Było kiedyś anime (seria zakończona), że koleś znalazł na strychu dziadka grę planszową (shogi chyba) nawiedzoną przez ducha, który potem pomógł mu się stać geniuszem w tej grze. Są jakieś podobne anime, że ktoś coś znajduje i używa nagle zdobytych mocy intelektu, lub jakiś innych mocy do czynienia dobra, zła albo uzyskał jakieś sportowe moce (walki, magia) lub granie w gry jak było w przypadku naszego hero, czy cokolwiek innego?. Btw najlepiej jakby koleś nie miał skrupułów przy używaniu tych mocy ale oba warianty są ciekawe
Specyficzne anime szukam:
Nie znam podobnych anime, ale to o którym mówisz to prawie na pewno Hikaru no Go << Polecam
jeśli nie ogladałeś Death Note to ten tytuł zgadza się w 100%. Bohater znajduje notatnik w którym po wpisaniu imienia osoby ta osoba umiera. Polecam
Wydaje mi się że nie ma takich anime, gdyż są to zachowania niepoprawne co też było widać w "Hikaru no Go" że Hikaru nie polegał na umiejetnościach Sai'a tylko sam postanowił rywalizować z przeciwnikami, HONOROWO.
Tym cechuje się Manga,Anime Shonen.
Gdzie bohater sam zdobywa siłę aczkolwiek ktoś mu w tym pomaga lub go do tego mobilizuje np. Czy to Luffy dla swoich Nakama czy Natsu dla Fairy tail.
Sportowych Anime czy o walkach nie znajdziesz bo to nie byłoby popularne. Death Note jest jakąś alternatywą ale to Anime typowo Detektywistyczne,Dramat.
Myślę że Mirai Nikki też jest czymś w rodzaju tego o czego szukasz.
Wydaje mi się że nie ma takich anime, gdyż są to zachowania niepoprawne co też było widać w "Hikaru no Go" że Hikaru nie polegał na umiejetnościach Sai'a tylko sam postanowił rywalizować z przeciwnikami, HONOROWO.Tym cechuje się Manga,Anime Shonen.
Ale przecież OP nie pisze niczego o shonenach, taki schemat ostatnio pojawia się coraz częściej (np. w seinenach) i twórcy coraz częściej decydują się na tworzenie MC over powered, pomijając całą tą krzywą rozwoju postaci (która jest już na tyle oklepana, że i tak wiemy, że to właśnie nasz bohater musi ostatecznie 'wygrać').
Skoro polecono już Death Note to ja również sięgając do klasyki polecę Code Geass (+ R2), z podanych kryteriów na pewno jest geniusz, moce i powiedziałbym, że brak skrupułów również. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji obejrzeć to gorąco polecam.
PS jeżeli ktoś nie trawi mechów to myślę, że na ten jeden tytuł można przymknąć oko, bo warto.
Co prawda nie ma tam super mocy, ale może takie anime cie zaciekawi: Btooom! . Anime opowiada o kolesiu imieniem Sakamoto, który jest jednym z najlepszych graczy na świecie w tytułową grę. Gra jest rodzajem FPS-a w którym zamiast broni palnej, używa się wyłącznie bomb. Pewnego dnia koleś budzi się na tropikalnej wyspie, nie pamiętając skąd, ani dlaczego się tu znalazł. Przy sobie ma tylko torbę z małymi, czarnymi kostkami, z licznikiem, oraz zielony kryształ wczepiony w dłoń. Jakby tego było mało zaczyna atakować go nieznany mu mężczyzna, który rzuca w niego bombami. Sakamoto zabija napastnika, wykorzystując do tego kostki znalezione w torbie. Okazuje się że on, jak i napastnik posiadali dwa różne rodzaje bomb, które wyglądały i działały identycznie jak te w internetowej grze Btooom!. Krótko po tym bohater spotyka mężczyznę, który wyjaśnia mu gdzie są i dlaczego został wcześniej zaatakowany. Sakamoto dowiaduje się także dlaczego stracił pamięć ( został porażony paralizatorem w głowę ). Dowiaduje się także że wyspa ta jest areną, na której grupa kilkudziesięciu ludzi w różnym wieku i płci ( od małych dzieci po starców ) ma zabijać się nawzajem przy użyciu bim-ów ( tak nazywają się posiadane przez graczy bomby ), w celu zdobycia wczepionych w ręce "graczy" chipów ( zielone kryształy ). Ten kto zdobędzie 8 kryształów ( swój własny + 7 od innych osób ), ten będzie mógł wezwać pomoc, która zabierze go z powrotem do domu.
Fajne, nowe anime, z świetną kreską. Dobrze wykreowany jest też główny bohater, który co prawda nie ma jakiś super mocy, czy zdobytych znikąd umiejętności, ale za to wszystkich przeciwników pokonuje dzięki swoim umiejętnością, sprytowi i inteligencji.
Btooom fajny, aczkolwiek nie pasuje w ogóle do szukanego przez autora tematu anime. W dodatku lepiej poczekać na 2 sezon bo zakończenie 1 jest początkiem całej fabuły jakby...
Btoom! widziałem dziwne jest, znalazłem kilka ogólnie o grach i intelekcie np. Shion no Ou, będę próbował jeszcze Saki ale nie wiem
Było kiedyś anime (seria zakończona), że koleś znalazł na strychu dziadka grę planszową (shogi chyba) nawiedzoną przez ducha, który potem pomógł mu się stać geniuszem w tej grze. Są jakieś podobne anime, że ktoś coś znajduje i używa nagle zdobytych mocy intelektu, lub jakiś innych mocy do czynienia dobra, zła albo uzyskał jakieś sportowe moce (walki, magia) lub granie w gry jak było w przypadku naszego hero, czy cokolwiek innego?. Btw najlepiej jakby koleś nie miał skrupułów przy używaniu tych mocy ale oba warianty są ciekawe