Sposób podłączenia monitora

Witam. W najbliższym czasie mam zamiar zamawiać PC. Mój monitor to LG 23EA63, koszyk, który zamówię niebawem: https://www.morele.net/inventory/info/UDvRe0/

Monitor ma wyjścia D-SUB, HDMI i DVI-D. Karta graficzna posiada DP, HDMI i DVI-D. Nie chcę bawić się w żadne przejściówki. W monitorze mam teraz podłączone przejściówką z DVI-I na VGA.

Mam do was pytanie - jak podłączyć monitor pod tę kartę graficzną? HDMI czy DVI-D? Chodzi mi o to, żeby była jak najlepsza jakość obrazu.

Pozdrawiam.

hdmi

Najlepiej DP.

HDMI. Prosty wygląd, najlepsza jakość, a jak będziesz kiedyś chciał podłączyć np. lapka do monitora to i dźwięk przejdzie razem z obrazem (dvi tego nie oferuje). Nie wiem czy trzeba to mówić, ale generalnie jak potrzebujesz zwykłego ~2m kabla to bierz najtaniej jak się da i nie daj się nabrać na lepsze jakości, złote końcówki itp - jest to zwykłe żerowanie na ludzkiej niewiedzy. Jak jest sygnał to jest najlepsza jakość. 20zł za 2m to już można powiedzieć, że dużo, ale jak jesteś leniwy to jeszcze przejdzie :)

jak wyżej dp zdecydoiwanie

HDMI. Prosty wygląd, najlepsza jakość, a jak będziesz kiedyś chciał podłączyć np. lapka do monitora to i dźwięk przejdzie razem z obrazem (dvi tego nie oferuje). Nie wiem czy trzeba to mówić, ale generalnie jak potrzebujesz zwykłego ~2m kabla to bierz najtaniej jak się da i nie daj się nabrać na lepsze jakości, złote końcówki itp - jest to zwykłe żerowanie na ludzkiej niewiedzy. Jak jest sygnał to jest najlepsza jakość. 20zł za 2m to już można powiedzieć, że dużo, ale jak jesteś leniwy to jeszcze przejdzie 

Nieprawda to to. To tak jak z audiofilami, nie każdy słyszy różnicę, a jednak jest. Branie najtańszego kabla to też może nie być najlepszy pomysł, warto zainwestować w taki średniej półki - wiadomo złote kable to przerost formy nad treścią, ale te najtańsze są wątpliwej jakości i obraz zwyczajnie może iść gorzej. Do tego problematycznym określić jest, czy dany monitor będzie miał jakąkolwiek różnicę w obrazie między portami. Istnieje prawdopodobieństwo, że nie - sygnał bowiem wysyłany jest dokładnie taki sam - nie zmienia to jednak faktu, że każdy monitor, a także poszczególna sztuka może sobie z tym sygnałem już w monitorze lepiej lub gorzej radzić i takie HDMI może wyglądać gorzej, mieć mniejszą ostrość. DP zwyczajnie jest pewniakiem, zawsze obraz będzie najlepiej działał. Masz pewność, że monitor pokaże sto procent swoich możliwości, w przypadku hdmi nie wiadomo w sumie. Może wyglądać tak samo, a może gorzej. Dlatego zawsze i wszędzie wszyscy polecają DP

Tyle ze jego monitor ne ma DP.

Tak wiec HDMI dla ciebie ale i tak najlepiej DP... :)

hdmi jest do d*py i zaprojektowane zostało dla telewizji i filmów, przez to że przesyła dźwięk ma mniej miejsca na na obraz, przez co może przesyłać obraz z maksymalnym odświeżaniem 60hz.

Dvi dwukanalowe dla porównania przy takiej samej rozdzielczości może mieć i nawet 160hz

ale jeśli masz dupiaty monitor to jest ci wszystko jedno czy podepniesz hdmi czy dvi.

najlepszy i tak jest Display Port ktorego nie masz

dsub lub inaczej VGA to najgorszy, najbardziej archaiczny port, on jest jeszcze analogowy.

ludzie gadajacych o "jakosci kabla" i "zlotych kablach" nawet nie sluchaj bo to szamani ktorzy tak naprawde nie wiedza o czym pisza. Niewazne czy masz zlote styki, jedwabne izolacje itp, w sygnale cyfrowym bedzisez miec zawsze taka sama jakosc obrazu. Licza sie konkretne parametry danych standardow i tyle. Roznica w cenie moze sie jedynie przekladac na szybkosc pekania/lamania/scierania izolacji i zrywania sie przez to kabla, ale to bardziej ma znaczenie przy laptopach gdy czesto wyciagasz i wtykasz kabel.

fakt DP to teraz chyba jedyne racjonalne wyjscie. Zgadzanm sie z przedmówcą :)

faktycznie monitor nie ma dp więc zostaje hdmi

o ile tj ten monitor

https://www.morele.net/monitor-lg-23ea63-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-573708/

xD

Witam. W najbliższym czasie mam zamiar zamawiać PC. Mój monitor to LG 23EA63, koszyk, który zamówię niebawem: https://www.morele.net/inventory/info/UDvRe0/

Monitor ma wyjścia D-SUB, HDMI i DVI-D. Karta graficzna posiada DP, HDMI i DVI-D. Nie chcę bawić się w żadne przejściówki. W monitorze mam teraz podłączone przejściówką z DVI-I na VGA.

Mam do was pytanie - jak podłączyć monitor pod tę kartę graficzną? HDMI czy DVI-D? Chodzi mi o to, żeby była jak najlepsza jakość obrazu.

Pozdrawiam.