Strategia

Poszukuje jakiejś dobrej i w miarę nowej strategii. Kiedyś był to mój ulubiony gatunek gier i wiele godzin spędziłem na ciupaniu m.in w Twierdze.

Musi to być strategia osadzona w średniowieczu. Lubię rozbudowywać swój zamek, a nie budować tylko minute żeby od razu przejść do walki.

Liczę na dużą ilość budynków i jednostek wojennych oraz ciekawą ekonomie.

Odpadają tu raczej dużo starsze tytuły bo tamte raczej wszystkie już obadałem.

Z góry dzięki za pomoc.

No właśnie, prócz klasyków takich jak

Twierdza Krzyżowiec

Age of Empire 3 (+ dwa dodatki)

Anno 1404

Mało jest ciekawych gier strategicznych.

Z tych nowych strategi ciekawie wygląda

Europa Universalis IV
Civilization V: Nowy Wspaniały Świat
Total War: Rome II
Tylko, że w tych grach nie budujesz zamku, czy też miasta jak w tych starszych tytułach, dlatego nie wiem czy przypadną ci do gustu.

Co do Anno 1404.

Wiele razy słyszałem o tej produkcji, ale nigdy nie przyszło mi jej obadać.

Tam większy nacisk jest na budowanie czy na walkę ?

I czy gra jest naprawdę ciekawa i warta uwagi ?

Sprawdź najnowszy tytuł, który sam zresztą ogarniam a chodzi tu o Banished.

Tytuł bardzo fajny z tym że jest to strategia ekonomiczna, czyli nie tworzysz tu armii tylko rozbudowujesz swoją osadę.

oczywiście Settlers część 4,5,6,7, nowe 6 i 7 mają kapitalną grafikę, budynków i ich rozbudowy jest od groma, ilość i rodzaje jednostek lepiej przemilczeć, ale sama gra jest miodna

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=14117

chyba nawet oryginał jest dość tani

moja ulubiona część to 4, która do dzisiaj trzyma poziom i którą polecam dla ciebie

Chyba zdecyduje się na Settlers bo grałem w starsze części i były naprawdę fajne.

Dzięki za propozycje.

Anno 1404 bardziej stawia na rozwijanie ekonomii niż samą wojaczkę, tak mi się zdaje.

Z całego serca polecam Europa Universalis IV mimo że nie buduje się tam zamku jak w Twierdzy. Gra kładzie nacisk na myślenie, podbijanie Europy, Azji, Afryki. O ile gra Francją czy Anglią może być "stosunkowo" łatwa, tak mniejszymi państwami jest o wiele ciekawiej!.

Banished jest spoko gierką ale oczekiwałem czegoś więcej. Irytuje mnie ten wolny tryb gry w sensie, grasz, grasz, grasz a efektów tak naprawdę nie widać bo mieszkańców za szybko nie przybywa. Do tego brakuje mi właśnie elementów typu mury, wieże, coś co nadaje klimat średniowiecznemu miastu. No i przydałby się edytor map bo te generowane losowo są "takie se". Mimo to też polecam bo fajna gra :)

Poszukuje jakiejś dobrej i w miarę nowej strategii. Kiedyś był to mój ulubiony gatunek gier i wiele godzin spędziłem na ciupaniu m.in w Twierdze.

Musi to być strategia osadzona w średniowieczu. Lubię rozbudowywać swój zamek, a nie budować tylko minute żeby od razu przejść do walki.

Liczę na dużą ilość budynków i jednostek wojennych oraz ciekawą ekonomie.

Odpadają tu raczej dużo starsze tytuły bo tamte raczej wszystkie już obadałem.

Z góry dzięki za pomoc.