Spadek FPS

Witam. Otoz chodzi o to iz gram sobie gram i po chwili nastepuje spadek z 60 fps na 4-7. Po jakis 2-3 minutach znow wracana poziom 60 fpsow lecz za 5 min znow spada do 7fps.

Specifikacja kompa :

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200)

Plyta glowna : Asus P5G41T-M LX

system operacyjny : WINDOWS XP SP3

Karta wideo Radeon HD 4850 1GB GDDR5

Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Dysk fizyczny SAMSUNG HD160JJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz 400W

RAM : 2GB goodram 800Hz

Wymienialem ostatnio karte graficzna z geforce 7300 LE na ATI Radeon HD 4850, ktora ma swoje dodatkowe zasilanie. moze to przez to ?

Zadnych wirusow nie mam, gdyz jestem dopiero co po formacie tzn kilka godzin temu. Z wczesniejsza karta tak sie nie dzialo.

Gdy nastepuje ten spadek fps strasznie wzrasta zuzycie porcesora, tzn lol wzrasta do 40% zuzycia a skype do 60% i robi sie 100%. Gdy mam wylaczonego skype dzieje sie to samo lecz spada do okolo 11 fps. Wiecie moze o co chodzi ? temperatury tez sa w normie, procesor 40-50 stopni i karta tak samo

W co grasz....moze tak zapytam

Anyway skoro z poprzednią kartą było ok a z nową jest źle to logiczne, że po podłączeniu nowej karty graficznej jest problem.

Na moje to karta graficzna jest zbyt mocna jak na twój wiekowy procek i inne parametry i dlatego tak sie dzieje... Kolezka miał podobny problem....kupił super fajny quad core ale podłączył starego geforce 9600gt (dokładnie nie pamietam ale to raczej ten) i efekt był gorszy niż wcześniej.....W samych grach source np tf2 mial na starym pc po 50fps ale po zmianie procka na tego quada po ~30-20fps. Musiał niestety dorzucic ramu i nowa karte + zasilacz....

W League Of Legends. Wlasnie zamierzam kupic core 2 duo E8500. i zasilacz 500W mzoe to pomoze. myslalem ze usterka jest gdzie indziej.

Czym sprawdzasz te temperatury?:P Bo ja bym powiedział, że to od temperatur. Następuje przegrzanie, komputer zwalnia przy czym i FPS lecą w dół potem gdy już się ochłodzi wraca do pierwotnej wydajności:p

sprawdzam to programem HWMonitor

Po pierwsze.

Czesciowo jak masz za slaby procesor to sie dlawi karta graficzna i nie obsluguje jej maksymalnej mocy.

A intel pentium D to smiec a nie procesor i trzeba bylo zaczac wymiane od tego a nie karty graficznej.

Kiedy ja mialem pentium D 925 (3.0GHZ) to Radeon HD 4870 1GB DDR5 (wersja okolo 15-20% lepsza od HD 4850) po prostu dlawil sie i nie wykorzystywal swojej pelnej mocy.

A lepiej komputer chodzil kiedy wlozylem do niego 8800GT, ktory jest o wiele slabszy i lezy na polce bo musialem grzac go 4 razy w piekarniku (artefakty), ale nadal dziala. Procesor tez lezy, ale z nim wszystko w porzadku.

A z tego co mi wiadomo to u mnie np. ta karta wymaga procesora z rodziny Core 2 Duo serii 3.0Ghz okolo, bo inaczej zwalnia. Wyczytane na forach.

Nie jest raczej to wina starszych sterownikow czy tez nowszych. Wszystko tu zalezy od gry jak wykorzystuje sterowniki ale to jest nie wielka roznica.

Po wymianie na C2D E8500 grafika przestala mulic i uzyskuje powyzej 30+ fps na minimalnych w najnowszych grach (nie sprawdzalem ile dokladnie ale niektore gry chodza nawet na srednich).

W porownaniu moja specyfikacja:

C2D E8500 3.16Ghz

GA-P35-S3L

2GB DDR2 800mhz

HD4870 1gb GDDR5

Tacens Radix IV 450W

I nic nie zwalnia. Jedynie pamieci sobie dokupie ale to jak stanieja.

Witam. Otoz chodzi o to iz gram sobie gram i po chwili nastepuje spadek z 60 fps na 4-7. Po jakis 2-3 minutach znow wracana poziom 60 fpsow lecz za 5 min znow spada do 7fps.

Specifikacja kompa :

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200)

Plyta glowna : Asus P5G41T-M LX

system operacyjny : WINDOWS XP SP3

Karta wideo Radeon HD 4850 1GB GDDR5

Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Dysk fizyczny SAMSUNG HD160JJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz 400W

RAM : 2GB goodram 800Hz

Wymienialem ostatnio karte graficzna z geforce 7300 LE na ATI Radeon HD 4850, ktora ma swoje dodatkowe zasilanie. moze to przez to ?

Zadnych wirusow nie mam, gdyz jestem dopiero co po formacie tzn kilka godzin temu. Z wczesniejsza karta tak sie nie dzialo.

Gdy nastepuje ten spadek fps strasznie wzrasta zuzycie porcesora, tzn lol wzrasta do 40% zuzycia a skype do 60% i robi sie 100%. Gdy mam wylaczonego skype dzieje sie to samo lecz spada do okolo 11 fps. Wiecie moze o co chodzi ? temperatury tez sa w normie, procesor 40-50 stopni i karta tak samo