Taa niech zmienia na i5 6600k a przy okazji płytę główną, żeś mu doradził, nie ma co
Spadki FPS
ten twój procesor to chłam i5 3570k i ty chcesz płynnej gry przy tym czymś ?? polecam zmianę na i5 6600k
jakaś tam róznica przy 6600 jest, ale za tyle kasy to bym czegoś więcej oczekiwał. Już lepiej jak przepłacać to do i7 przejść. Jak dla mnie karta do wymiany jak do ultra/zejdź z detali/ poczekaj na optymalizacje.
Co wy gadacie... jaki procesor? Ja mam xeon e5450, gtx 660 ti, 4 gb ramu i gry, które wymienił nie miały u mnie żadnych większych spadków- GTA V 50 fps detale wysokie ( w mieście w gorszych miejscach spadki do 40), Wiedźmin 3 detale wysokie stałe 30 fps. Natomiast The Division na wysokich miałem przycinki co jakiś czas (freeze), ale na takim sprzęcie to nie dziwne Ja na Twoim miejscu pobawiłbym się w ustawieniach gry- wyłączał po kolei różne detale i patrzył na efekty. Poza tym nie używaj opcji dla Nvidii (Nvidia hairworks itp.) Jak nie pomoże to format :E
1000 zł za 6600k ja uważam ten procesor za BD pod względem ceny do wydajności ?? i7 które są wydajniejsze w znacznym stopniu kosztują po 1700+
@Szymqq
OC, OC i jeszcze raz OC. Masz procesor z odblokowanym mnożnikiem i tylko marnujesz jego potencjał nie podkręcając go.
Jaką masz płytę główną i jakie chłodzenie ?
1000 zł za 6600k ja uważam ten procesor za BD pod względem ceny do wydajności ?? i7 które są wydajniejsze w znacznym stopniu kosztują po 1700+
już bliżej 1100 ;> na morelach do tego ze 400 zł za płytę i ram nowy trzeba to suma sumarum za 4790k wychodzi taniej zapłacić
@Szymqq OC, OC i jeszcze raz OC. Masz procesor z odblokowanym mnożnikiem i tylko marnujesz jego potencjał nie podkręcając go. Jaką masz płytę główną i jakie chłodzenie ?
Płyta głowna MSI Z68A-G43 (G3)
Chłodzenie Cooler master a12025-12cb
Podnieś o 200Hz powinno być lepiej. Dalsze OC ustalić można potem.
napewno takie chłodzenie jak wyszukuję to podaje mi linki do wentyli, a nie chłodzenia... bo tutaj model chłodzenia, a nie sam wentyl w nazwie się liczy, niemniej coolermaster ma sensowne chłodzenia cpu ważne, że nie ma boxa
ja bym jak wyżej radzili podnieść o 200mhz potem wyszukał jakiś tam poradnik na stronkach zajmujących się overclockingiem (bo na bank jest ich od groma) i przetaktował cepa na 4,0 lub ciut wyżej i będzie o wiele większa moc
Najlepiej daj fote tego coolera.
Spokojnie może na początek ustawić 4,2 Ghz na sztywno. Ogólnie tak, BCLK zostaw na 100 Mhz i baw się mnożnikiem, którego na początek ustaw na x42 (tutaj musisz też zaznaczyć all core, by wszystkie rdzenie chodziły na 4,2 GHz)
Vcore - ogólnie nie powinno się przekraczać 1,35v (zresztą bios o tym cie poinformuje), więc na początek śmiało możesz walnąć 1,20v
Potem ściągasz OCCT, odpalasz test i masz napisane temperatury i częstotliwość. Jak temperatury będą ok i nie będzie wywalać bs, to możesz podnosić wyżej. Chociaż ja przy tej płycie wyżej jak 4,3 Ghz bym nie próbował.
tak samo nawet 4,0 czy 4,2 w zupełności wystarczy odczujesz różnicę jak przejdzie occt i temp będzie znośna, po teście w grze jak nie wyali z gry, zresetuję sie komp lub się całkowicie zatnie będzie git
do większego taktu 4,2Ghz+ wypadałoby zakupić mocniejszą płytę
Dobra, podkręciłem trochę programem od intela do 3,9. The division nie gubi już aż tak klatek, Wiedźmin na wysokich na stałych 50.
Takie wyniki. Martwią mnie tylko obciążenia po 100%.
wychodzi że kuler nie wyrabia może mieć fajny blok a wiatraki są mało wydajne
lub już ich czas nadszedł do snu
jak dasz radę można spróbować wymienić pastę pod kulerem i zobaczyć wtedy ale fakt jak na 60 stopni to i tak nieźle
Witam. Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem radeona r9 380 4gb, i zaobserwowałem, że w bardziej wymagających grach (Wiedźmin 3, The division, GTA V) spadają klatki. Tak jak w przypadku gta te spadki są czasami niezauważalne, tak w the division spadki widać i bardzo "drapią w oczy". W the division najczęściej widzę dropy fps jak się zaczyna dużo dziać, albo jak nawet się przebiegnę po mieście. Fps'y skaczą tak od 60 do 40-35, a jak się naprawdę dużo dzieje to nawet do 15-20. Jak robiłem w the division test wydajności to się wyświetlało, że średnio jest 56 klatek.
Dodam jeszcze, że grę odpalałem na niskich i chodziła tak samo, czyli spadki co chwilę.
Komputer
Radeon r9 380 4gb
i5 3570k 3,40GHz
8 gb ram
Deus G1 500W 80Plus Bronze
Z góry dzięki