Steamwebhelper.exe

Witam, mam taki problem otóż rok/dwa Steam działał ładnie, nie zamulał ogólnie ekstra. Teraz steam strasznie zamula i ogólnie, nie wykazuje chęci do współpracy...

Wszystko przez tego steamwebhelper.exe zajmuje nawet 40mb jak go wyłączę to Steam raptownie dostaje kopniaka i turbo ;)

Wie ktoś czemu się tak dzieje i jak wyłączyć tego webhelpera raz na dobre ?

Tak na szybko, Masz parę możliwości:

- Otwórz jakąś stronę w przeglądarce steam i sprawdź czy coś ci tam nie wisi się nie zamuliło

- Sprawdź czy ci się coś nie podpięło pod ten proces ( Process Explorer ) Czy też odpala się z poprawnego folderu steam :)

- Przesinstaluj steam ( usuń , wyrżnij wszystkie pliki ręcznie co zostaną i zainstaluj )

-Usuń wszystkie ciasteczka z przeglądarki steam

- Spróbuj wejść w bete klienta steam , może coś się doinstaluje ^

Z tego co widać w internetach ten proces odpowaida min za wyświetlanie się stron przez steam , oraz parę innych rzeczy o których nie wiem ^

Each "tab" of the Steam Client is a seperate process, based off the Chrome web browser.StoreCommunityProfile

W moim wypadku wagowo i procesowo on wygląda tak zaraz po uruchomieniu:

Bez_tytu_u.png

Tak po za tym nie jesteś jedyny z tym błędem

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#tbs=qdr:y&q=steamwebhelper+lag

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#tbs=qdr:y&q=steamwebhelper+cpu

Taki mały edit w locie

Steam wprowadził to samo co Google zrobiło z chromem. Czyli wyjaśniając na szybko. Każda zakładka w steam ma swój własny proces w menadżerze co pozwala na to, że jak wykrzaczy ci któraś z tych zakładek (np biblioteka) to steam zrestartuje tylko tą właśnie zakładkę unikając tym samym potrzeby resetowania steama (całego)

Bojler, nic nie wprowadzasz do tematu.

xeir dzięki za pomoc zaraz poszperam, ale usuwać steama nie będę grube 90GB gierek

W najgorszym wypadku wytniesz sobie Folder common z grami.

Steama odinstalujesz , usuniesz resztki ręcznie , zainstaujesz na innej partycji steam . Uruchomisz , wrzucisz ściąganie tych gier na raz , poczekasz chwile te nawet 20 minut niech sobie przygotuje miejsce i rejestry.

, Później wkleisz ten common tam gdzie był.

To tak teoretycznie nie wiem czy to pyknie.

Witam, mam taki problem otóż rok/dwa Steam działał ładnie, nie zamulał ogólnie ekstra. Teraz steam strasznie zamula i ogólnie, nie wykazuje chęci do współpracy...

Wszystko przez tego steamwebhelper.exe zajmuje nawet 40mb jak go wyłączę to Steam raptownie dostaje kopniaka i turbo ;)

Wie ktoś czemu się tak dzieje i jak wyłączyć tego webhelpera raz na dobre ?