Spadki fpsów w grach

No to na początek mój pc:

i5 4460 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/

MSI GTX 750TI OC http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-750-ti-oc-2gb-gddr5-128bit-vga-dvi-hdmi-pcie3-0-n750ti-2gd5-oc-v1-646092/

4GB RAM

Corsair VS 350W

Teraz opis problemu. Często w grach zauważam widoczne spadki fpsów, czasami nawet do 1. Posłużę się teraz cs'em...działa w ~140 fpsach i nagle BUM-Brak odpowiedzi. Kolejnym przykładem będzie Wiesiek 3...Normalnie chodzi w około 40 fps'ach, ale co 2-3 sekundy są spadki aż o 20. Pisałem już o tym problemie na innym forum, ale nie potrafili mi pomóc. Zasilacz jest w porządku, karta i procesor zostały kupione 2,5 tygodnia temu. Niektórzy polecali mi dokupić więcej ram...w formie testu pożyczyłem kość od kumpla i wtedy na pokładzie miałem 8GB...nie było żadnej różnicy.

On na przykład ma takie same podzespoły, tylko procesor gorszy, ale lepszy zasilacz...i gra chodzi mu znacznie płynniej. (On gra na wysokich, a ja na niskich z powyłączanymi subprocesami)

https://www.youtube.com/watch?v=Eu_N3N3v-Ms&feature=iv&src_vid=bewyyjNvqYE&annotation_id=annotation_505775579

A tutaj jego filmik z Mortal Kombat X

https://www.youtube.com/watch?v=uEGKe5gXHzk

U niego chodzi prawie w 60 fpsach, a u mnie są ogromne spadki.

Sterowniki mam aktualne, wszystkie gry oryginalne, przeskanowałem PC programami MBAM, ADW i CC...co prawda, wykryły jakieś śmieci i się ich pozbyły, ale różnicy widać nie było. System oryginalny(o to też pytali), podkręcałem taktowanie i zmniejszałem w MSI afterburner i nic...

Ktoś ma pomysł co może być problemem?

Wiem ze to zabrzmi "nubsko" format sprobuj moze cos siedzi w systemie jakies erory wywoluj w tle , lub tez mozesz totalnie odinstalowac calkowiecie sterowniki do karty graficznej i zainstalwoac od nowa ( wazne nie nadpisac tylko totalnie usunac obecne > reset > zaqinstalwoac nowe )

Zapomniałem dopisać...To też nic nie dało. Próbowałem.

A próbowałeś ustawić w grach by były stałe FPS a nie "automatyczne"? To zwykle pomaga. Możesz też w ustawieniach karty graficznej dać synchronizacje pionową albo ją wyłączyć(zależy czy masz ją włączoną czy wyłączoną), też często ma duży wpływ na FPSy.

Sprawdź temperatury.

od kiedy są problemy opisz co dokładnie sie wtedy stało (kupiłeś nowe części ,jakaś awaria prądu ,aktualizacja biosu itd....)

edit nie zauważyłem zasilacza problem jest w zasilaczu jest za mały

Corsair VS 350W ???? zmień na kosarza 550 i po sprawie ?

No to po kolei.

Tak, próbowałem z tymi fpsami, bawiłem się z v-sync, niby jakaś tam różnica płynności była, ale spadki również...więc nie pomogło.

Z temperaturami jest okej. Na Ungine Heaven Benchmarku z wszystkim na ultra karta nie przekraczała temperatury 70 stopni, a każdy rdzeń procesora nie przekraczał 47.

A z problemem...Trudno mi to określić, ale wydaje mi się, że po wymianie właśnie owej karty i procesora...choć było to sporadyczne.

Z zasilaczem jest wszystko okej, mam nawet mały zapas mocy, więc wątpię aby on był problemem.

Wejdź w ustawienia karty graficznej i przestaw sobie wszystkie opcje z "jakość" na "wydajność". Daj znać czy coś się zmieniło.

Procek pod pełnym obciążeniem gdzieś 130w w grach około 90w-100w

Karta w spoczynku 93 w w obciązeniu pewnie spokojnie około 200w

Plus reszta pierdoł napęd myszki, porty płyta około 15w

Twój zasilacz 350w sprawność 85%

Teraz matematyka dla ciężko rozumujących 315 w

A zasilacz nigdy nie daję tyle ile producent piszę ;)

Więc tak zasilacz jest za słaby czas z tym się pogodzić :ph34r:

Nie wiem co za logika brać takie podzespoły jak powyżej i cebulować za zasilaczu zwłaszcza z serii vs które są tanie.

Naprawdę jak weźmiesz 550w na przykład to jeśli zestaw pobiera 200w to tyle też zasilacz nie 550w jak wielu myśli i kupuje jak najmniejsze zasilacze by cebulowac na rachunkach, akurat zasilacze powinny być ze sporym zapasem.

Ja wyliczyłem Ci pobór tak na 328W przy 100% mocy obliczeniowej procka, co mu się zdarza od czasu do czasu. Nie wziąłem pod uwagę ewentualnej karty dźwiękowej, portów USB myszki, klawiatury itp. Więc spokojnie możemy założyć, że zasilacz masz za słaby.

Zanim kupisz, to idź do kolegi jakiegoś i pożycz od niego mocniejszy zasilacz i sprawdź, czy Twój problem ustanie. Jeśli tak, to masz winnego. Tylko nie testuj pół godzinki, tylko kilka godzin, żebyś był pewien.

Bawiłem się już tymi ustawieniami karty...również nie dało to efektów.

A więc...wymiana zasilacza mogłaby pomóc? Niestety, większość moich kumpli albo ma laptopy, albo są konsolowcami, więc nie mam jak tego sprawdzić.

A jaka płyta główna ?? może w niej tkwi problem bo masz może jakiegoś shita który nie wykorzystuję w 100% podzespołów.

Wątpię, aby płyta była problemem, ale jest to MSI H81M-P33.

Możesz mieć też problemy z dyskiem twardym. Otwórz konsolę i wpisz chkdsk /f /r

Komenda wyszuka błędy na dysku i postara się je naprawić. Trochę może to trwać, ale lepsze to niż format, bo nic nie tracisz.

Ja tez bym sie sklanial ku temu ze to wina zasilacza - wszystko pieknie smiga az nagle pobiera 1W za duzo i sie sypie wszystko ;). Ewentualnie jesli mozesz jeszcze raz te kosci RAM pozyczyc to nie dodawaj do swojego pc nowych a podmien. Bo jesli to nie zasilacz to mozliwe ze to pamiec RAM jest jakas... bo ja wiem? Uszkodzona? Przegrzana? Kiedy nastepuja te spadki fps? Od samego poczatku czy dopiero po np 5 min gry? A moze wtedy kiedy duzo na ekranie sie dzieje? Niby podstawowe pytanie a moze pomoc bardzo w znalezieniu odp ;).

Ps - zakladam ze to sprawdzales przy montowaniu komputera, ale nie zaszkodzi sie spytac - na pewno szyny RAM pasuja do szyn na plycie glownej ? Bo wtedy tez sa rozne "dziwactwa" z komputerem ;)

Skrocona instrukcja - wymontuj jakas kosc RAM (najlepiej wszystkie ale 1 tez starczy jesli sa dokladnie takie same) i tam na nalepce powinno pisac jaki to dokladnie model, jaka szyna itd. I potem to przepisz do internetu to ci wszystko napisza w specyfikacji technicznej, a potem porownaj to z specyfikacja plyty glownej i bedziesz wiedzial czy pasuje czy nie ;)

Żadnych błędów nie ma. Właśnie robiłem kolejnego formata dla pewności.

Ramy są na pewno dobre, sprawdzałem tylko ramy kumpla, swoje ramy, i na raz moje i jego.

Jeśli chodzi o wieśka, czy Mortal Kombat to te spadki są przez cały czas...a z cs'em to różnie bywa.

Tak, tak...szyny pasują. DDR3.

Hmm, powiem tak - mortal kombat ma po prostu cos takiego w sobie ze wszystko jakby zwalnia i to niezaleznie od sprzetu. Po prostu u niektorych tak jest i juz ;). Co do wieska i cs to nwm, ale to chyba normalne nie jest. Hmm, a wylaczyles zintegrowana karte graficzna? Bo nwm, moze po prostu gra sie przelacza na ta gorsza ;).

Jesli i tutaj jest wszystko w porzadku to bym obstawial po prostu ze to wina zasilacza ;)

Czyli zasilacz...

No nic, mam nadzieję, że kupno nowego pomoże.

Teraz trzeba zbierać te ~3 stówki...Ehh ;_;

Teraz trzeba zbierać te ~3 stówki...Ehh ;_;

A co kupujesz dwa ? :D Markowe zasilacze kupisz za ~150zł.

http://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-500-500w-632748/

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-vl1-500-622218/