Stranded 2

Wymieniajcie tu opinie o tej grze.

Moim zdaniem jest to najlepsza i jedna z najbardziej rozbudowanych gier freeware.

A co to za gra? Pierwsze o niej slysze. Ciocia Wiki mowi:

Stranded is a 3D adventure game, developed by Unreal Software. The main goal of the robinson-esque game is to survive on a dangerous island and to find a way to return home. Its design and gameplay are influenced by the relatively unknown German freeware game "Schiffbruch".

Brzmi ciekawie, a jak sie to sprawdza? Jak mozesz, to napisz jakas bardziej rozbudowana opinie:).

Grałem w to kiedyś i mogę powiedzieć,że jest to najlepszy symulator rozbitka :lol: .Niezły crafting,polowania i wiele innych możliwości w grze.Kiedyś coś próbowałem z multi,ale tryb był nieco spartaczony i nie można było grać.Ciekawe czy da sie teraz.

@up- multiplayer przez www nadal nie działa, z LAN-em lepiej

To wygląda tak- kampanią nie ma sensu się przejmować, o wiele lepsza jest losowa gra. Ustala się warunki pogodowe, jaki ma być teren, wielkość świata (najlepiej największy) i można zacząć grać. W zależności od poziomu trudności twoje początkowe warunki są gorsze lub lepsze. Musisz jeść, pić i spać. Na początku wymagana jest budowa małej osady z ogniskiem i daszkiem, potem można ją rozbudować na przykład o pułapki na zwierzęta, wieżę strażniczą, płot, magazyn, pochodnie, szałas, dom na drzewie i nie tylko. Aby to osiągnąć trzeba tworzyć narzędzia, ścinać drzewa, wydobywać metale, walczyć z lokalną fauną, a nawet łowić ryby lub kopać. Z czasem wszystko się coraz bardziej rozkręca.

I kilka porad na początek-

Trochę kombinacji przedmiotów:

patyk+kamień=młotek (niezbędny do budowy)

patyk+kamień=włócznia (bardzo dobra broń, ale czasem o patyki jest ciężko, a więc rzadko używana)

liana+patyk=proca

kamyki+proca=amunicja

młotek+kamień=kamyki

bambus+pióro=strzała

wełna+giętki patyk=łuk

woda+patyk=giętki patyk

mięso dowolnego rodzaju+ognisko=usmażone mięso

patyki+skóry=namiot

kora+patyk=ogień (nie zawsze się udaje)

krzemień+krzemień=ogień

Oraz wyjaśnienie funkcji niektórych budynków:

daszek- można pod nim bezpiecznie spać

ognisko- odstrasza zwierzęta w nocy, można smażyć na nim mięso

płotek- bariera dla zwierząt

magazyn- funkcja oczywista

studnia- tym bardziej

dom dla ptaków- raz na jakiś czas przywołuje kiwi

siatka na ryby- łowi ryby i wodorosty

dom na drzewie- bezpieczne miejsce do spania

szałas- również, poza tym walory estetyczne

pochodnia- wiadomo

wieża strażnicza- idealne miejsce na polowania

Kombinacji jest dużo, mogę podać za jakiś czas kilka screenshotów mojej osady.

A spytam tak z ciekawości jest polska wersja tej gry? Że przetłumaczone jest wszystko?

chyba tak, ale ciężka do znalezienia i pewnie miernej jakości. Ja mogę zrobić spolszczenie do tej gry, bo pliki gry są "gołe" i można je bez przeszkód edytować.

Gra ciekawa właśnie próbuje coś w niej stworzyć :P

W edytorze czy na jakieś mapie?

PS: Zdjęcia niedługo będą.

PPS: Już przetłumaczyłem nazwy połowy przedmiotów. Mówiłem, że bardzo łatwo się tłumaczy tą grę.

Mam pytanko, czasami jak poprostu chodze to leci krew i trace zycie.Jak powstrzymac zeby ten czerwony pasek mi niespadal?

Unikaj walki wręcz, bo ona powoduje krwotoki. Jeśli już masz krwotok, to chyba można go zatamować łącząc wełnę z lianą. Poza tym możesz to zatamować niebieską rośliną.

PS: Tłumaczenie gotowe, trwają testy.

He! Wygląda ciekawie, trzeba wiedzieć coś o "Survivalu" :) Zabieram się do ściągania.

Kiedyś coś o tym słyszałem ale dopiero teraz ściągnąłem i... wciąga! Gierka ma potencjał i mimo swojej "grafiki" (jak dla mnie to ta gra jest stworzona do 2D ale co ja tam wiem :P) chce się w nią grać. Jako, że jesteś obeznany w temacie:

- ściąłem zboże (czy co to tam było), wydobyłem ziarna i chcę to zasadzić - wkładam w rękę, nakierowuję na ziemię i pisze, że muszę wsadzić w rękę; o co chodzi? :|

- krucho u mnie z żarciem, jaki jest czas "odnawiania się" żółwi i innych ślimaków?

- w jaki sposób mam odpalić ognisko skoro nie mogę znaleźć drugiego krzemienia a przy pomocy patyka i kłody (czy co to tam jest) mi ciągle nie wychodzi (miejsce na ognicho już zrobiłem)?

Wiem że gugle, ale może jednak podacie linka w tym Topicu w końcu?

http://download.chip.eu/pl/download_pl_573004.html

- ściąłem zboże (czy co to tam było), wydobyłem ziarna i chcę to zasadzić - wkładam w rękę, nakierowuję na ziemię i pisze, że muszę wsadzić w rękę; o co chodzi? :|

Co do zboża- musisz najpierw go "użyć", aby wydobyć z niego ziarna, a dopiero potem wziąć do ręki i zasadzić.

- krucho u mnie z żarciem, jaki jest czas "odnawiania się" żółwi i innych ślimaków?

Czas odnawiania się zależy od tego, jak załamiesz ekosystem okolicy, wynosi od 2 dni do nigdy. Ale uwierz- później liczy się tylko rolnictwo i ewentualnie zbieranie porzeczek, kakao i kawy. Zwierzęta takie jak lwy odradzają się z czasem przy swoich "gniazdach".

- w jaki sposób mam odpalić ognisko skoro nie mogę znaleźć drugiego krzemienia a przy pomocy patyka i kłody (czy co to tam jest) mi ciągle nie wychodzi (miejsce na ognicho już zrobiłem)?

Patyk i kora działają, tylko próbuj non-stop. Szansa na powodzenie rozpalenia tą metodą wynosi 20%. Krzemieniem 100%.

PS: A to te screenshoty:

strandedii2009111908594.th.png

strandedii2009111909000.th.png

strandedii2009111909001.th.png

strandedii2009111909004.th.png

strandedii2009111909005.th.png

strandedii2009111909010.th.png

A tu lista co potrzeba do zrobienia danego przedmiotu.Na razie po angielsku.

#54 Wooden Arrows (Branch + Feather)

#53 Arrows (Branch + Feather + Pebbles)

#62 Bolts (Branch + Matchet)

#62 Bolts (bendable Branch + Matchet)

#62 Bolts (Bamboo + Matchet)

#63 Iron Bolts (Iron Bar + Hammer)

#55 Poison Arrows (Branch + Feather + Poison)

#56 Fire Arrows (Branch + Feather + Wool)

#

################# combinations_basic.inf

#

#25 Bendable Branch (Branch + Water)

#43 Flour (Grain + Stone)

#82 Paste (Flour + Water)

#86 Iron Bar (Iron + Hammer)

#91 Joint (Hempleaf + Leaf)

#37 Poison (toxic Fungus + Stone)

#68 Cacao (Cacaofruit + Stone)

#24 Branch (Trunk + Matchet)

#24 Branch (Trunk + Axe)

#21 Pebbles (Stone + Hammer)

#115 chocolate paste (Paste + Cacao)

#

################# combinations_potions.inf

#

#36 Healthpotion (Strong Healherb + Water + Stone)

#36 HealthPotion (Healherb + Water + Stone)

#36 HealthPotion (Goldherb + Water + Stone)

#37 Poison (Bitterroot + Fungus + Water + Stone)

#39 Wine (Grapes + Stone)

#47 Juice (Berries + Stone)

#38 Water (Leaf + Stone)

#112 Speedpotion (Cacaofruit + Coffee Fruits + Stone)

#

################# combinations_tools.inf

#

#30 Hammer (Stone + Branch)

#50 Fishing Rod (Bendable Branch + Cord)

#84 Axe (Branch + Iron + Hammer)

#84 Spade (Branch + Iron + Hammer)

#88 Pickaxe (Branch + Ironbar + Hammer)

#97 Tent (Skin + Branch)

#104 Net (Cord + Branch)

#105 Scythe (Branch + Ironbar + Hammer)

# (Bark + Branch)

# (Branch + Liana)

# (Leaf + Liana)

# (Skin + Liana)

#

################# combinations_weapons.inf

#

#52 Spear (Stone + Branch)

#59 Bow (Bendable Branch + Cord)

#51 Slingshot (Branch + Liana)

#61 Goldbow (Goldnugget + Cord + Hammer)

#60 Longbow (Bendable Branch + Cord + Matchet)

#28 Matchet (Branch + Iron + Hammer)

#64 Arbalest ( Branch + Ironbar + Cord + Ironbolt + Hammer)

#

################# combinations_stuff.inf

#

#78 Wilson (Volleyball + Branch)

Mysle, ze lepiej tego nie czytac i samemu tworzyc te przedmioty. Wiekszy fun wtedy:).

Cholera! Tak mnie zaintrygowaliście tą grą, że ją ściągnę, ale później, bo na razie ściągam RoM :P btw Tu jest kamera FPP, bo tak to widzę po screenach??

ta gra chce być pod każdym względem absolutną symulacją, a więc kamera jest FPP. Jedyna rzecz nierealna wprowadzana lekko na siłę to poprawianie niektórych umiejętności, głównie ogrodnictwa i kopania.

Co do zboża- musisz najpierw go "użyć", aby wydobyć z niego ziarna, a dopiero potem wziąć do ręki i zasadzić.

Przedstawię tą sytuację obrazkowo:

aaaj.jpg