Wymieniajcie tu opinie o tej grze.
Moim zdaniem jest to najlepsza i jedna z najbardziej rozbudowanych gier freeware.
Wymieniajcie tu opinie o tej grze.
Moim zdaniem jest to najlepsza i jedna z najbardziej rozbudowanych gier freeware.
A co to za gra? Pierwsze o niej slysze. Ciocia Wiki mowi:
Stranded is a 3D adventure game, developed by Unreal Software. The main goal of the robinson-esque game is to survive on a dangerous island and to find a way to return home. Its design and gameplay are influenced by the relatively unknown German freeware game "Schiffbruch".
Brzmi ciekawie, a jak sie to sprawdza? Jak mozesz, to napisz jakas bardziej rozbudowana opinie:).
Grałem w to kiedyś i mogę powiedzieć,że jest to najlepszy symulator rozbitka .Niezły crafting,polowania i wiele innych możliwości w grze.Kiedyś coś próbowałem z multi,ale tryb był nieco spartaczony i nie można było grać.Ciekawe czy da sie teraz.
@up- multiplayer przez www nadal nie działa, z LAN-em lepiej
To wygląda tak- kampanią nie ma sensu się przejmować, o wiele lepsza jest losowa gra. Ustala się warunki pogodowe, jaki ma być teren, wielkość świata (najlepiej największy) i można zacząć grać. W zależności od poziomu trudności twoje początkowe warunki są gorsze lub lepsze. Musisz jeść, pić i spać. Na początku wymagana jest budowa małej osady z ogniskiem i daszkiem, potem można ją rozbudować na przykład o pułapki na zwierzęta, wieżę strażniczą, płot, magazyn, pochodnie, szałas, dom na drzewie i nie tylko. Aby to osiągnąć trzeba tworzyć narzędzia, ścinać drzewa, wydobywać metale, walczyć z lokalną fauną, a nawet łowić ryby lub kopać. Z czasem wszystko się coraz bardziej rozkręca.
I kilka porad na początek-
Trochę kombinacji przedmiotów:
patyk+kamień=młotek (niezbędny do budowy)
patyk+kamień=włócznia (bardzo dobra broń, ale czasem o patyki jest ciężko, a więc rzadko używana)
liana+patyk=proca
kamyki+proca=amunicja
młotek+kamień=kamyki
bambus+pióro=strzała
wełna+giętki patyk=łuk
woda+patyk=giętki patyk
mięso dowolnego rodzaju+ognisko=usmażone mięso
patyki+skóry=namiot
kora+patyk=ogień (nie zawsze się udaje)
krzemień+krzemień=ogień
Oraz wyjaśnienie funkcji niektórych budynków:
daszek- można pod nim bezpiecznie spać
ognisko- odstrasza zwierzęta w nocy, można smażyć na nim mięso
płotek- bariera dla zwierząt
magazyn- funkcja oczywista
studnia- tym bardziej
dom dla ptaków- raz na jakiś czas przywołuje kiwi
siatka na ryby- łowi ryby i wodorosty
dom na drzewie- bezpieczne miejsce do spania
szałas- również, poza tym walory estetyczne
pochodnia- wiadomo
wieża strażnicza- idealne miejsce na polowania
Kombinacji jest dużo, mogę podać za jakiś czas kilka screenshotów mojej osady.
A spytam tak z ciekawości jest polska wersja tej gry? Że przetłumaczone jest wszystko?
chyba tak, ale ciężka do znalezienia i pewnie miernej jakości. Ja mogę zrobić spolszczenie do tej gry, bo pliki gry są "gołe" i można je bez przeszkód edytować.
Gra ciekawa właśnie próbuje coś w niej stworzyć
W edytorze czy na jakieś mapie?
PS: Zdjęcia niedługo będą.
PPS: Już przetłumaczyłem nazwy połowy przedmiotów. Mówiłem, że bardzo łatwo się tłumaczy tą grę.
Mam pytanko, czasami jak poprostu chodze to leci krew i trace zycie.Jak powstrzymac zeby ten czerwony pasek mi niespadal?
Unikaj walki wręcz, bo ona powoduje krwotoki. Jeśli już masz krwotok, to chyba można go zatamować łącząc wełnę z lianą. Poza tym możesz to zatamować niebieską rośliną.
PS: Tłumaczenie gotowe, trwają testy.
He! Wygląda ciekawie, trzeba wiedzieć coś o "Survivalu" Zabieram się do ściągania.
Kiedyś coś o tym słyszałem ale dopiero teraz ściągnąłem i... wciąga! Gierka ma potencjał i mimo swojej "grafiki" (jak dla mnie to ta gra jest stworzona do 2D ale co ja tam wiem ) chce się w nią grać. Jako, że jesteś obeznany w temacie:
- ściąłem zboże (czy co to tam było), wydobyłem ziarna i chcę to zasadzić - wkładam w rękę, nakierowuję na ziemię i pisze, że muszę wsadzić w rękę; o co chodzi? :|
- krucho u mnie z żarciem, jaki jest czas "odnawiania się" żółwi i innych ślimaków?
- w jaki sposób mam odpalić ognisko skoro nie mogę znaleźć drugiego krzemienia a przy pomocy patyka i kłody (czy co to tam jest) mi ciągle nie wychodzi (miejsce na ognicho już zrobiłem)?
Wiem że gugle, ale może jednak podacie linka w tym Topicu w końcu?
- ściąłem zboże (czy co to tam było), wydobyłem ziarna i chcę to zasadzić - wkładam w rękę, nakierowuję na ziemię i pisze, że muszę wsadzić w rękę; o co chodzi? :|
Co do zboża- musisz najpierw go "użyć", aby wydobyć z niego ziarna, a dopiero potem wziąć do ręki i zasadzić.
- krucho u mnie z żarciem, jaki jest czas "odnawiania się" żółwi i innych ślimaków?
Czas odnawiania się zależy od tego, jak załamiesz ekosystem okolicy, wynosi od 2 dni do nigdy. Ale uwierz- później liczy się tylko rolnictwo i ewentualnie zbieranie porzeczek, kakao i kawy. Zwierzęta takie jak lwy odradzają się z czasem przy swoich "gniazdach".
- w jaki sposób mam odpalić ognisko skoro nie mogę znaleźć drugiego krzemienia a przy pomocy patyka i kłody (czy co to tam jest) mi ciągle nie wychodzi (miejsce na ognicho już zrobiłem)?
Patyk i kora działają, tylko próbuj non-stop. Szansa na powodzenie rozpalenia tą metodą wynosi 20%. Krzemieniem 100%.
PS: A to te screenshoty:
A tu lista co potrzeba do zrobienia danego przedmiotu.Na razie po angielsku.
#54 Wooden Arrows (Branch + Feather)
#53 Arrows (Branch + Feather + Pebbles)
#62 Bolts (Branch + Matchet)
#62 Bolts (bendable Branch + Matchet)
#62 Bolts (Bamboo + Matchet)
#63 Iron Bolts (Iron Bar + Hammer)
#55 Poison Arrows (Branch + Feather + Poison)
#56 Fire Arrows (Branch + Feather + Wool)
#
################# combinations_basic.inf
#
#25 Bendable Branch (Branch + Water)
#43 Flour (Grain + Stone)
#82 Paste (Flour + Water)
#86 Iron Bar (Iron + Hammer)
#91 Joint (Hempleaf + Leaf)
#37 Poison (toxic Fungus + Stone)
#68 Cacao (Cacaofruit + Stone)
#24 Branch (Trunk + Matchet)
#24 Branch (Trunk + Axe)
#21 Pebbles (Stone + Hammer)
#115 chocolate paste (Paste + Cacao)
#
################# combinations_potions.inf
#
#36 Healthpotion (Strong Healherb + Water + Stone)
#36 HealthPotion (Healherb + Water + Stone)
#36 HealthPotion (Goldherb + Water + Stone)
#37 Poison (Bitterroot + Fungus + Water + Stone)
#39 Wine (Grapes + Stone)
#47 Juice (Berries + Stone)
#38 Water (Leaf + Stone)
#112 Speedpotion (Cacaofruit + Coffee Fruits + Stone)
#
################# combinations_tools.inf
#
#30 Hammer (Stone + Branch)
#50 Fishing Rod (Bendable Branch + Cord)
#84 Axe (Branch + Iron + Hammer)
#84 Spade (Branch + Iron + Hammer)
#88 Pickaxe (Branch + Ironbar + Hammer)
#97 Tent (Skin + Branch)
#104 Net (Cord + Branch)
#105 Scythe (Branch + Ironbar + Hammer)
# (Bark + Branch)
# (Branch + Liana)
# (Leaf + Liana)
# (Skin + Liana)
#
################# combinations_weapons.inf
#
#52 Spear (Stone + Branch)
#59 Bow (Bendable Branch + Cord)
#51 Slingshot (Branch + Liana)
#61 Goldbow (Goldnugget + Cord + Hammer)
#60 Longbow (Bendable Branch + Cord + Matchet)
#28 Matchet (Branch + Iron + Hammer)
#64 Arbalest ( Branch + Ironbar + Cord + Ironbolt + Hammer)
#
################# combinations_stuff.inf
#
#78 Wilson (Volleyball + Branch)
Mysle, ze lepiej tego nie czytac i samemu tworzyc te przedmioty. Wiekszy fun wtedy:).
Cholera! Tak mnie zaintrygowaliście tą grą, że ją ściągnę, ale później, bo na razie ściągam RoM btw Tu jest kamera FPP, bo tak to widzę po screenach??
ta gra chce być pod każdym względem absolutną symulacją, a więc kamera jest FPP. Jedyna rzecz nierealna wprowadzana lekko na siłę to poprawianie niektórych umiejętności, głównie ogrodnictwa i kopania.
Co do zboża- musisz najpierw go "użyć", aby wydobyć z niego ziarna, a dopiero potem wziąć do ręki i zasadzić.
Przedstawię tą sytuację obrazkowo: