Star Wars The Old Republic

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Założyłem ten temat aby poruszyć sytuację która jest w SWTOR to znaczy nie dawno przeszła na system F2P z dość dużymi ograniczeniami i te pytanie kieruję do osób grających czy gra jest warta uwagi czy jest godna tych 25-30zł miesięcznie waszym zdaniem?? Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad tą grą aby ją przetestować ale chciałbym także znać wasze zdanie osób które w to grały a nie kolejnych hejterów którzy nie znają się na rzeczy. W ocenie gry chciałbym aby znalazły się takie elementy jak fabuła,rozgrywka,balans postaci, wasze wrażenie z PvPvE oraz czy skile przypadły wam do gustu. i na koniec jak oceniacie ogólnie świat Gwiezdnych Wojen w grze MMORPG? Zapraszam do komentowanie oraz podzieleniem się swoim doświadczeniem z oraz swoimi spostrzeżeniami.

Hello,no ja powiem tak..długo nie gram (mam jakiś tam żałosny 16 lvl) ale jeżeli chodzi o tzw.pierwsze wrażenie,to jest ono takie..Grafika oraz animacja postaci i skilli ,moim zdanie słaba jak na gre wydaną w 2011-2012 roku.Przez chwile nawet mi przyszło do głowy porównanie z darmowym Bounty Hunters(taki darmowy crap od koreańczyków ,też w świecie sf,powiedzmy).Tam grałem klasą chemical browsler ,taki odpowiednik tanka i śmiać mi się chciało jak zobaczyłem animacje i dynamike skilli w SWTOR ,pomyślałem ..my god..to jest słabsze niż w Bounty Hunters ..he,he.Taka była moja pierwsza myśl.Tak więc od strony graficzno ,technicznej jest naprawde średnio żeby nie powiedzieć słabo wręcz(jak na gre z obecnej "epoki",jak już wcześniej wspomniałem).Ale ,ale ..muszę przyznać ,że jeżeli chodzi o klimat SW to jest ok ,dość przekonywujące ,moim zdaniem ,universum i co najwazniejsze ..story line ..główna linia questów ,zaje..ista sprawa.Fajne dialogi z NPC ,gram po stronie imperium i naprawde psycha się troche "gnie" od tych moralnych decyzji.Fajnie zrobiona fabułka ,zresztą Lukas Art nie mogło tu zrobić lipy,za bardzo szanują swoją marke.Jeśli ktoś grał w Knight of the Old republic (single player crpg) i mu przypadło do gustu, to powinien być zadowolony.Jeżeli chodzi o pvp i wogóle end gamowe sprawy ,to nie wiele się mogę wypowiedzieć z racji wspomnianego już wyżej 16 lvlu :D .Zdążyłem jedynie zauważyć ,że gracze FtP od 10 lvl mają o 50% niższy exp rate, oraz ograniczenia w korzystaniu z czata.

No to zaczne od konca :) Od zawsze uwielbialem wszystko co z Star Wars zwiazane, wiec dla mnie to byl strzal w 10.

Fabula - Mega - kazda klasa ( a jest ich 8) ma swoja wlasna fabule, jedne wciagaja mocniej inne troche mniej, aczkolwiek wszystkie jak na mmo, sa bardzo dobre.

Rozgrywka - Jak to w mmo - idz do miasta, wez questy, wylacz dzialo, zabij droidy, zbierz czesci.

Skile - znowu, jak w 99% mmo - klikaj 1,2,3,4,5 i inne bindy, aby uzywac skilii i niesc smierc. Osobiscie nie mam zastrzezen do tego. Skile sa ladne, dosyc widowiskowe, rzadko kiedy cos sie buguje.

Balans - mysle ze jest dosyc ok. Kazdy ma szanse z kazdym, jesli okolicznosci sprzyjaja.

PvP - wg mnie zrobione bardzo dobrze, daje duzo frajdy, jedyna wada ze sa tylko 4 warzony, za to kazdy jest wyjatkowy. Brakuje jakiegos wiekszego oblezenia, w stylu wvw w gw2, czy tierra gloriosa w cabalu. Kiedys bylo Ilum, lecz ze wzgledu na slaba optymalizacje, zostalo to wylaczone. Z tego co slyszalem, to w nowym patchu (1.6) ktory ma sie pojawic wkrótce, ma sie tam pojawic cos takiego wlasnie.

PvE - Swietna rzecz, glownie robi sie same questy, rozmowy z npc wygladaja dokladnie tak jak w mass effect. W grze jest wiele flashpointow(instancji) kazdy z nich ma wlasna oddzielna fabule, oraz wiele z nich ma kilka mozliwych zakonczen, zaleznych od wyboru dialogow przez graczy. W endgame mamy do dyspozycji kilka operacji (raidow) jesli dobrze kojarze to 3, a teraz dostaniemy czwartą.

Osobiscie gralem w gre 6 miesiecy, teraz planuje powrot, ze wzgledu na wieksza populacje serwerow (przedtem tez nie mozna bylo narzekac, ale brakowalo mi rodakow, teraz jest "naszych" az nadmiar.)

Ograniczenia sa okropne. Moja postacia 50 lvl nie mam praktycznie co robic, bo wszystko jest ograniczone. Jednak bez problemu mozna wbic sobie 50 lvl, nie wydajac ani 1 zlotowki, chociaz uwazam to za wyczyn, gdy mi juz na 15 lvlu brakuje miejsc na skille na pasku ( mozna miec tylko 2, chyba ze sie wykupi dodatkowe lub zasubskrybuje)

takze w formie podsumowania - gra jest swietna, przebija wiele innych tytulow na rynku, jedyna wada sa dosc duze wymagania, oraz dosc mala roznorodnosc contentu w endgame, ale nie mozna zapominac ze gra jest dosyc mloda. wg mnie warto wydac te 20-40 zl na miesiac, aby zaglebic sie w tym uniwersum.

// Co do grafikii, to jesli ustawi sie wszystko na maksa, to jest bardzo ladna, jednak zuzywa duzo zasobow. Ona nie jest fotorealistyczna, tylko stylizowana na taka animowano-komiksowa jak w Clone Wars.

tez mam 16 lvl i gra napewno warta pieniedzy :)

Ostatnio zacząłem grać w Star Wars The Old Republic i moje pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Zagrałem tylko dlatego, bo grałem w inne gry BioWare, które były perfekcyjne pod względem fabuły. Wiedziałem, że dobra firma wzięła się za produkcje i pod względem fabularnym gra nie będzie kiczem. Reszta zależała już od EA, który jest dystrybutorem i można było spodziewać się nieziemskich ograniczeń. Nic mnie nie zaskoczyło, jest tak jak się spodziewałem.

- Fabuła - dzięki BioWare, możemy sobie zagrać w porządnego singla z możliwością kooperacji, bo inaczej tego się nazwać nie da, ale tak czy siak jest dobrz, nie ma tak jak w LOTRo, że gracze F2P mogą wbić maksymalnie mniejszy lvl od tych, którzy płacą,

- Item Shop - nie ma w nim jak dla mnie rzeczy, które mogłyby jakoś zachwiać rozgrywkę, z tego co widziałem są tam jakieś ubranka i inne pierdółki, ale nie zwracam uwagi na ten IS i gra mi się dobrze,

- End Game - tu już duża ingerencja EA, ponieważ jeżeli ktoś chce być super na end game, w PVP ściskać wszystko i wszystkich, to aby stać się takim mocarzem, trzeba wydać nieco kasy w IS, tego można było się spodziewać,

Ponadto:

- skill sprintu jest zablokowany do 15 lvl dla graczy F2P, dla mnie to i lepiej, mam więcej czasu na podziwianie świata gry,

- jest limit na ilość pieniędzy, gracze F2P mogą mieć do 200k kredytów, nie wiem czy to dużo czy mało, nie jestem pewien, ale taki fajny skuter kosztuje około 25k,

- skille u trenera są wykupywane za kredyty ( wątpię, aby jakiś czar kosztował więcej niż 200k, więc jest git ),

- blokada handlu z innymi graczami dla F2P,

- nie ma możliwości wysyłania poczty w grze dla F2P,

- czat jest dziki, ponieważ można napisać tylko jedną wiadomość pod rząd, co oznacza, że jeżeli nikt nie odpisze, to my nie możemy ponownie nic napisać,

- jak na BioWare, spodziewałem się lepszych animacji, gestów, ruchów w czasie rozmów, czy chociażby to irytujące skakanie, ale do tego można się przyzwyczaić,

- filmik nie z "in game" są świetnie zrobione, jakbym oglądał film, to nadaje jeszcze większy klimat, oby takich rzeczy było więcej ;)

- system kompanów i dialogi, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, i jest to dla mnie coś super, każdy quest to nie jest zbędne klikanie na głupa (dalej, dalej, akceptuj), ale w czasie rozmowy można wypytać o różne rzeczy, każda misja jest wyjątkowa, dzięki tym dialogom,

- duża swoboda, co do postaci i rozgrywki, to typowe dla BioWare, możemy sobie iść gdzie chcemy i robić to co chcemy, możemy być tacy jacy chcemy, fabułę w grze sami ustanawiamy, nie ma jednej określonej fabuły, każda klasa ma inną, a do tego jest tyle wariantów jednego wydarzenia, możemy gdzieś kogoś zabić, lub darować życie, co potem ma swoje odzwierciedlenie,

- bohaterowie niezależni, którzy nam towarzyszą, super rzecz, również typowa dla BioWare, wybierając jednego bohatera, jako towarzysza w danej chwili możemy kierować się w czasie dialogów z innymi, aby zdobyć przychylność tego towarzysza, lub możemy go nawet zdenerwować czy coś, że ten stanie się nawet naszym wrogiem, możemy również uzbrajać tych kompanów, :)

- no i można się nauczyć angielskiego :P, nie chce mi się już pisać dalej,

Czy warto wydać kasę?

Na End Game jak uznasz, że czegoś ci brakuje, kup sobie abonament ( subskrypcje ), przed wbicie 50 lvla to strata pieniędzy :P

Ostatnio zacząłem grać w Star Wars The Old Republic i moje pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Zagrałem tylko dlatego, bo grałem w inne gry BioWare, które były perfekcyjne pod względem fabuły. Wiedziałem, że dobra firma wzięła się za produkcje i pod względem fabularnym gra nie będzie kiczem. Reszta zależała już od EA, który jest dystrybutorem i można było spodziewać się nieziemskich ograniczeń. Nic mnie nie zaskoczyło, jest tak jak się spodziewałem.- Fabuła - dzięki BioWare, możemy sobie zagrać w porządnego singla z możliwością kooperacji, bo inaczej tego się nazwać nie da, ale tak czy siak jest dobrz, nie ma tak jak w LOTRo, że gracze F2P mogą wbić maksymalnie mniejszy lvl od tych, którzy płacą,- Item Shop - nie ma w nim jak dla mnie rzeczy, które mogłyby jakoś zachwiać rozgrywkę, z tego co widziałem są tam jakieś ubranka i inne pierdółki, ale nie zwracam uwagi na ten IS i gra mi się dobrze,- End Game - tu już duża ingerencja EA, ponieważ jeżeli ktoś chce być super na end game, w PVP ściskać wszystko i wszystkich, to aby stać się takim mocarzem, trzeba wydać nieco kasy w IS, tego można było się spodziewać,Ponadto:- skill sprintu jest zablokowany do 15 lvl dla graczy F2P, dla mnie to i lepiej, mam więcej czasu na podziwianie świata gry,- jest limit na ilość pieniędzy, gracze F2P mogą mieć do 200k kredytów, nie wiem czy to dużo czy mało, nie jestem pewien, ale taki fajny skuter kosztuje około 25k,- skille u trenera są wykupywane za kredyty ( wątpię, aby jakiś czar kosztował więcej niż 200k, więc jest git ),- blokada handlu z innymi graczami dla F2P,- nie ma możliwości wysyłania poczty w grze dla F2P,- czat jest dziki, ponieważ można napisać tylko jedną wiadomość pod rząd, co oznacza, że jeżeli nikt nie odpisze, to my nie możemy ponownie nic napisać,- jak na BioWare, spodziewałem się lepszych animacji, gestów, ruchów w czasie rozmów, czy chociażby to irytujące skakanie, ale do tego można się przyzwyczaić,- filmik nie z "in game" są świetnie zrobione, jakbym oglądał film, to nadaje jeszcze większy klimat, oby takich rzeczy było więcej - system kompanów i dialogi, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, i jest to dla mnie coś super, każdy quest to nie jest zbędne klikanie na głupa (dalej, dalej, akceptuj), ale w czasie rozmowy można wypytać o różne rzeczy, każda misja jest wyjątkowa, dzięki tym dialogom,- duża swoboda, co do postaci i rozgrywki, to typowe dla BioWare, możemy sobie iść gdzie chcemy i robić to co chcemy, możemy być tacy jacy chcemy, fabułę w grze sami ustanawiamy, nie ma jednej określonej fabuły, każda klasa ma inną, a do tego jest tyle wariantów jednego wydarzenia, możemy gdzieś kogoś zabić, lub darować życie, co potem ma swoje odzwierciedlenie,- bohaterowie niezależni, którzy nam towarzyszą, super rzecz, również typowa dla BioWare, wybierając jednego bohatera, jako towarzysza w danej chwili możemy kierować się w czasie dialogów z innymi, aby zdobyć przychylność tego towarzysza, lub możemy go nawet zdenerwować czy coś, że ten stanie się nawet naszym wrogiem, możemy również uzbrajać tych kompanów, - no i można się nauczyć angielskiego , nie chce mi się już pisać dalej,Czy warto wydać kasę?Na End Game jak uznasz, że czegoś ci brakuje, kup sobie abonament ( subskrypcje ), przed wbicie 50 lvla to strata pieniędzy

co trzeba zrobic ?? wystraczy ze placisz sub i masz wszytstko to co inni tak jak w Aionie....

strata pienidzy przed 50 ? chyba sobie kolego zartujesz...ogromne ograniczenia nawet credytow do tego nieliczne wz itp po 20 lvlu kazdy powinien zdecydowac czy chce grac czy tylko przejsc ;] co do GRY JEST ONA NIEDOCENIANA :)

Warto zaplacic abo juz kolo 25 lvla, gdy zupelnie zagospodarujesz cale dostepne miejsce na skille - 2 paski strasznie mało, majac 4 ledwo sie czlowiek miesci ;)

bądźmy szczerzy 30 zł by pograć sobie bez organiczne nie jest dużo i według mnie warto...zawsze jak się znudzi można przestać bo nie odczuwa się tak dużo tej utraty 30 zł miesięcznie...jest to cena zakupienie z 2-3 gazety :]

Jedyna wada, to ze albo trzeba podac dane karty, albo isc do sklepu po paysafecard, albo ukash. Nie ma opcji przelewu.

Moim zdaniem to nie jest aż taka wielka wada:P Widzę że wielu z was twierdzi że gra jest warta swojej uwagi i ściągania tych 25Gb może i skuszę się na tą produkcję i jestem wielkim fanem sagi Star Wars jak i grom poświęconym temu universum. Jak na razie pogram sobie do 20lvl za free jeżeli gra mi padnie do gustu to na pewno wykupię abonament który jak na polski rynek nie jest drogi i atrakcyjny jak na polskie zarobki. Co do skilli pooglądałem je na różnych filmikach i przyznam że wyglądają atrakcyjnie ale i tak muszę je zobaczyć i poczuć na własnej skórze. Wybrałem także już postać będę grał Sith'em Juggernaut ale najgorsze jest niestety stworzyć danej postaci odpowiedni build ale to też chyba się ogarnie i pójdę pod full tanka. A i pozostało jeszcze wybrać serwer więc co będzie angielski PvP nie pamiętam już nazwy coś na w stylu Tomp of Nagg(chyba). Nadal piszcie co sądzicie o tej grze a w bliskiej przyszłości może założymy jakoś wspólną gildie/klan ale to dopiero będę myślał jak mi gra się spodoba.

Taa server Tomb of Freedon Naad ,podobno najwięcej polaków ,ja tam mam postać akurat.Wystarczy napisać coś po naszemu na ogólnym czacie i zawsze ktoś się odezwie ;]Wybór serwerów jest tak jak w Wow ,są pvp,pve i rp(role playing) ten o którym wyżej wspomniałem to pvp.

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Założyłem ten temat aby poruszyć sytuację która jest w SWTOR to znaczy nie dawno przeszła na system F2P z dość dużymi ograniczeniami i te pytanie kieruję do osób grających czy gra jest warta uwagi czy jest godna tych 25-30zł miesięcznie waszym zdaniem?? Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad tą grą aby ją przetestować ale chciałbym także znać wasze zdanie osób które w to grały a nie kolejnych hejterów którzy nie znają się na rzeczy. W ocenie gry chciałbym aby znalazły się takie elementy jak fabuła,rozgrywka,balans postaci, wasze wrażenie z PvPvE oraz czy skile przypadły wam do gustu. i na koniec jak oceniacie ogólnie świat Gwiezdnych Wojen w grze MMORPG? Zapraszam do komentowanie oraz podzieleniem się swoim doświadczeniem z oraz swoimi spostrzeżeniami.