Zobacz czy nie masz przypadkiem odpalonego oszczędzania energii tak jak było to w moim przypadku kiedy gry po paru minutach grania łapały mi freeza. I też miałem nowiutko zainstalowanego windowsa 10
Stałe 60 fps. Pomocy!
czyli co masz 333fps chociaż monitor 60hz pozwala ich wyświetlić 60 ale jednak to daje boosta? Rozumiem ze do tego zmierzasz?
jest różnica sam testowałem w płynności na pewno
Sprawdź czy sterownik karty graficznej nie włącza własnej synchronizacji pionowej
mam teraz max 90 fps bo wyłączyłem xboxa jeszcze jakieś porady żeby mieć więcej ?
ok juz naprawiłem oto kroki co trzeba zrobić:
1. Wyłączyć apke xboxa
2. Wejść w usługo----->poszukać kompozycje------> wyłączyć i zatrzymać------> zastosuj i ok
3 To samo wejść w usługi------> i w moim przypadku intel wszystko co jest to samo czyli ----->zatrzymaj wyłącz zastosuj i ok
Mam normalnie 180 fps jak miałem. Taka właśnie pomoc że w końcu sam zrobiłem
Witam mam pytanie . Mam ten sam problem co ty i chcialem sie spytac w jakim sensie wyłączyć apke xboxa ? Z góry dzieki
Dziękuję
Moorfox
Mam jeszcze pytanie . Wiesz może czy jeśli zrobię to co napisal kolega wyżej nie będzie żadnych problemów związanych z tym ?
Czy to tylko naprawia ten problem , czy będą też tego negatywne skutki ?
Jeżeli wiesz to proszę o odpowiedź bo nie jestem geniuszem w tych sprawach :/
Tylko naprawia, jest napisane, że ten system służy do nagrywania twojej gry w tle, jestem pewien że nie potrzebujesz takiego feature, no chyba, że chcesz nagrywać wszystko co robisz, jak łatwo się domyślić zużywa to sporo zasobów kompa, nie wiem dlaczego ma to związek też z ograniczaniem klatek, ale prawdopodobnie dodatkowo dopasowuje on liczbę fpsów do odświeżania twojego ekranu, bo więcej po prostu nie ma sensu. Jeżeli tak jedyny problem jaki widzę to tylko po wyłączeniu nie potrzebna liczba klatek skoro twój monitor/matryca nie wyrabia. Co za tym idzie karta będzie się bardziej grzała - niepotrzebnie. To co polecam to wyłączyć ten system bo piszą, że powoduje problemy z grami i ustawić framecap w grze na 60 fpsów. W skrócie jeżeli twój monitor posiada 60hz oznacza to, że generuje maksymalnie 60 klatek na sekunde na ekranie w czasie kiedy twoja karta może np 320 (fps - klatek na sekunde) czyli i tak 260 klatek tracisz bo masz "za wolny" monitor/matryce.
Kiedyś miałem problem , ze po aktualizacji windowsa 10 mialem 30 fps ale tylko w CS:GO . Oglądałem poradniki na youtubie i wlasnie wyłączylem wtedy tego xboxa . Pytałem się o to co kolega mowił po wyłączeniu xboxa ( chodzi o te usługi ) Tylko nie wiem czy wlasnie ta zmiana pomoże . W usługach wszedłem w kompozycje tak jak mowil kolega i kliknąłem zatrzymaj tylko że nie wiem co mam wyłaczyc potem ( chodzi o to wyłączenie intel , też mam intel ) Tylko u mnie są jakby dwa napisy z na początku (intel) " Intel(R) Content Protection HECI Service" i "Intel (R) HD Graphics Control Panel Service" . W tym pierwszym mam wyłączone , a w drugim mam "Zatrzymaj usługę " i " Uruchom ponownie usługę " Mam chyba kliknąć "zatrzymaj usługę" ? Tak zrozumialem kolegę wyżej . Aha i jeszcze nie wiem gdzie jest "zastosuj" i "ok"
Problem naprawiłem . Wszystko wróciło do normy , ale i tak bardzo Ci dziękuję za pomoc Tutaj masz linka do poradnika , który mi pomógł
To jest dokładnie to samo co ten poradnik na steamie co Ci wysłałem... Tylko tamten chyba jest dla innej lub starszej wersji windowsa 10, różnica interfejsu graficznego
Więc tak mam problem od kupienia laptopa z oprogramowaniem Windows 10 nie miałem dotychczas żadnych aktulizacji ale nagle zaktulizowałem Windowsa10 i po tym mam stałe 60 fps we wszystkich grach mam wyłączoną v-sync w grach itp. Prosze o pomoc napiszcie czy mam cos odinstalować czy cos pobrac jakies sterowniki a jak pobrać sterowniki to prosze mi wytłumaczyc jak to sie robi nie jestem jakiś geniuszem jeśli się rozchodzi o takie sprawy. Mam nadzieje że mi pomożecie jak najszybciek.