Strategia

Witajcie,

szukam gry z kategorii strategicznych, ale mam pewne wymagania ;)

Szukam gry w której będę mógł sam decydować jak ma wyglądać moje miasto/obóz. Chcę mieć możliwość budowy muru, budynków w miejscu w którym ja chcę(Mam nadzieję, że opisałem to w miarę zrozumiale).

Przykłady takich gier:

Spellforce 1 i 2

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II

Warlords Battlecry 3

Ciężko mi znaleźć strategię tego typu, prosiłbym o wasze propozycje w komentarzach.

Pozdrawiam

Stronghold oraz Stronghold Crusader pozycje obowiązkowe dla każdego gracza.

Super, właśnie o coś takiego mi chodzi. Mało grałem w gry tego typu dlatego szukam wszelkich propozycji.

Dziękuję za obecne propozycje, ale czekam na dalsze również ;)

Age of empire (wszystkie części), supreme commander, Empire Earth (1,2)

Jeśli gra nie musi trzymać się klimatów fantasy to stanowczo polecam planetary annihilation, company of heroes oraz Warhammer 40k DoW ;) jeśli gry ekonomiczne bez walki to Banished oraz Dwarf Fortress 2 ;)

To ja wyskocze z klasykiem. Warcraft 3 i StarCraft, oraz StarCraft 2.

Kilka dni temu wyszedł Stronghold Crusader 2. A najnowszy zwykły Stronghold to część 3. Jednak części 1 i 2 są o niebo lepsze. To samo tyczy sie Crusadera, jedynka była lepsza.

Do tego jeszcze:

Tzar

Armies of Exigo

Anno 1404 i Anno 1701

Knights & Merchants - kolejny klasyk

No to jak klasyki, to jeszcze The Settlers i Polanie 2. Co do settlersów, to są i stare i trochę nowsze tytuły.

Jak sobie coś przypomnę to jeszcze dorzucę.

@edit

Tak jak kolega wyżej mówi, jeśli nie musi być fantasy, to też poleciłbym te gry. Zwłaszcza Company of Heroes I Warhammera 40k Dawn of War. Moim zdaniem dwa najlepsze RTSy ostatnich lat.

Jeśli CoH, to jedynka moim zdaniem jest lepsza od dwójki.

Jeśli Dawn of War, to należy grać od początku kampanie tzn.:

Dawn of War 1

Dawn of War: Winter Assault

Dawn of War: Dark Crussade

Dawn of War: Soulstorm

Dawn of War 2

Dawn of War 2: Chaos Rising

Dawn of War 2: Retribution

Są to samodzielne, albo niesamodzielne dodatki. Każdy ma swoją kampanię i dodaje jakąś rase i jednostki do gry. Grania na miesiąc :)

@edit2

Tropico, obojętne jaka część. Najnowsza to Tropico 5.Wydaje mi się, że jest też jakiś dodatek do niego, ale nie jestem pewien. Zauważyłem u siebie na pulpicie jak zamknąłem stronę ;)

Super. Wielkie dzięki FieryAngel. Będę miał co sprawdzać :)

Ciekawą grą jest też Castle Strike. Grafika może odstraszać ponieważ gra ma już swoje lata ale sama gra ma złożoną rozbudowę miasta, sporo jednostek i ciekawą kampanię.

Kozacy - Europejskie Boje / Sztuka Wojny / Powrót na wojnę

czyli generalnie pierwsza część z dodatkami popularnych Kozaków

pozycja obowiązkowa !

Rise of fall
Rise of nations

Witajcie,

szukam gry z kategorii strategicznych, ale mam pewne wymagania ;)

Szukam gry w której będę mógł sam decydować jak ma wyglądać moje miasto/obóz. Chcę mieć możliwość budowy muru, budynków w miejscu w którym ja chcę(Mam nadzieję, że opisałem to w miarę zrozumiale).

Przykłady takich gier:

Spellforce 1 i 2

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II

Warlords Battlecry 3

Ciężko mi znaleźć strategię tego typu, prosiłbym o wasze propozycje w komentarzach.

Pozdrawiam