Póki DX jest liderem jeśli chodzi o silniki graficzne i póki nie ma żadnej sensownej (mocnej) alternatywy, to popularniejsze gry będą pojawiać się tylko na Windowsach. To raz.
DirectX nie jest silnikiem tylko API graficznym więc nie bardzo rozumiem w jakim sensie "nie ma żadnej sensownej alternatywy", bo alternatywnym API graficznym jest OpenGL. A jeżeli ktoś twierdzi że nie jest popularny to niech zerknie no chociażby na gry w App Store, Google Play albo PlayStation 3 (no dobra, tutaj to ponoć nie jest czysty OpenGL ale coś na nim bazującego). Yhy, tam nima ani grama DirectX.
No i obecnie chyba najpopularniejszym silnikiem (przynajmniej wśród twórców niezależnych) jest zdecydowanie Unity. A tam podobno przeniesienie gry z Windowsa na Linuksa to tyle co wciśnięcie jednego przycisku.
To raz.
Dwa, ludzie to strasznie leniwy gatunek i nie lubią zmian. Najlepiej to widać po przesiadkach z Win'98 na WinXP oraz z WinXP na Win7 (o przesiadce na inne systemy Microsoftu nie mĂłwię). Skoro nie potrafili wymienić systemu gorszego na lepszy*, to czemu niby mieliby zaryzykować z Linuxem, który jest całkiem inny?
Dwa: SteamOS jest przeznaczony dla graczy, nie dla ludzi. Równie dobrze możesz zapytać czemu gracze ryzykowali z Xboksem, PlayStation albo dowolną inną konsolę, które są przecież całkowicie inne. Nie dość że system operacyjny zupełnie inny to jeszcze tak bez klawiatury i myszki? No pogłupieli w tych Microsoftach...
Trzy, Linuxy nigdy nie będą miały promocji. Jeszcze nie słyszałem o promowaniu żadnego distro. A to oznacza, że nikt się nimi nie zainteresuje.
Trzy: jak nazwiesz obecne ruchy Valve jak nie właśnie promocją Linuksa...? A poza tym Dyzajash już się trochę wypowiedział na ten temat.
Z tego co wyczytałem wynika, że poza tymi "setkami gier" nie pogramy normalnie, a jedynie poprzez streaming z drugiego kompa.Jaki ma to sens?Żadnego. Lepiej podpiąć normalnego PC z normalnym systemem, przeznaczonym do grania pod TV, wyjdzie taniej, wygodniej i będzie to zajmować dużo mniej miejsca.
Tak, szczególnie że mój PC stoi w zupełnie innym pokoju niż jeden telewizor i na zupełnie innym piętrze niż telewizor którego używam najczęściej. Mam ciągnąć kable po całym mieszkaniu i kuć ściany? Faktycznie brzmi wygodnie, tanio i oszczędnie pod względem miejsca. Nie wspominając o tym jak miałbym rozwiązać problemy ze sterowaniem: gdzie mam to podpiąć? biegać za każdym razem i odłączać od PC czy może dokupić dodatkową parę?
Będzie on obsługiwał aplikacje typu AAE, PS i jakieś zaawansowane programy czy raczej będzie on kierowany wyłącznie do gier?
Photoshop i Adobe After Effects na pewno nie bo nie mają wsparcia dla Linuksa. A poza tym to ma być system do grania a nie do pracowania. Dlatego Valve zapowiedziało że nie ma żadnych problemów z podwójnym bootowaniem.
Jak mi się system crashnie to sobie zainstaluje linuxa no już zamĂłwiłem płytkę z linuxem ale wiadomo trzeba czekać na razie mi się nie spieszy.
Tak się sprawdzało system 6 lat temu. Teraz prawie każdą dystrybucję możesz ściągnąć w 10 minut, wgrać na pendrive'a w 30 sekund i testować do woli w trybie LiveCD. Nie wspominając o niesamowitym uczuciu używania torrentów w niepirackim celu
A poza tym zanim ta płyta do Ciebie dojdzie to pewnie będzie już mocno zdezaktualizowana.