Witam.
Tak jak w temacie.
Mam chęć zagrać w Squad ale słyszałem że Arma III też jest dobra.
Czym te gry się różnią? Którą bardziej polecacie?
Squad Czy Arma III ?
Coś więcej? Czego oczekujesz od tych gier? PvP? PvE? TeamWork? Sprecyzuj swoje wymagania to postaram ci się odpowiedzieć
Hmm. Chodzi mi o PvP żeby też chodziło o teamwork. A nie że Rambo rushuje i kto zgarnie więcej killi.
Jeżeli stricte nastawiasz się na PvP i teamwork to polecam Squad.
Arma co prawda daje duży wachlarz możliwości, ale ze świecą szukać graczy, którzy nie są rambo.
Kompletnie inaczej. Po 1 PVP w ArmA nie istnieje. Owszem jest masa serwerów King Of The Hill gdzie 3 teamy się klepią o 1 miasto ale to jest masakryczny burdel. Dodatkowo Jak szukasz gry gdzie bierzesz bron w łape i idziesz to w KOTH(tym trybie) tak nie ma. Tam rozwijasz postać i lvlujesz by zdobyc lepsze bronie i perki :D. Są jeszcze Wastelandy czy Epochy i inne pochodne od DayZ ale to bardziej Survival i nastawiony na styl lone wolf. Były serwery stricte PVP nastawione na współpracę ale albo zdechły albo zdychają, jak TacticalBattlefield, ProjectReality Arma 3, Frontlline, ATC, MACE. Obecnie jedynym żywym w który jakoś się gra to EUTW. Natomiast ArmA ma strasznie wilka baze społeczności COOP i tam to już teamwork pełną parą tyle że to walka z AI. No i co są też serwery battleroyal czy RolePlay gdzie się odgrywa życie .
Squad to czysty teamwork. Skala map jest oczywiście o niebo mniejsza niż te z army ale w tej grze gra się tylko wlasnie jako “squad” inaczej jest smuteczek :). Są polskie servery chyba HSR - Husaria i P( R )OLAND - server GiBów(taki klan) każdy tam może wejść i grać a jak nie(bo są pełne), można grać na zagranicznych, tylko wtedy znajomość języka angielskiego chociaż w stopniu podstawowym :). W ogóle bez komunikacji w tej grze nie da się grać :).
Ja grałem w ArmA od momentu kiedy wyszła(2013) i w wszystkie wcześniejsze części(łącznie z Operation Flashpoint). Jako że jestem graczem PVP którego mi teraz w Arma brak, grę wywaliłem i zainstalowałem Squada. Gram sobie razem z GiBami na ich Discordzie i nie należę do ich klanu :). Po wyjsciu patcha V10 to kompletnie inna gra :).