Witam! Jeszcze mam dużo czasu do namysłu jakie studia wybrać, ale nie lubię planować wszystkiego na ostatnią chwilę. Chciałbym zostać psychologiem klinicznym. Mam wiele pytań i wątpliwości, dodatkowo nasłuchałem się wiele nieciekawych opinii na temat tego kierunku ... ehh, przejdźmy do rzeczy. Zaznaczam, że chciałbym, żeby wypowiedziały się osoby które mają/miały styczność z tym kierunkiem, wiedzą coś na ten temat z doświadczenia, żeby obalić lub poprzeć moje założenia i w prawidłowy sposób doradzić.
Podobno psychologia jest bardzo trudnym kierunkiem, bo tego czego tam uczą, nie uczą w gimnazjum, czy szkole średniej, dodatkowo trudno się dostać. Psychologia jest kierunkiem wszechstronnym.
Program nauczania na pierwszym roku psychologi jest masakryczny. Mimo wielkiego wyboru, pracy po psychologi nie ma, przynajmniej nie w Polsce. Studia te zmieniają człowieka, jego sposób myślenia. Ludzie gdy dowiedzą się co studiujesz/skończyłeś studiować zaczynają podchodzić do Ciebie z dystansem, nie wiem czym jest to spowodowane, może boją się, że będą manipulowani, ale to przecież nie tak działa...
Teraz pytanie;
Jakie płyną plusy, a jakie minusy z wybrania tego kierunku, co ów studia wniosły do twojego życia?
Zapewne to nie są wszystkie 'problemy', jak coś jeszcze mi się nasunie do głowy to od razu dodam . Z góry dziękuje za odpowiedzi.
@Edit; Za wszelkie błędy przepraszam, piszę z telefonu.