SteamOS

Lol od początku drugiego sezonu nie chodzi, nawet przez Wine. Produkty adobe "jako tako" działają przez wine (tylko seria cs2 i cs5), dodatkowo są niestabilne. Więc raczej bym się nie napalał.

mam radka więc nie raz są problemy

POWODZENIA z radeonem i sterami zamkniętymi do niego. Obecnie zamknięte stery do radeona < nvidii. Na otwartych sobie nie pogracie, więc do czasu aż AMD nie ruszy tyłka i nie otworzy kodu (podobnie jak nvidia) nie ma co liczyć na stabilne granie (a jeszcze jak ktoś ma podwójną kartę graf. jak to jest w laptopach z nvidią to wgl jest zabawa...). No chyba żeby w ciągu następnych kilku miechów coś się zmieniło, ale nie sądzę.

No wiem czytałem na temat radków i linuxa lepiej wygląda aktualnie nvidia ale radek ma przesrane, tzn. Nie wiem czy firma uparcie olewa pingwinka czy co. Dopiero wydali 13.9 amd wersja sterów co mi nawet nie chodzą ale mam dedykowane. Nawet producent lapka nie wspiera linuxa. Więc na razie poczekam na rozwój sytuacji.

Ciekawostka w sprawie DX'a:

http://www.chip.pl/news/sprzet/karty-graficzne/2013/09/amd-prezentuje-technologie-mantle

Ciekaw jestem czy uda się AMD zachęcić twórców gier na portowanie gier z DX'a na mantle.

Co sądzicie o tym nadchodzącym systemie? Macie wobec niego jakieś obawy, spostrzeżenia, nadzieje?

Moim zdaniem jest to pierwszy Linux (jak i pierwszy system w ogóle), który faktycznie może zagrozić Windowsom - czy jednak to wypali zobaczymy dopiero za rok. Nie dość, że będzie darmowy, to jeszcze znacznie wydajniejszy od systemu Microsoftu i (prawdopodobnie) prostszy w obsłudze od większości innych dystrybucji Linuxa. Najwięcej pewnie będzie zależeć od tego, jak przyjmą to inni ludzie, zwłaszcza programiści.