Sprzęt

Właśnie kończy się okres wakacyjny a ja zarobiłem w nim trochę kaski chciałbym kupić sobie nowy sprzęt. Niestety jestem zielony jeśli chodzi o składanie komputerów więc prosżę was o pomoc. Mój budżet to 4000 tysiące w tym musi być też monitor.

Dzięki za pomoc smile.png

xardunek dawał propozycje zestawów więc przytocze kilka z nich:

Zestaw komputerowy: 3300zł
Płyta główna: MSI H97 Gaming 3
Procesor: Intel Core i5-4690K
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 2 XE1226
Pamięć: Kingston FURY 8GB
Karta: MSI R9 270
Dysk: Seagate Barracuda 1TB
Zasilacz: SilentiumPC Supremo M1 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
Suma: 3309,16

zestaw jeśli chcesz robić OC

Zestaw komputerowy: 3000zł
Płyta: Asrock H81M HDS
Procesor: Intel Core i5-4590
Pamięć: 2x Geil
Karta: MSI R9 280X
Zasilacz: SilentiumPC Supremo M1 Gold 550W
Obudowa: SilverStone SST-PS11B-Q
Suma: 3059,03

Zestaw komputerowy: 3200zł
Karta: MSI R9 280X
Suma: 3339,03

Zestaw komputerowy: 3400zł
Karta: Palit GTX 970
Suma: 3459,67

a to jeśli tego nie chcesz

monitor ci już doradzą bo ja tam na tym sie nie znam :)

edit: +- 100/150/200zł więcej około niż podane więc chyba odpadajo :)

edit2: ale to xardunek ci coś dobierze ci coś lepszego

Na średniej jakości monitor musisz przeznaczyć 700/800zl, wiec mniej to na uwadze.

Zestawy powyżej są z maja... wiec deczko nieaktualne, zwłaszcza cenowo.

Na średniej jakości monitor musisz przeznaczyć 700/800zl, wiec mniej to na uwadze.Zestawy powyżej są z maja... wiec deczko nieaktualne, zwłaszcza cenowo.

ale co za problem wklepać to na morele i zobaczyć ile teraz kosztuja :) zaraz to zrobie sec

Niezrozumiales, przez ten czas pojawily sie nowe albo inne podzespoly maja lepsza cene... wiec lepiej by bylo wybrac cos innego.

Krawciu, z gory zakladam ze OC raczej nieplanujesz a w jakei gierki masz zamiar grac oraz na jakiej rozdzielczosci? Jest to dosc istotne przy wyborze grafiki.

Na średniej jakości monitor musisz przeznaczyć 700/800zl, wiec mniej to na uwadze.Zestawy powyżej są z maja... wiec deczko nieaktualne, zwłaszcza cenowo.

Bez przesady. Kupilem dobry monitor AOC'a 23 calowy za 500zl z przesylka.. :)

Dobre to sa od 1000 :)

Ja pisałem o średnich... a za/do 500 to co najwyżej szrot (mniejszy czy większy dalej szrot), sorry taka prawda.

Wiesz co, zależy. Narazie mam 4000zł budżetu ale może zaktualizuje temat jak coś się zmieni. Gram głównie w SW:TOR i League of Legends. Mam zamiar pobawić się w streamowanie :P

Wiesz co, zależy. Narazie mam 4000zł budżetu ale może zaktualizuje temat jak coś się zmieni. Gram głównie w SW:TOR i League of Legends. Mam zamiar pobawić się w streamowanie

jak tylko te gry + stream to komp za 2000zł starczy spokojnie

Bez przesady xD 2000zl to tanio. To powiedzmy coś co do streamowania się nada, wtedy przeznacze miecej na monitor :P

Bez przesady xD 2000zl to tanio. To powiedzmy coś co do streamowania się nada, wtedy przeznacze miecej na monitor

mój kupisz za koło 1200zł a streamowałem lola ;) na stabilnych 60fps bez spadków (nie więcej bo ustawiam sobie limit)

Ja chce kupić sprzęt taki który będzie mi służył jakiś czas bo niestety narazie jestem na drugim roku studiów no i jeszcze trochę nauki przede mną i nie bede mial mozliwosci ciaglego inwestowania w sprzęt a ze teraz mam okazję kupić coś za taką kwotę to chcę ją wykorzystać.

Ja chce kupić sprzęt taki który będzie mi służył jakiś czas bo niestety narazie jestem na drugim roku studiów no i jeszcze trochę nauki przede mną i nie bede mial mozliwosci ciaglego inwestowania w sprzęt a ze teraz mam okazję kupić coś za taką kwotę to chcę ją wykorzystać.

ja zmieniam procek raz na 7 lat więc pewnie domyślasz sie co za złom mam :D ja przyszłościowo kupuje sobie teraz (bo zaraz wypada sądny dzień) i7-5820K (bo skylake są słabe choć gdyby był jeden model 6 rdzeniowy to bym kupił bo niewiadomo czy za kilka lat 4 rdzenie to będzie chłam i przeżytek i all gry oraz programy będą na 6 i 8 rdzeniach) jakąś płyte do tego dysk ssd i ramy + chłodzenie i wydaje na to około 5200zł ;)

więc wiem co czujesz chcąc kupić coś co starczy na długo

Plany się zmieniły. Komputer już wybrałem ale będzie on w moim rodzinnym mieszkaniu stacjonował i teraz potrzebuję laptopa gamingowego lub też nie który nada się do grania w swtor, skyforge, lol oraz streamowania.

Budżet to również 4 000zł

Plany się zmieniły. Komputer już wybrałem ale będzie on w moim rodzinnym mieszkaniu stacjonował i teraz potrzebuję laptopa gamingowego lub też nie który nada się do grania w swtor, skyforge, lol oraz streamowania. Budżet to również 4 000zł

to trzeba było kupić alienware dobry laptop pociągnie all koszt 6000-7000zł a gdy pozbierał byś kase to byś kupił skrzyneczke (1000zł) kupił grafike (taką jak do kompów np gtx 970 albo 980 bądz 980TI (nie wiem co byś wolał)) i byś miał mobilność laptopa i moc stacjonarnego (skrzynka cięzka nie jest więc na wakacje można zabrać ;) )

No ale stacjonarny komputer będzie też dla rodziny która mieszka w tym mieszkaniu. Ja jeżdżę na studia jakieś 200km od mojej miejscowosci wiec do domu wracam 1-2 na miesiac a nie chce być takim chamem ze moj brat nie bedzie mial z czego korzystać :P Macie jakieś propozycje do tych 4k? Jakiej marki laptopy patrzeć MSI, Lenovo?

do gier napewno coś z zewnętrzną grafiką + intega na procku może sie przydać ale chyba lepiej tylko zewnętrzna bo jak ma sie integre czasem odwala laptopom jak sie ustawić nie potrafi (grasz sobie i nagle na integre sie przełącza albo wogóle nie chce sie włączyć w niektórych grach) ale integra sie zawsze przydaje :)

do 4k? intl + nvidia czy amd+radeon czy mieszane. jaka rozdzielczość itd.

Wolałbym chyba intel i nvidia ale jeśli będzie coś lepszego i tańszego z amd i radeon to też mogę brać. Roździelczość jak najlepsza może być ale najważniejsze żeby był dobry procek i karta graficzna.

http://www.morele.net/laptop-lenovo-y50-70-59-443085-740710/

http://www.morele.net/laptop-msi-ge60-apache-pro-2pe-654xpl-691655/

Co myślicie o tych dwóch?

Zdecydowanie lenovo ze względu na 960m