Stream na moim komputerze

Siemka. Chcialbym sie spytac, czy na moim komputerze jest sens streamowac? Bo kiedys probowalem ale byly straszne lagi. Chyba ze podacie jakies ustawienia zeby nie bylo lagow.

Procesor: AMD Athlon X2 3.00GHz

Karta graficzna: ATI Radeon 4600 HD

RAM: 4GB

Upload: 9Mb/s

System: WIndows 7 Ultimate 64-bit

Mam zamiar streamowac Lola i Hearthstone. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Na takim uploadzie dasz rade spokojnie streamowac z 3000 bitrate i z pewnoscia nie bedziesz mial lagow chyba ze masz problemy z laczem internetowym. Masz malo ramu troche na 8gb elegancko by chodzilo. Ale mozesz sprobowac streamowac i zobacz jak Ci chodzi na obs

A lepiej streamowac na twitch czy hitbox? Gdzie lepiej bedzie stream dzialal?

Nie wiem ja streamuje na twitchu na 3 mb uploadu no i na twitchu latwiej zdobyc widzow. Hitbox ma taki plus ze o wiele latwiej jest zdobyc partnerstwo.

ref. Moze ktos jeszcze napisze jakies ustawienia aby fajnie stream dzialal? Pod 480p? :P

ref. Moze ktos jeszcze napisze jakies ustawienia aby fajnie stream dzialal? Pod 480p?

Stream to tylko 720p

2700 BitRate to odpowiednie ustawienie jeśli nie masz partnerstwa.

W przypadku Twojego sprzętu, obawiam się trochę o procesor, jako że enkoder x264 strasznie mocno zżera CPU, odpal grę bez OBS i sprawdź jakość gry następnie uruchom OBS i testowy stream, zobacz jak wygląda sytuacja z procesorem oraz FPSami.

Możesz grać w FHD jeśli masz, jednak w zakładce obraz ustawiasz zmianę skalowania do 1280/720.

Na youtube jest cała masa poradników po polsku jak najlepiej ustawić OBSa.

Jak mam sam pulpit to wszystko dziala, lecz jak wlacze jakas gre to odrazu pisze UWAGA: wysokie uzycie procesora do dekodowania. Tak wiec nie wiem co mozna zdzialac w takim wypadku.

Jak mam sam pulpit to wszystko dziala, lecz jak wlacze jakas gre to odrazu pisze UWAGA: wysokie uzycie procesora do dekodowania. Tak wiec nie wiem co mozna zdzialac w takim wypadku.

Czyli jest tak jak myślałem.

Twój procesor jest za słaby na kodowanie x264.

Spróbuj przez QuickSync jakiś strumyk testowy, jeśli nawet QuickSync będzie powodował nadmierne obciążenie procesora, to niestety ale Twój kop, nie spełnia warunków do Streamowania.

W przypadku kart nVIDIA GTX 7XX, można zastosować dekoder nVidi który obciąża GPU a nie CPU podczas streamowania, jednak ty masz AMD.

Ciężko mi cokolwiek doradzić. Najlepsze procesory do Streamowania to i7, ze względu na swoją wielowątkowość.

Opcja Quicksync jest tak jakby wylaczona. Nie moge jej zaznaczyc. Mam tylko x264.

Opcja Quicksync jest tak jakby wylaczona. Nie moge jej zaznaczyc. Mam tylko x264.

Mój błąd, to jest tylko dla i3,i5 i i7 z grafiką Intela.

Ciężko mi cokolwiek doradzić abyś był zadowolony. Najlepiej to wymienić proca i płytę, ale robić to tylko dla Streama? Nie ma sensu.

A jakbym zmienil rozdzielczosc? Bo mam 1440x900 standardowe, ale gdybyjm na streama zmienil na 1280x720? Bo czytalem ze zmniejsza znaczaco zuzycie procesora. Wygladaloby to jakos?

Próbowałem kiedyś streamować na podobnym sprzęcie i niestety się nie da, no chyba, że jesteś masochistą i będziesz grał mając 15fps. Niestety bez lepszego proca za dużo nie zdziałasz, a streamowanie niżej niż 720 mija się chyba z celem.

A jakbym zmienil rozdzielczosc? Bo mam 1440x900 standardowe, ale gdybyjm na streama zmienil na 1280x720? Bo czytalem ze zmniejsza znaczaco zuzycie procesora. Wygladaloby to jakos?

W przypadku Twojego proca, nic to Ci nie da. Brakuje m mocy obliczeniowej aby utrzymać renderowanie x264 + grę.

Zauwazylem jedna rzecz. Gdy streamowalem na hitbox.tv poprosilem kolege aby sprawdzil, jak wyglada stream i mowil ze dziala plynnie i jakosc tez jest dobra. Ale gdy chcialem sprawdzic na twitchu to odrazu zaczelo sie scinac itp. Gralem w Hearthstone i zmniejszylem rodzielczosc na 1280x720. Tak wiec hitbox to platforma, ktora daje rade na moj komputer :P. Wiem ze moze nie powinienem (jezeli nie mozna wstawiac linkow do streamow to prosze o jego usuniecie) ale teraz odpale stream i mozecie sprawdzic, jak on wyglada :)

http://www.hitbox.tv/lajszrik

Siemka. Chcialbym sie spytac, czy na moim komputerze jest sens streamowac? Bo kiedys probowalem ale byly straszne lagi. Chyba ze podacie jakies ustawienia zeby nie bylo lagow.

Procesor: AMD Athlon X2 3.00GHz

Karta graficzna: ATI Radeon 4600 HD

RAM: 4GB

Upload: 9Mb/s

System: WIndows 7 Ultimate 64-bit

Mam zamiar streamowac Lola i Hearthstone. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.