edit

@down jednodniowe to taka nazwa na wyrost, bo zalecane jest by nosic około 8-12 godzin ale jak wiadomo teoria to nie praktyka dlatego sie pytam

szkoda że zapomniałem sie zapytac o soczewki kiedy miałem wizyte, teraz sobie poczekam kilka miechow na wizyte ;p

Nosi ktoś soczewki jednodniowe?1.Jakie? i oczywiscie ile kasy bulicie za nie.2.Tak sie zastanawiam czy powinien skonsultować to z okulistą, czy wystarczy zapytać sie optyka?3.Jaki jest termin przydatnosci?4. Ile czasu je wyrabiają?5. Ile czasu przeciętnie je nosicie?6. Lepiej kupić na allegro/sklep internetowy czy u optyka?

1.Mój brat kiedyś nosił Acuvue Advance with Hydraclear firmy Jhonson a Jhonson

2.Nie dość że powinieneś się skonsultować do osoby pozwalającej w pełni dać diagnozę to powinieneś byś pod ciągłym nadzorem czy do oczu przedostaje się powietrze itd.

3.Duży zazwyczaj od 1 roku do 3 lat

4.Tego nie wiem ale to nie jest jak soczewki miesięczne czy półroczne i w dniowych są pewnie kilka rodzai uniwersalnych soczewek

5.Jak sama nazwa mówi 24h nie więcej

6.Zależy jak już mówiłem musisz wiedzieć dokładnie jakie na twoje oko najlepiej 1 zakup u sprawdzonej osoby później możesz kupić takie same w innych źródłach (firmach) na allegro gdzie jest taniej

ps: mój brat nosił je z 2-3 lata temu to miał ok. 15-16 lat ja nigdy nie nosiłem i mam w 100% poprawny wzrok (miałem badania z 1-2 miechy temu) więc do ekspertów jak i do użytkowników nie należę ale chciałem ci pomóc

hmm tak wiec pewne kwestie wyjasnione ale dalej chcialbym poznac czyjes doswiadczenia z tymi soczewkami

Nie wiem czy ci się to przyda, ale mogę się podzielić doświadczeniem jako stały użytkownik miesięcznych soczewek.

1. Eyeoxy Duality o różnych dioptriach i jedna dodatkowo droższa z racji małego astygmatyzmu. Jednodniowe noszę tylko zazwyczaj raz w tygodniu, na basenie i od swojego optyka dostaję wtedy darmowe próbki po 5 w paczce, które odbieram co miesiąc. Mogę polecić miesięczne, dzienne, ale jeżeli nie jesteś póki co zainteresowany, to nie ma sensu, bym się rozpisywał.

2. Najlepiej udaj się do jakiegoś dobrego salonu optycznego (polecam karczewskiego jeżeli masz gdzieś w mieście/w okolicy) i powiedz, że chciałbyś zacząć nosić soczewki. Powinni cię zapisać na badanie, powinno być bezpłatne - wypełnisz ankietę, przepytają cię o to w jakich okolicznościach chciałbyś nosić, w jakim czasie itd. Wszystko powinni dopasować ci indywidualnie, chyba, że jakiś salon dziadowski.

3. Do pierwszego otwarcia raczej duże, rok najmniej, myślę.

4. dafuq? Chodzi ci o proces wyrobu tworzywa i produkcji gotowego produktu czy czegoś tu nie rozumiem? ;D

5. Od rana do wieczora można spokojnie nosić. Po jakichś 15 godzinach można odczuć lekkie efekty zmęczenia oka ze względu na suchość soczewki itd., ale nie ma żadnych wskazań, ani potrzeby, aby soczewki jednodniowe zmieniać w ciągu jednego zwykłego dnia czy coś w tym rodzaju.

6. Nie wiem jak jest na allegro i nie wiem jak jest z soczewkami jednodniowymi specjalnie, ale ja mam już po jakichś 3 miesiącach rewelacyjne zniżki u mojego optyka, więc radziłbym ci sprawdzić najpierw u własnego i ew. porównać.

W czwórce po prostu chodzi o to ile czasu je wyrabiają 2-3 dni, czas realizacji zamówienia (rozumiem ze w roznych miejscach jest roznie, ale trzeba czekac okolo 3 dni jak z okularami czy moze dluzej?)

Bardzo zależne od tego gdzie zamawiasz. Nie jestem w stanie tego przewidzieć, ale w przypadku dobrego salonu optycznego, większość typów dla "standardowych" typów soczewek powinni mieć na miejscu. Ja musiałem np. parę dni czekać na moje soczewki toryczne dla lewego oka, w którym mam jakiś mały astygmatyzm.

Nie baw się w jednodniowe bo to crap. Jeżeli masz nosić na dłuższą metę to polecam 2-tygodniowe bo wychodzą taniej nawet z płynem do ich przechowywania (często gratis). Miesięcznych nie bierz bo to znów za długo i łatwiej o uszkodzenie, zgubienie soczewki w tak długim czasie.

Jeżeli okulary nie dodają ci uroku a szpecą to całkowicie je odrzuć.

Ostrzegam że na początku będziesz mieć problemy z przyzwyczajeniem oczu do codziennego dotykania i ciała obcego, będziesz "płakać" i dużo mrugać przez co soczewka może wypływać.

Zamawiaj tylko u optyka bo nie wiesz gdzie sprzedawca Allegro magazynuje i co może się stać podczas przesyłki - to ryzyko.

Firma ACUVUE bo tylko z nimi miałem doczynienia.

Acuvue to nazwa, Johnson and Johnson(czy jakos tak) to firma,

wlasnie co do 1 dniowek to spotykałem sie z opinią że sa lepsze i bezpeczniejsze

jesli je sie zniszczy to mala strata, do tego trudniej zlapac jakies dolegliwosci oczu(np. bo sie zle przemylo soczewke, tu tego nie ma)

do tego nie bede nosil ich regularnie, bo do codziennych zajec mam okulary

ale i tak dzieki za pomoc,

jak widze to faktycznie lepiej kupić u optyka (oczywiscie jesli cena nie bedzie znaczaco wieksza).

Nosi ktoś soczewki jednodniowe?

1.Jakie? i oczywiscie ile kasy bulicie za nie.

2.Tak sie zastanawiam czy powinien skonsultować to z okulistą, czy wystarczy zapytać sie optyka?

3.Jaki jest termin przydatnosci?

4. Ile czasu je wyrabiają?

5. Ile czasu przeciętnie je nosicie?

6. Lepiej kupić na allegro/sklep internetowy czy u optyka?

Mam zamiar zakupic opakowanie 30 sztuk. Codziennie nosze okulary, jednak na jakies wyjscia gdzie okulary moglby sie zepsuc brałbym soczewki.

Z tego co poszukałem na necie to najbardziej zachwalane są

Johnson 1-DAY ACUVUE MOIST albo TRUEYE

Eyeye Bioxy Daily

Dodam jeszcze że niedawno miałem robione badania oczu i mam dosc nową receptę na okulary.

@edit

@down jednodniowe to taka nazwa na wyrost, bo zalecane jest by nosic około 8-12 godzin ale jak wiadomo teoria to nie praktyka dlatego sie pytam

szkoda że zapomniałem sie zapytac o soczewki kiedy miałem wizyte, teraz sobie poczekam kilka miechow na wizyte ;p