Witam. Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem radeona r9 380 4gb, i zaobserwowałem, że w bardziej wymagających grach (Wiedźmin 3, The division, GTA V) spadają klatki. Tak jak w przypadku gta te spadki są czasami niezauważalne, tak w the division spadki widać i bardzo "drapią w oczy". W the division najczęściej widzę dropy fps jak się zaczyna dużo dziać, albo jak nawet się przebiegnę po mieście. Fps'y skaczą tak od 60 do 40-35, a jak się naprawdę dużo dzieje to nawet do 15-20. Jak robiłem w the division test wydajności to się wyświetlało, że średnio jest 56 klatek.
Dodam jeszcze, że grę odpalałem na niskich i chodziła tak samo, czyli spadki co chwilę.
Komputer
Radeon r9 380 4gb
i5 3570k 3,40GHz
8 gb ram
Deus G1 500W 80Plus Bronze
Z góry dzięki
Spadki FPS
aha myslales ze zyjesz w swiecie stalych 60 fps
Wolnych obszarach gdzie nie ma zabudowani i innych pier**l utrzymasz 60 fps im wiecej fizyki too plynnosc obrazu spadnie
chociaz tee 15-20 fps too wymysliles lub naprawde w tragicznych momentach robiles ten pomiar;p
Za duzo panikujesz i nie powinines patrzec na tee cyferki tylko cieszyc sie rozgrywka ...
Witam, zwroc uwage na temperatury karty graficznej. Mialem podobny problem tylko z radeonem r9 290, w jednych grach bylo ok a w innych po chwili grania poajwialy sie dropy fps'ow. Okazało sie, że karta grzala sie do ponad 90 stopni i wtedy dzialy sie takie rzeczy. Pamietam, ze robilem test chyba Furmarkiem i to pozwolilo mi znalezc przyczyne problemu. Msi Afterburner tez moze Ci sie przydac, mozesz tam sprawdzic temp, ustawic predkosc wentylatorow itp. Polecam.
W sumie z tego co na szybko pogrzebalem w internetach to zasilacz 500W tez moze byc przyczyną boto chyba minimum dla tej karty. Choć nie jestem pewien, poszperaj sam.
Nie, nie myślałem że żyję w świecie stałych 60 klatek. Znajomy który ma PC prawie taki jak ja, gra bez żadnych ścin na średnio-wysokich. Nigdy mu klatki nie spadają poniżej 50.
Edit
Temperatury nie przekraczają 61 stopni.
no too zrob pomiar temperatury karty /.../
Rowniez tez mozesz miec system jakies pierdoly nie wiadomego pochodzenia zasyfione /.../ moze warto przeinstalowac system i sprawdzi jak na swiezym bedzie dzialal.... najnowsze sterowniki ze strony sciagnac ... jezeli problem bedzie dalej wystepowal too nalezy zareklamowac produkt .
Rozumiem ze karta jest nowa boo ten problem wystapil niedawno ??
Kartę kupiłem jakoś w połowie stycznia. Z początku grałem w CoD'a BO3 który śmigał świetnie, tak samo jak BF4. Dziś zakupiłem the division i spotkał mnie taki los... :c
Kartę kupiłem jakoś w połowie stycznia. Z początku grałem w CoD'a BO3 który śmigał świetnie, tak samo jak BF4. Dziś zakupiłem the division i spotkał mnie taki los... :c
patrzac na ten film mozna wywnioskowac ze too normalne coo sie dzieje z twoim r9 380
Mowa o tym tytule ktorym powiadasz nividia mogla poprostu napchac swoja technologia w taa gre gdzie amd fizycznie nie bedzie dawal rade takie zamierzenie producenta .... poprostu czerwoni maja swoje technologie jak i zieloni ...
Film jest nagrywany na ustawieniach ultra, to nic dziwnego że FPS'y spadają mu do 40. U mnie gra na niskich/średnich/wysokich działa tak samo, czyli źle.
Napiszę jeszcze raz, że znajomy który ma tą samą kartę tylko wersję 2gb, gra na średnio-wysokich i cały czas na 60-50 fps.
no to rob pomiar boo nikt ci nie wywrozy z fusow na odleglosc coo sie dzieje w twoim komputerze chyba nie
Przeinstaluj system i zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony producenta;p
Jak nie pomoze too reklamuj karte boo nic innego sam nie zrobisz uszkodzenia mechaniczne i inne wady fabryczne nie usuniesz domowymi sposobami
temperatury grafiki to jedno. zobacz temperatury procesora. bo wina może nie być po stronie grafiki a właśnie jego.
edit: sprawdziłem ten filmik był robiony na 4790K
Moze tez chodzic o miejsca procesorowe.... AMD troche moze dostac po tylku w momentach wlasnie gdzie DUZO sie dzieje i procesor wchodzi do gry.... Mozliwe ze po prostu procesor spowalnia ta grafe... w koncu to 3 generacja. A ostatnie co zasilacz... Ja mam R9 380X i pisze mi jak bykiem na pudle od grafy ze zalecany zasilacz to minimum 500W. Sam mam Chiftecka 750W w Wiedzminie 3 czy GTA V nie mam problemow(The Devision nie mam... ciagle mysle czy jest sens zakupu )... Tyle ze mam i5 6600.
Sprawdzałem wczoraj temperatury i ani procek, ani karta nie przekraczają 67 stopnii
Zasilacz może za mało mocy dawać. Albo coś masz w tle odpalone jak przeglądarka. Pobierz MSI afterburner ustaw go by Ci wyświetlał zużycie zasobów i napisz jak zasoby ci ciągną
Dziś zauważyłem, że podczas gry mam obciążenie procesora 100%
No to jak ustawiłeś że all rdzenie ma pokazywać. I na all było 100%. To winowajcą jest procesor. Można próbować podkręcić go. Wkońcu masz wersję K.
ten twój procesor to chłam i5 3570k i ty chcesz płynnej gry przy tym czymś ?? polecam zmianę na i5 6600k
Chłam czy nie, ludzie jakoś na tym grają w 60 fps. Nie chodzi mi o grę w fullsuperuberultra detalach...
Nie jest to chłam. Jest to stary procesor ale napewno nie chłam. Przy dobrym OC jest porównywalny z tym procesorem. Traci jakieś 12%
Nie jest to chłam. Jest to stary procesor ale napewno nie chłam. Przy dobrym OC jest porównywalny z tym procesorem. Traci jakieś 12%
dobra może przesadziłem z chłamem ale i tak ty też ostro przesadziłeś nawet po oc jest o wiele słabszy od i5 6600k którego równiesz można podkręcić i do oc trzeba mieć dobry zasilacz, mobo, i oczywiście chłodzenie