Spadki FPS a mój sprzęt komputerowy

Witam, chciałbym się Was doradzić jeśli chodzi o spadki w fps w takich grach jak np. Archeage, Tera Online, czy ostatnio CBT Riders of Icarus. Nieraz mam od 50-do 70fps, a za chwile 3-15 FPS. Nie zależnie czy to grafika ustawiona jest na low ze wszystkimi opcjami wyłączonymi, czy średnia lub wysoka. Lepiej mi chodził Wiesiek 3 na niskich-średnich niż niektóre gry online.

Specyfikacja mojego laptopa:

-Lenovo y510p

- Nvidia GeForce GT 755M 2GB ddr5

- Dysk 1 TB

- procesor Intel Core i5 4200M

-4gb RAM DDR5

- i jeśli to może się przydać to 120mb/s internet

Podsumowując czy te spadki FPS, lekkie freezy czy lagi mogą być spowodowane wyłącznie małą ilością RAM? Ew czy po zakupie dodatkowego RAMu do np. 8GB wydajność mogłaby podskoczyć. Jeśli nie to , to co jest przyczyną. PS. wiem że laptop do gier to zło, ale ze względu na brak miejsca tylko to mnie ratuje.

Pozdrawiam.

Jak dobrze się orientuje to w laptopach aby nie przegrzała się karta graficzna przy wysokich temperaturach zegary grafiki zostają zrzucane na niskie a co za tym idzie spadnie i drastycznie fps.

Bardzo prawdopodobne jest własnie to, ze taki problem występuje u Ciebie.

Jednak dokładna diagnozę niech postawi ktoś obeznany z specyfika laptopów.

Żeby wyeliminować parę przyczyn najlepiej będzie ściągnąć msi afterburner (a najlepiej do tego również HWinfo), włączyć OSD i wrzucić na ekran temperatury + wydajność. Wtedy podczas gry będziesz na bierząco monitorował sytuację z podzespołami laptopa i być może dojdziesz do tego, co jest problemem.

Jak włączyć to OSD? nie mogę znaleźć w opcjach ekranu. Pobrałem te dwie aplikacje i zobacze co się tam zmienia i może dojde do tego. A inaczej jeszcze spytam czy jest możliwośc wyłączenia tego by zegary grafiki nie spadały na niskie ustawienia, a tym samym czy grozi to spaleniem karty graficznej? Jak tak to nie będę się w to bawił ryzykując utrate sprzętu.

Hola, hola specjaliści. Nie chodzi o Twój sprzęt daxan4400. Gry są źle zoptymalizowane. Tera Online - polecam poradniki, które eliminują spadki FPS w bardzo dużej mierze, ale wymagają sporo pracy i czasu. Jeżeli chodzi o Icariusa, to obecna beta ma problemy z wykorzystywaniem CPU - wydawca się do tego przyznał i będzie próbował naprawić ten problem, na chwilę obecną beta ma działać tylko na kliencie 32-bit, aby nieco załagodzić problemy z CPU, a co za tym idzie ze spadkami FPS. Poprzednia beta nie miała tego problemu. Wracając do Tery, polecam np. tę serię poradników:

https://www.youtube.com/watch?v=S7xt7_XTCPE

Pozostałe gry typu Archeage, Aion korzystające ze starszych i nowszych wersji silnika Cry Engine mają problemy z wydajnością. Powodem jest nieumiejętne wykorzystanie potencjału Cry Engine przez wydawcę. Oczywiście, szybsza maszyna poradzi sobie lepiej z takimi grami, ale nie zagwarantuje stałych 60 FPS. Podsumowując, o FPS w Terze trzeba zadbać na własną rękę, na optymalizację Icariusa trzeba poczekać.Obie gry sprawdzałem i testowałem w/w poradnik (stabilizacja FPS w Terze była ogromna).

Poza tym, polecam wykonać kilka kroków na laptopie (sam gram na laptopie). Po 1, zawsze graj na zasilaczu, po 2 zawsze ustawiaj wydajność (plan zasilania) na "najwyższa wydajność", po 3 zawsze dbaj o dobrą wentylację. Resztę kroków, które przedstawili koledzy też możesz wykonać prewencyjnie.

-4gb RAM DDR5

nie ma czegoś takiego jak ram ddr 5 chyba że w gpu ...

a co do tego to może być wina hdd, jest może na wykończeniu albo zapchany

leelateso faktycznie ddr3 ram jest, przez pomyłkę z GPU tak napisałem. Fakt jest mój hdd zapchany i pora go oczyścić ;) Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam

Witam, chciałbym się Was doradzić jeśli chodzi o spadki w fps w takich grach jak np. Archeage, Tera Online, czy ostatnio CBT Riders of Icarus. Nieraz mam od 50-do 70fps, a za chwile 3-15 FPS. Nie zależnie czy to grafika ustawiona jest na low ze wszystkimi opcjami wyłączonymi, czy średnia lub wysoka. Lepiej mi chodził Wiesiek 3 na niskich-średnich niż niektóre gry online.

Specyfikacja mojego laptopa:

-Lenovo y510p

- Nvidia GeForce GT 755M 2GB ddr5

- Dysk 1 TB

- procesor Intel Core i5 4200M

-4gb RAM DDR5

- i jeśli to może się przydać to 120mb/s internet

Podsumowując czy te spadki FPS, lekkie freezy czy lagi mogą być spowodowane wyłącznie małą ilością RAM? Ew czy po zakupie dodatkowego RAMu do np. 8GB wydajność mogłaby podskoczyć. Jeśli nie to , to co jest przyczyną. PS. wiem że laptop do gier to zło, ale ze względu na brak miejsca tylko to mnie ratuje.

Pozdrawiam.