Sprzęt do gier

Witam,

Piszę z pytaniem czy wartko składać kompa który ma służyć do gier z części athlona i radeona, które są tańsze i są dosyć mocne czy lepiej te sprawdzone inty i nvidie ?

Słyszałem już opinie, że radeony całkiem dobrze sobie radzą i coraz więcej nowszych gier ma pod nie optymalizacje np: Wiedźmin 3.

Proszę o odpowiedzenie na to pytanie i powiedzenie mi jeszcze ile musiał bym uzbierać kasy by kupić kompa, który pozwolił by mi cieszyć się z grafiki ultra przez najbliższe 3 lata (jestem w stanie uzbierać około 3000 zł).

Dziękuję.

Witam. Jeśli ma byc OC to polecam taki zestaw:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=57979

Procesor: Intel Core i5-3570K

Chłodzenie: SilentiumPC Fortis HE1225

Płyta główna: MSI Z77A-G43

Pamięć RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Dysk twardy: Western Digital Blue 1 TB

Karta graficzna: Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR5 384bit (1100/6000)

Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black

Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W

Jeśli deczko za duzo to wez 4GB ramu w 1 kosci. Przyszłości dorzucisz drugie 4GB.

Da się coś wygrabić z mojego starego sprzętu?

AMD Athlon II X4 640

ATI Radeon HD 5770 1GB DDR5

GoodRam DDR3 4GB dual (2x2GB)

Asus M4N68T-M

Zasilacz 550W Noname (nie sprawia kłopotów)

Decyduję się na nowy sprzęt bo taka Arma 3 na najniższych chodzi mi na 20 FPS.

Ram da sie wybrac, powiedz jeszcze jaka obudowa?

To jest taka, nie znam modelu.

http://images.okazje.info.pl/p/komputery/2478/i-box-force-2105-bez-zasilacza-prescot.jpg

A dysk jakis masz? i powiedz mi co z tym OC? Dasz sobie rade? Abys miał tylko pojęcie jak mnożnik przestawic i to wszystko :P

Dysk mam, ale on się psuje więc dysk bym chciał wymienić (na upartego 500GB). Jeśli chodzi o oc to mój procek podkręcałem, ale dawno temu, zwiększałem stopniowo liczby i rosły GHz więc chyba dam radę.

Ta obudowa styknie?

Obudowe damy nowa. Nie ma sensu trzymania kompa ktory jest do OC w piekarniku :)

Wyglada to tak: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=57982

Ramu nie dałem bo masz 2X2GB do samych gier narazie wystarczy ( w przyszłości dorzucisz 4 czy 8GB i bedzie lux), za to dorzuciłem te 70zł do obudowy. Miedzy dyskiem 500GB a 1TB jest 30zł roznicy wiec tez sensu nie ma brac o połowe mniejszego. Jako ze prawdopodobnie budzet Cie goni zestaw jest na Ivy Bridge. Na Haswell'u wyszedł by o 100zł drozszy, ale skoro ma byc OC to sensu raczej nie ma go brac, chyba ze bardzo chcesz. Jeśli masz jakąś wolna gotówke to można chłodzenie wziac Thermalright HR-02 Macho120 czy zasilacz z wyzszej połki. Ogolnie zestawik do gierek jak znalazł.

Ok dzięki wielkie podoba mi się :)

Mam jeszcze pytanie czy gdzieś taki zestaw jestem w stanie brać na raty? Strasznie ułatwiło by mi to kupno i mógłbym kupić go już teraz.

I czy warto może mi kupić taka używaną kartę? http://allegro.pl/gigabyte-radeon-7970-ghz-1100mhz-bcm-najszybsza-i3722255397.html

Ta karta a 280X to to samo :P na raty da sie, o ile przedstawisz jakies zaswiadczenie o dochodach :)

Ile kosztuje taki RAM?

Najtanszy a dobry obecnie 270zł 2x 4GB

Jak miałbym zrobić to by na raty mieć takie części (2612 zł) raty chciałbym wziąć na ojca. Bo mam 720 zł i resztę kupię za gotówkę (RAM, DYSK, Zasilacz= 708zł).

Procesor:

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

859 zł

Chłodzenie:

SilentiumPC Fortis HE1225

125 zł

Płyta główna:

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

330 zł

Karta graficzna:

Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR5 384bit (1100/6000)

1099 zł

Obudowa:

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)

199 zł

Tez mozna :)

Nie da rady jechać do Gdańska ;/ A nie wiem gdzie jeszcze tak mogę poskładać kompa ;/

Chyba nie :P Napisz najlepiej do nich maila czy zadzwon, wyjasnia Ci co i jak ;P

Okej bardzo mi pomogłeś dzięki, zadzwonię do nich i się podpytam, jeśli nie da rady to zgłoszę się o pomoc jeszcze raz by poskładać resztę części w innym sklepie :)

spoko :P w razie jak by budzet ulegl zmianie, czy sklep to pisz :P

RAM, Zasilacz i Dysk już zamówione :D