Strategia z akcją

witam. poszukuje fajnej gry na komputer ^^ nie przez internet więc nie żadne MMO , najlepiej po polsku chociaż same napisy , dubbing obleci. szukam jakiejś strategi ale nie takiej monotonnej gdzie nic sie nie dzieje a cel jest taki sam... szukam gry w sumie akcji , ale nie typowej siekanki gdzie trzeba wszystko wybić tylko zwycięstwo musi zależeć od rozumowania i strategi czyli gra TAKTYCZNA w której obmyśla sie plan (koniecznie ) i według niego młóci ^^ . gra ma być tak jak mówiłem nastawiona bardziej na wojne , knowania , planowania i potyczki niż na gromadzeniu surowców i budowaniu setki obiektów i wszystko jest ze sobą powiązane bo to nudne ... gra nie musi być typową grą gdzie wcielamy sie w króla imperium i prowadzimy podboje. może być grą gdzie jesteśmy tylko my i nasz bohater ale tak jak wspominałem taktyka a nie siekanka. najlepiej średniowiecze (nie toleruje wojska , SF obleci)z mieszanką fantastyki czyli bronie i klimaty typowo średniowieczne z biegającymi orkami , elfami ,smokami i innymi cudami.grafika... nie mam jakichś szczególnych wymagań mój złomek i tak zawsze ciągnie większość gier na low ustawienia więc... nic wielkiego (dosłownie) :) , przypadły mi do gustu

-Mount & Blade Warband - pykałem w to dobre pół roku na singlu ale gdy podbije sie wszystko a na multi nie gra już tylko osób co dawniej gra sie znudziła ^^

-Roobin Hood : Legenda Sherwood - przeszedłem pare-naście razy i nadal mi sie podoba właśnie o taką taktyke mi chodzi

-Heroes 3-4 - zwyczajnie sie znudziło

-Civilizacion 4 - po kilku tygodniach system turowy doprowadził mnie do szału ^^

nie przypadły do gustu

-Twierdza - żadna część mnie nie rusza za dużo rozwoju za mało wojny

-Settlers - to samo co twierdza, za dużo rozwoju

-Tropico - nie ruszają mnie te klimaty

to by było na tyle, cena nie gra roli, czekam na ciekawe propozycje ^^

warcraft 3 z dodatkiem

spellforce 2 tez sie chyba nada

a jak chcesz doslownie "strategie z akcja" to polecam rise of legends

down*& ciesze sie ze wymieniles ten tytul, takze go polecam mam Dowa 1 z kazdym dodatkiem oddzielnie kupionym ahhh ci orkowie i ich poprawna polszczyzna :)

Niezupełnie rozumiem co masz na myśli, ale może Warhammer 40.000 Dawn of War? Jedna z moich ulubionych strategii. Co prawda nie jest to średniowiecze, ale świat Warhammera z przyszłości. Tzn. masz tam nieco "podkręcone" orki, coś na wzór elfów etc. W sumie jest to typowy RTS, gdzie musisz przejąc kolejne tereny, zdobyć surowce i wybudować budynki, jednak prócz tego gra wymaga od nas czasem (zwłaszcza w późniejszych etapach) pewnego pomyślunku, rozplanowania, a dopiero potem jakiejś potężniejszej bitwy. Poza tym w przerwach między kolejnymi starciami możemy ulepszać swojego bohatera, co ma bezpośredni wpływ na jego umiejętności i często armie.

Może nie spełnia to twoich wymagań, niemniej jednak gra godna polecenia, zwłaszcza fanom gier strategicznych.

"prócz tego gra wymaga od nas czasem [...] pewnego pomyślunku, rozplanowania, a dopiero potem jakiejś potężniejszej bitwy."

właśnie to mam na myśli aby najpierw pomyśleć potem walczyć nie full strategia ani full akcja ,tak ... coś pomiędzy ^^

ciekawe tytuły podaliście pooglądam sobie, czekam na dalsze poropozycje

jezeli spodoba ci sie klimat Dowa 1 to zapraszam do Dowa 2 jest on niby troche bardziej taktyczny a przez to bardziej w twoim typie.

Średniowiecze najlepsza strategia to aktualnie Europa universalis 2 i 3 według mnie + opcja multiplayer. Trzeba obmyślić każdy ruch oraz przygotować się na jego konsekwencje.

Nie poleciłbym Warhammer DoW 2. Dlaczego? Rozgrywka jest monotonna i do bani niestety.

Imo 2 skopali, za to pierwsza część świetna.

starcraft

Red Alert 1-3

Dune

Koniecznie Spellforce 2 i Star Wars: Empire At War.

Dark Colony - świetny choć stary RTS z klimatem i dość trudną rozgrywką. :D

No i jeszcze to intro ;)

Może Supreme Commander, strategia z bitwami na mega wielką skalę.

Jak chcesz typowo strategiczną grę to polecam Ci Wargame European Escalation

Starcraft II,Total War:Shogun 2/Medieval ,Company of Heroes.

Warhammer Mark of Chaos,nie ma budowania,ale jest taktyka,ma się swój oddział i no co będe tłumaczył zagraj.Empire Earth 1,2

A może Władca Pierścieni Bitwa o Śródziemie pierwsza jak i druga część??:) mi osobiście bardzo przypadła do gustu trzeba i się namyśleć i klikać myszka jak porąbany bo trochę się dzieje:)

Empire Earth 2 - Age of Empires wg. mnie jedne z lepszych gier tego typu

Supreme Commander 2 - Wciągająca strategia + szybka akcja http://www.gry-onlin...16.asp?ID=13470

witam. poszukuje fajnej gry na komputer ^^ nie przez internet więc nie żadne MMO , najlepiej po polsku chociaż same napisy , dubbing obleci. szukam jakiejś strategi ale nie takiej monotonnej gdzie nic sie nie dzieje a cel jest taki sam... szukam gry w sumie akcji , ale nie typowej siekanki gdzie trzeba wszystko wybić tylko zwycięstwo musi zależeć od rozumowania i strategi czyli gra TAKTYCZNA w której obmyśla sie plan (koniecznie ) i według niego młóci ^^ . gra ma być tak jak mówiłem nastawiona bardziej na wojne , knowania , planowania i potyczki niż na gromadzeniu surowców i budowaniu setki obiektów i wszystko jest ze sobą powiązane bo to nudne ... gra nie musi być typową grą gdzie wcielamy sie w króla imperium i prowadzimy podboje. może być grą gdzie jesteśmy tylko my i nasz bohater ale tak jak wspominałem taktyka a nie siekanka. najlepiej średniowiecze (nie toleruje wojska , SF obleci)z mieszanką fantastyki czyli bronie i klimaty typowo średniowieczne z biegającymi orkami , elfami ,smokami i innymi cudami.grafika... nie mam jakichś szczególnych wymagań mój złomek i tak zawsze ciągnie większość gier na low ustawienia więc... nic wielkiego (dosłownie) :) , przypadły mi do gustu

-Mount & Blade Warband - pykałem w to dobre pół roku na singlu ale gdy podbije sie wszystko a na multi nie gra już tylko osób co dawniej gra sie znudziła ^^

-Roobin Hood : Legenda Sherwood - przeszedłem pare-naście razy i nadal mi sie podoba właśnie o taką taktyke mi chodzi

-Heroes 3-4 - zwyczajnie sie znudziło

-Civilizacion 4 - po kilku tygodniach system turowy doprowadził mnie do szału ^^

nie przypadły do gustu

-Twierdza - żadna część mnie nie rusza za dużo rozwoju za mało wojny

-Settlers - to samo co twierdza, za dużo rozwoju

-Tropico - nie ruszają mnie te klimaty

to by było na tyle, cena nie gra roli, czekam na ciekawe propozycje ^^