Strona internetowa

Witam. Czym się różni kretor stron WWW od systemu CMS?
- Wiem, że strona z kreatora znajduje się na... jakimś serwerze, jest również dodatek do domeny... np. nazwa.wix.pl, często zmiana domeny na własną jest płatna.
- system CMS instaluje się na serwerze, a następnie tworzy się stronę.

Pytanie. Czy mogę pliki strony stworzonej w kreatorze przenieść na własny serwer?
- Myślałem nad skopiowaniem kodu HTML, ale to byłaby męka, jeszcze pliki gdzieś źle umieszczę i będzie problem, do tego edycja była by dostępna tylko ze strony samego kodu, żadnego interfejsu do edycji strony...

Posiadam własną domenę i serwer.
Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.

Pytanie. Czy mogę pliki strony stworzonej w kreatorze przenieść na własny serwer?- Myślałem nad skopiowaniem kodu HTML, ale to byłaby męka, jeszcze pliki gdzieś źle umieszczę i będzie problem, do tego edycja była by dostępna tylko ze strony samego kodu, żadnego interfejsu do edycji strony...

Tylko jeżeli masz dostęp do FTP, ale po co chcesz to robić?

Kopiowanie kodu html, nah to już w ogóle bezsensu i się nie uda. Strona pewnie i tak jest w php(chyba, że nie jest ;D), a ty tylko widzisz przetworzony przez serwer twór, a nie jak faktycznie strona jest napisana, pomijając już pliki, których nie widzisz.

Skoro masz własną domenę i serwer, ściągnij sobie jakiś CMS np. Php-Fusion, instalacja jest banalna . Jeżeli jesteś leniwy możesz też przekierować swoją domenę na serwer ze stroną z kreatora.

W takim razie zostaje CMS. A jak mogę sprawdzić jakie moduły są dostępne na przykład w Joomla czy windu? Zależy mi na module sklepu internetowego. na uCuz.pl jest dostępny moduł sklepu internetowego, ale to jest płatne. To kreator, a potrzebuje właśnie jakiegoś systemu CMS z tym modułem.

Z darmowych to znam prestashop.

Z darmowych to znam prestashop.

Presta to trochę czarna magia. Przestarzały smarty, obleśny system "kotwiczenia". Modyfikowanie domyślnego szablonu bardzo ograniczone. Ma też niezwykle dużo upchanych zaawansowanych funkcji które na 90% nie będą mu potrzebne. Lepiej pobawić się w Opencart. Czysty MVC, będziesz mógł z łatwością przeplatać miedzy sobą funkcje CMS'a i sklepu. Chociaż wiadomo, wiedzę trzeba mieć żeby to napisać.

Kolejne pytanie, gdzie znajde jakiś kreator szablonów. Stworzenie własnego i opisanie w html i css żeby to wszystko działało jest czasochłonne i mogę popełnić błąd podczas pisania. Dlatego zastanawiam się, gdzie znajde jakiś kreator szablonów. Najlepiej, żeby zrobić sobie szablon i pobrać jego pliki, jak css o opisach szerokości ramek, kolumn itp, folder z obrazkami, jakie znajdują się na szablonie, które zostały wrzucone przez użytkownika (twórcę), (najlepiej) metodą przeciągnij-upuść. Znajdę w internecie taki kreator szablonów?

Witam. Czym się różni kretor stron WWW od systemu CMS?
- Wiem, że strona z kreatora znajduje się na... jakimś serwerze, jest również dodatek do domeny... np. nazwa.wix.pl, często zmiana domeny na własną jest płatna.
- system CMS instaluje się na serwerze, a następnie tworzy się stronę.

Pytanie. Czy mogę pliki strony stworzonej w kreatorze przenieść na własny serwer?
- Myślałem nad skopiowaniem kodu HTML, ale to byłaby męka, jeszcze pliki gdzieś źle umieszczę i będzie problem, do tego edycja była by dostępna tylko ze strony samego kodu, żadnego interfejsu do edycji strony...

Posiadam własną domenę i serwer.
Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.