Steam Big Picture, a pad do gier

Witam. Ostatnio w przypływie chęci do gry na padzie postanowiłem zainstalować z biblioteki Steam parę fajnych tytułów i przetestować je z moim padem. Wnioski są różnorakie... zaś pad to Esperanza EG106 PS2/PC

Otóż:

+ Big Picture nie ma problemów z nawigacją

- LIMBO posiada pełne wsparcie kontrolerów, ale nie śmiga z moim padem...

- Mark of the Ninja jest super grywalny na padzie, ale przyciski literowe odwrócone są bodajże w lewo o 90 stopni, co kompletnie nie współdziała z interfacem gry i ostro miesza w rozgrywce...

- DMC4 to samo co w Mark of the Ninja...

- Duke Nukem 3D nie używa gałek albo nie potrafię tego za grzyba ustawić...

Dedukcja na ten temat wyprowadziła mnie na drogę jedynej słusznej solucji, czyli kupna pada do X360 od Microsoftu w najbliższym czasie, aby działać bez problemów. Czy wy spotkaliście się z takimi problemami? Możecie coś na to poradzić?

Jeśli nie chce ci się bawić w konfigurowanie sterowania do każdej gry...Kup pada od X pudełka.

Mam go już prawie rok i nigdy mnie nie zawiódł.

A Steam wspiera głównie tylko xboxowe kontrolery oraz ich własny. Stąd ten problem u ciebie.

Kupię właśnie od X klocka na kablu za stówkę i problem z głowy :) Dużo gier obsługujących pady jest warte sprawdzenia na Steam'ie? Dawno nie grałem w Single Player :(

No i prawidłowo!
Takich gier jest naprawdę od cholery. Możesz w nich przebierać i przebierać...

Zgadzam się gierek jest w srocz :) i na prawdę warto. Tak swoją drogą nie jest czasem tak, że pecetowy Big Picture nie wymusza na wszystkich grach emulacji pada ? Chodzi mi o to, że z tego co słyszałem to taka Civ'ka i inne tytuły będą grywalne na padzie ale tylko i wyłącznie przy użyciu steam machine. Wracając bezpośrednio do tematu: możesz próbować zaoszczędzić te 100 zł i zrobić sobie emulację pada w programie x360ce - jest to cholernie proste i potem wygenerowany pliczek wrzucasz do folderów gier w które chcesz grać, a one myślą, że masz pada od xboxa a nie z esperansy :)

Sprawdziłem i super sprawa z tym x360ce, ale wolę się w to nie bawić, bo za każdym razem trzeba wchodzic w pliki i kombinować z tym. Spoglądam na ceny padów i różnica między bezprzewodowym, a przewodowym to "tylko" 50 zł. Jakie są plusy bezprzewodowego oprócz braku kabla? Czy może lepiej przewód, bo akumulator słaby czy coś?

żadne, ale ja tam i tak wole pad od łoniaka

Sprawdziłem i super sprawa z tym x360ce, ale wolę się w to nie bawić, bo za każdym razem trzeba wchodzic w pliki i kombinować z tym. Spoglądam na ceny padów i różnica między bezprzewodowym, a przewodowym to "tylko" 50 zł. Jakie są plusy bezprzewodowego oprócz braku kabla? Czy może lepiej przewód, bo akumulator słaby czy coś?

Znajoma ma bezprzewodowy i mówi, że czasami zdarza jej się lekkie opóźnienie. Sama mam na kablu i nie narzekam a masakruję klockowego pada już ze 2 lata.

Na ogół to BP ma swój własny emulator pada od xboxa dla reszty która korzysta z directinput. Wejdź w ustawienia, w kontrolery i edytuj układ kontrolera. Jak poustawiasz przyciski to większość gier powinna śmigać z tym padem bez problemu. No i pamiętaj o tym żeby nic tam nie ustawiać na emulację przycisku guide, bo nie masz wystarczającej ilości przycisków, a ustawienie pod to przycisku ANALOG nie jest najlepszym pomysłem.

PS: Mam tego samego pada :)

Witam. Ostatnio w przypływie chęci do gry na padzie postanowiłem zainstalować z biblioteki Steam parę fajnych tytułów i przetestować je z moim padem. Wnioski są różnorakie... zaś pad to Esperanza EG106 PS2/PC

Otóż:

+ Big Picture nie ma problemów z nawigacją

- LIMBO posiada pełne wsparcie kontrolerów, ale nie śmiga z moim padem...

- Mark of the Ninja jest super grywalny na padzie, ale przyciski literowe odwrócone są bodajże w lewo o 90 stopni, co kompletnie nie współdziała z interfacem gry i ostro miesza w rozgrywce...

- DMC4 to samo co w Mark of the Ninja...

- Duke Nukem 3D nie używa gałek albo nie potrafię tego za grzyba ustawić...

Dedukcja na ten temat wyprowadziła mnie na drogę jedynej słusznej solucji, czyli kupna pada do X360 od Microsoftu w najbliższym czasie, aby działać bez problemów. Czy wy spotkaliście się z takimi problemami? Możecie coś na to poradzić?