Strategia na jesienne wieczorki

Siemka,

Poszukuje ciekawej strategi ekonomicznej z nutka rozgrywki militarnej. Lubuowalem kiedys w takich klasykach jak Zeus, Ceasar, Tzar, K&M, Tropico, Twierdza i AoE. Interesuja mnie glownie klimaty sredniowiecza i mitologii. Rozgrywka w czasie rzeczywistym, turowymi nie pogardze, ale to juz ostatecznosc. Grafika 2d lub 3d, bez roznicy. Jezyk polski mile widziany. Jakies propozycje procz CivV? Bede wdzieczny za pomoc.

empire total war, chociaż skoro wolisz średniowiecze, to jakakolwiek część total war właśnie w interesującym cie okresie. Możesz też spróbować crusader kings 2 albo europa universalis. We wszystkie grałem, wszystkie polecam. Chociaż 2 i 3 wymagają długiej nauki, żeby czerpać zabawę. Total war, to wchodzisz i grasz.

Siema ja ze swojej strony mogę polecić ci grę Kozacy: Europejskie Boje. Możesz też zobaczyć Age Of Mythology średnio pamiętam tę gre ale tytuł jakoś wpadł mi do głowy, jeszcze znam Battle for Wesnoth gra 2d turowa ekonomii w sumie nie ma ale jest to moja ulubiona gra strategiczno-turowa klimat fantasy :)

Te Total Wary chyba glownie opieraja sie na grze militarnej com? Czy nutka ekonomi tez sie znajdzie?

edit. Age Of Mythology jakos mnie odrzuca grafika i na razie zbyt droga bo najmniej 70zl wolaja, ale jeszcze ja oblukam dokladniej. Hmm Kozacy tez niezli byli, zaraz ogarne czy na steamie dostane.

Są oczywiście elementy ekonomi. Buduje się różne budynki zwiększające produkcje konkretnych rzeczy, jest drzewko technologii. Nie jest to tak zaawansowane jak w innych grach, ale mimo wszystko są tam te elementy. Oczywiście militaria są najważniejsze, ale no

Dziwne, że to nie była pierwsza odpowiedź - Settlers 2 / 3

Coś bardziej ekonomicznego - Patrician III / IV.

W kozaków to sam bym pograł ;) POLECAM!

Zakupilem Tropico 5 i wlasnie kozakow 1 i 2. Czekam na 3 czesc rowniez. Dzieki za porady!

PS. Szukalem gier do biblioteki steam tylko. Settlersi to Uplay.

Do zamkniecia. Pozdrawiam :)

Ja jeszcze od siebie dodam age of wonders 3, sam kupiłem ostatnio i jestem niesamowicie zadowolony. Połączyli elementy rpg i taktycznych walk z heroesów z ekonomią i rozwojem miast cywilizacji. Gra jest miodzio, jeżeli grałeś kiedyś w 2 to kupuj od razu.

Na długie wieczory Europa Universalis IV, jak lubiłeś Zeusy i Faraony, ostatnia gra tej firmy to Cesarz: Narodziny Państwa Środka, moim zdaniem najbardziej dopracowana z wszystkich.

A jak brak militariów nie będzie problemem, to Banished :)

Siemka,

Poszukuje ciekawej strategi ekonomicznej z nutka rozgrywki militarnej. Lubuowalem kiedys w takich klasykach jak Zeus, Ceasar, Tzar, K&M, Tropico, Twierdza i AoE. Interesuja mnie glownie klimaty sredniowiecza i mitologii. Rozgrywka w czasie rzeczywistym, turowymi nie pogardze, ale to juz ostatecznosc. Grafika 2d lub 3d, bez roznicy. Jezyk polski mile widziany. Jakies propozycje procz CivV? Bede wdzieczny za pomoc.