Sposób na grepowanie w Windowsie

Siems, spróbuję krótko:

Miałem kiedyś taki fajny skrypt na Linuxie, który wyciągał z X plików tekstowych wybrane, potrzebne mi informacje, zapisywał je do formatu *.txt i układał wszystko w odpowiedniej kolejności.
Mam aktualnie 109 plików tekstowych, z których muszę wyciągnąć masę potrzebnych rzeczy, a nie chce mi się tego robić manualnie.

Jestem po formacie i mam tylko windowsa... Ogarnia ktoś jakiś sposób na grepowanie w Windzie?

Najszybciej będzie jak użyjesz Grep for Windows albo po prostu Cygwina.

PowerGREP (płatny ale najlepszy) oraz grepWIN (http://stefanstools.sourceforge.net/grepWin.html) są fajne, ale już trochę przestarzałe.

//edit: widzę że jest jeszcze AstroGrep.

Jeśli chcesz bawić się w same wyrażenia regularne bez instalowania czegokolwiek to tylko findstr ale przy tylu 'grepach' nie ma co się nim męczyć.

@Dyzajash

Dzięki wielkie <3 zaraz sprawdzę.

EDIT:

Zassałem triala PowerGrepa, to było to, czego potrzebowałem. Dzięki za pomoc!

Siems, spróbuję krótko:

Miałem kiedyś taki fajny skrypt na Linuxie, który wyciągał z X plików tekstowych wybrane, potrzebne mi informacje, zapisywał je do formatu *.txt i układał wszystko w odpowiedniej kolejności.
Mam aktualnie 109 plików tekstowych, z których muszę wyciągnąć masę potrzebnych rzeczy, a nie chce mi się tego robić manualnie.

Jestem po formacie i mam tylko windowsa... Ogarnia ktoś jakiś sposób na grepowanie w Windzie?