Sunwell - powrót 13 listopada

Heh... Znacie powiedzenie "albo idziesz do przodu albo sie cofasz bo czas ciągle płynie" ? I to samo jest z wowem - jak dla mnie to W KOŃCU zaczynają iść do przodu, a nie jak TBC, WOTLK, CATA gdzie tylko cyferki sie zwiekszaly... Ty narzekasz, a masa osob sie cieszy ze w koncu jest cos nowego do roboty niz klasyka - stanie pod AH i czekanie x minut na dunga/raida/bg/arenke. A tak w draenorze miales jeszcze garnizon do rozbudowy (co tez jest na + bo zawsze to kolejny cel), masę followerów do uratowania/znalezienia (w koncu kto nie chcial uratować kotołaka z klatki by ten się do nas przyłączył? :D), skalowanie tez pomaga (nie ma AŻ takiej różnicy jak np na wotlku miedzy świeżakami a weteranami wiec nie skladasz sie juz na hita co bylo głównym minusem przez ktory masa osob wgle odpuszczala sb ten tryb gry). A co mamy w legionie? World questy, artefakty do ulepszania i odblokowywania, class order halle co daje ci TWOJĄ fabułę, nowy "garnizon" z misjami... oraz wszystko to co w TBC/WOTLK - dungi, raidy i areny/bg :P.

A odnosnie broni... zacytuje klasyka : are you serious? I tak od hmm ZAWSZE ten sam spec latał z tą SAMĄ bronią. Ba, nawet więcej - np taki mag biegał z tym samym staffem... niezaleznie czy byl frost czy fire czy arcane. Warlock to samo. Wiec 1 bron na kilkanascie speców od różnych klas vs 1 bron dla 1 specjalizacji z kilkoma wyglądami i drzewkami talentów... Oczywiscie 1 opcja jest dla cb lepsza... Pytanie : czemu?

A tak odnosnie tematu - nie polecam narazie zbytnio sie angażować w to. Ot, raz upadlo (nie bez powodu) wiec raczej i drugi raz upadnie. Oczywiscie mogę się mylić ale... ja bym osobiscie nie chcial grać gdzieś gdzie zamkną ci serwer i zostaniesz bez postaci, bez itemów z donate'ów (w koncu #private_server), bez niczego. Bo rozumiem ze tutaj olewają to co bylo... w tym odzyskiwanie postaci więc zaczynasz od nowa. A za pare miesiecy/rok/dwa lata znowu od nowa na sunwell v3 :)

Heh... Znacie powiedzenie "albo idziesz do przodu albo sie cofasz bo czas ciągle płynie" ? I to samo jest z wowem - jak dla mnie to W KOŃCU zaczynają iść do przodu, a nie jak TBC, WOTLK, CATA gdzie tylko cyferki sie zwiekszaly... Ty narzekasz, a masa osob sie cieszy ze w koncu jest cos nowego do roboty niz klasyka - stanie pod AH i czekanie x minut na dunga/raida/bg/arenke. A tak w draenorze miales jeszcze garnizon do rozbudowy (co tez jest na + bo zawsze to kolejny cel), masę followerów do uratowania/znalezienia (w koncu kto nie chcial uratować kotołaka z klatki by ten się do nas przyłączył? ), skalowanie tez pomaga (nie ma AŻ takiej różnicy jak np na wotlku miedzy świeżakami a weteranami wiec nie skladasz sie juz na hita co bylo głównym minusem przez ktory masa osob wgle odpuszczala sb ten tryb gry). A co mamy w legionie? World questy, artefakty do ulepszania i odblokowywania, class order halle co daje ci TWOJĄ fabułę, nowy "garnizon" z misjami... oraz wszystko to co w TBC/WOTLK - dungi, raidy i areny/bg .

A odnosnie broni... zacytuje klasyka : are you serious? I tak od hmm ZAWSZE ten sam spec latał z tą SAMĄ bronią. Ba, nawet więcej - np taki mag biegał z tym samym staffem... niezaleznie czy byl frost czy fire czy arcane. Warlock to samo. Wiec 1 bron na kilkanascie speców od różnych klas vs 1 bron dla 1 specjalizacji z kilkoma wyglądami i drzewkami talentów... Oczywiscie 1 opcja jest dla cb lepsza... Pytanie : czemu?

A tak odnosnie tematu - nie polecam narazie zbytnio sie angażować w to. Ot, raz upadlo (nie bez powodu) wiec raczej i drugi raz upadnie. Oczywiscie mogę się mylić ale... ja bym osobiscie nie chcial grać gdzieś gdzie zamkną ci serwer i zostaniesz bez postaci, bez itemów z donate'ów (w koncu #private_server), bez niczego. Bo rozumiem ze tutaj olewają to co bylo... w tym odzyskiwanie postaci więc zaczynasz od nowa. A za pare miesiecy/rok/dwa lata znowu od nowa na sunwell v3 

MOGĘ mieć swoje zdanie a to NIE jest topic na ten temat.

Poza tym sunwell swoje postał i nawet jak to będzie rozrywka to nadal rozrywka i bez znaczenia czy na miesiąc rok czy dłużej. Globala też kiedyś zamkną uwierz mi.

O cholera makrela. Mój ulubiony serwer powraca, z pewnością będę grał :D

Dzień dobry(a raczej dobry wieczór na ten moment dnia) wszystkim użytkownikom :)

Przyznam, że to forum było nieco zaniedbywane przez władze prywatnych serwerów; czas to zmienić. Powstał o nas topic, a więc trzeba się i wypowiedzieć.

Na pierwszej stronie tego topicu, zobaczyłem post, w którym pada zdanie, że pewnie znowu zamkniemy się na Polskę; sytuacja jest zupełnie odwrotna. Zdecydowaliśmy, że trend zmierzający ku pełnej internacjonlizacji serwerów prywatnych w Polsce powinien być ponownie zweryfikowany, a raczej zweryfikowana powinna być jego zasadność. Po starcie na Theatre of Dreams stało się jasne, że polskie community ma się całkiem nieźle jeżeli chodzi o liczebność, tylko jest zwyczajnie rozrzucone po kilku serwerach, chcemy zebrać wszystkich Polaków na jeden serwer; polska historia rynku prywatnych serwerów WoW jest długa i pełna dobrych projektów, to właśnie chcemy kontynuować.

To nie będzie ten sam WotLK, oczywiście wychodzimy bazowo od Blizzlike, jednak mamy zamiar wprowadzać modyfikacje, które będą miały na celu przywrócenie chęci rywalizacji wśród graczy; przeprowadzimy ankiety, które wyłonią najlepsze pomysły polskiego community i później wspólnie zdecydujemy czy implementujemy dane rozwiązania czy nie; od razu zaznaczam, że nie chodzi tu o zmiany w kierunku stworzenia fun serwera. Dlatego już teraz chciałbym Was serdecznie zaprosić na nasze forum oraz strony na Facebooku oraz Twitterze:

Forum - www.sunwell.pl

Facebook - https://www.facebook.com/SunwellProject/

Twitter - https://twitter.com/SunwellOfficial

Śledźcie nasze wpisy i wypowiadajcie się kwestiach dotyczących funkcjonowania serwera, każda opinia jest dla nas ważna. Nie jesteśmy do końca no-name'mi, mamy doświadczenie w prowadzeniu serwerów, a co najważniejsze posiadamy odpowiednie umiejętności, które zapewnią dobre funkcjonowanie serwera.

Jeżeli kiedykolwiek graliście na Anderii, Nexusie, Exodusie, ToDzie, starym Sunwellu lub jakimkolwiek innym polskim serwerze i z nostalgią wspominacie ten czas, to nasz projekt jest własnie dla Was. Polskich serwerów już nie ma, czas to zmienić i my to zrobimy.

Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań zarówno tutaj jak i wyżej opisanych kanałach komunikacji.

Dobrej nocy,

MrCule

STARTUJĄ TESTY SERWERA sunwell.pl!

Potrzebujemy około 150 osób, które pomogą nam przetestować nasz nowy serwer i wychwycić te aspekty gry, które wymagają jeszcze poprawy.

Wszelkie zgłoszenia proszę wysyłać na adres: rekrutacja@sunwell.pl

W nadesłanych wiadomościach napiszcie dlaczego to Wy powinniście testować serwer oraz tym samym postawić na nim pierwsze wirtualne korki. Liczymy na Waszą kreatywność w pisaniu zgłoszeń oraz przedstawienie rzeczywistej wiedzy i umiejętności przydatnych w testowaniu.

<p style="margin:0px;padding:0px;">

</p>

<strong style="font-weight:bold;">Szczególnie prosimy, abyście zamieścili: </strong><br>
	- Login na forum<br>
	- Klasa posiadanej postaci, rasa oraz nick<br>
	- Wasz staż w grze<br>
	- Wiek<br>
	- Powód dlaczego chcielibyście podjąc się testów<br>
	- Doświadczenie związane z wyszukiwaniem błędów; np. jako Bugtracker
</p>

</p>

Zapraszamy do śledzenia wydarzenia na Facebooku, gdzie będziemy informować o postępach: <a href="https://www.facebook.com/events/1772097146377957/" rel="external nofollow" style="color:rgb(188,211,128);text-decoration:underline;" title="Zewnętrzny odnośnik">https://www.facebook...72097146377957/</a>
</p>

</p>

Pozdrawiamy,<br>
	Zespół Sunwell Project
</p>

Skoro szukacie typowych bugtrackerów to mniemam że praca jest płatna? Tak się składa że pracuje w tej branży i dobrze wiem jak dobrze płatne są takie posady, a skoro potrzebujecie osób, które będą umiały odpowiednio błędy znaleźć i spisać, to należałaby się za to jakaś rekompensata. Chyba każdy wie dobrze, że serwer nie jest 100% non profit i że powstaje z chęcią zarobienia na przedsięwzięciu, więc pytanie czy jesteście skłonni zapłacić za porządny zespół, czy raczej liczycie na dobroć ludzi, którzy mogą mieć słabe obycie z tym co powinno się właściwie zgłaszać i jaka jest metodyka

W jakiej branży konkretnie pracujesz? W żadnym jak dotąd projekcie nie spotkałem się z finansowaniem pracy Bugtrackerów; owszem będziemy ich wynagradzać w inny sposób, jednak forma pieniężna raczej odpada. Nie spodziewamy się dużej ilości błędów, nasz skład developerski jest na tyle duży, że nawet bez tych testów poradziłby sobie z naprawą ich w trakcie regularnych zgłoszeń po starcie :) Bynajmniej mamy zamiar zarabiać na tym projekcie tudzież uczynić z niego naszą pracę. To trochę niewłaściwe uogólnienie, że serwery powstają właśnie w takim celu; poprzedni na, którym pracowałem był właśnie 100% non-profit. Dlatego ciekaw jestem tej branży, w której pracujesz :)

Nazywa się game dev, normalnie pracujesz w biurze, dostajesz próbkę, bądź grę, grasz, sprawdzasz, wyłapujesz błędy i umieszczasz je w odpowiednim programie później ktoś to naprawia, odbija w twoją stronę, sprawdzasz ponownie czy zostało naprawione i tak dalej i tak dalej. Dziwne, że nigdy o czymś takim nie słyszałeś, bo coś takiego towarzyszy grom chyba od zawsze. Towarzyszy także programom różnej maści, w zasadzie wszystkiemu. Każdy produkt przechodzi przez ręce testerów i są to zawody płatne..

I nie żartuj sobie, że coś takiego jest robione z myślą o graczach, bo jest robione z myślą o ich portfelach. Dlatego właśnie polskie realmy nie mogą się utrzymać - bo są targetowane na polskiego gracza, który nie jest tak bardzo skłonny wydawać pieniądze na serwer. Każdy możliwy serwer upadał albo z zamieszania i poróżnienia między administracją, albo z racji końca pieniędzy, kiedy to gracze nie wpłacali odpowiednio dużo i interesu nie opłacało się utrzymywać. Za każdym razem jeżeli człowiek poświęca na coś czas może chcieć za to otrzymać pieniądze. Nie ma w tym nic złego, ale oszukiwanie i ciągłe wmawianie, że jest się tutaj dla graczy, że przecież słucha się ich, że robi się to co chcą jest błędne, bo za wszystkim i tak stoją pieniądze, jest zwyczajnie smutne. Jeżeli nie zarabiasz Ty, to zarabia ktoś wyżej, bez pieniędzy, nie ma pracy. Polityka może być jak najbardziej przychylna graczowi, ale sam projekt zawsze musi na siebie zarabiać. Jeżeli nie chcesz pieniędzy, to coś myślę że projekt dość szybko przestanie istnieć

Nazywa się game dev, normalnie pracujesz w biurze, dostajesz próbkę, bądź grę, grasz, sprawdzasz, wyłapujesz błędy i umieszczasz je w odpowiednim programie później ktoś to naprawia, odbija w twoją stronę, sprawdzasz ponownie czy zostało naprawione i tak dalej i tak dalej. Dziwne, że nigdy o czymś takim nie słyszałeś, bo coś takiego towarzyszy grom chyba od zawsze. Towarzyszy także programom różnej maści, w zasadzie wszystkiemu. Każdy produkt przechodzi przez ręce testerów i są to zawody płatne..

I nie żartuj sobie, że coś takiego jest robione z myślą o graczach, bo jest robione z myślą o ich portfelach. Dlatego właśnie polskie realmy nie mogą się utrzymać - bo są targetowane na polskiego gracza, który nie jest tak bardzo skłonny wydawać pieniądze na serwer. Każdy możliwy serwer upadał albo z zamieszania i poróżnienia między administracją, albo z racji końca pieniędzy, kiedy to gracze nie wpłacali odpowiednio dużo i interesu nie opłacało się utrzymywać. Za każdym razem jeżeli człowiek poświęca na coś czas może chcieć za to otrzymać pieniądze. Nie ma w tym nic złego, ale oszukiwanie i ciągłe wmawianie, że jest się tutaj dla graczy, że przecież słucha się ich, że robi się to co chcą jest błędne, bo za wszystkim i tak stoją pieniądze, jest zwyczajnie smutne. Jeżeli nie zarabiasz Ty, to zarabia ktoś wyżej, bez pieniędzy, nie ma pracy. Polityka może być jak najbardziej przychylna graczowi, ale sam projekt zawsze musi na siebie zarabiać. Jeżeli nie chcesz pieniędzy, to coś myślę że projekt dość szybko przestanie istnieć

Chyba nie do końca znasz prywatne serwery od kuchni. Jestem w dosyć dobrych relacjach z właścicielami projektu i absolutnie wiem o wszystkim co na nim się dzieje. Tak, ten projekt robiony jest przede wszystkim z myślą o graczach, czy w to wierzysz czy nie :) Ten serwer jest targetowany na gracza polskiego, gdyż polski gracz chce polskiego serwera; co niebawem udowodnimy na drodze empirycznej; możesz w tym uczestniczyć jeśli tylko chcesz. Na poprzednim serwerze, gdzie pracowałem - Theatre of Dreams właściciel nie dość, że nie zarabiał na projekcie to jeszcze do niego dokładał; tak wiem, to dziwne, jednak nie zawsze wszystko musi się zgadzać z ekonomicznego punktu widzenia, jest jeszcze coś takiego jak pasja :)

Co do twojej pracy, fajna sprawa, ale raczej na profesjonalnych piaskownicach. Tak czy siak, miło, że w końcu ktoś tu się odezwał.

Dobrej nocy.

To nie będzie ten sam WotLK, oczywiście wychodzimy bazowo od Blizzlike, jednak mamy zamiar wprowadzać modyfikacje, które będą miały na celu przywrócenie chęci rywalizacji wśród graczy; przeprowadzimy ankiety, które wyłonią najlepsze pomysły polskiego community i później wspólnie zdecydujemy czy implementujemy dane rozwiązania czy nie; od razu zaznaczam, że nie chodzi tu o zmiany w kierunku stworzenia fun serwera.

Ten fragment mnie ciekawi, jakies przyklady tych potencjalnych modyfikacji jestescie w stanie podac? :)

Ten fragment mnie ciekawi, jakies przyklady tych potencjalnych modyfikacji jestescie w stanie podac? 

Na pewno będziemy podkręcać nieco Naxxramas, aby zniwelować różnice wynikające z patcha 3.3.5a. Myślimy też o podniesieniu ratingów pvp, aby wymagania były podobne do tych, które miały miejsce na TBC. W dalszej części contentu wprowadzimy również transmogi, może domki gildyjne dla najlepszych gildii. Dyskusję na ten temat podejmiemy po testach, zachęcam do śledzenia naszego fanpage'a na Facebooku oraz na forum, aby być na bieżąco.

@Nvminer wez pod uwagę że prywatne serwery to w sumie PARODIA a nie jakaś porządna firma, zlepek 18latków nazywająych się Game Directorami

Nie ma co oczekiwać od takich osób że komuś zapłacą

@Nvminer wez pod uwagę że prywatne serwery to w sumie PARODIA a nie jakaś porządna firma, zlepek 18latków nazywająych się Game Directorami

Nie ma co oczekiwać od takich osób że komuś zapłacą

Parodią są niestety takie wpisy jak twoje; niestety inaczej tego nazwać nie potrafię. Na przyszłość zaznaczę, że wpisy internetowych trolli i prowokatorów będę zwyczajnie pomijał bo szkoda mi na to czasu.

Jeżeli ktoś będzie miał merytoryczne pytania to oczywiście odpowiem zarówno tutaj, na FB, lub w prywatnej wiadomości.

Na pewno będziemy podkręcać nieco Naxxramas, aby zniwelować różnice wynikające z patcha 3.3.5a. Myślimy też o podniesieniu ratingów pvp, aby wymagania były podobne do tych, które miały miejsce na TBC. W dalszej części contentu wprowadzimy również transmogi, może domki gildyjne dla najlepszych gildii. Dyskusję na ten temat podejmiemy po testach, zachęcam do śledzenia naszego fanpage'a na Facebooku oraz na forum, aby być na bieżąco. 

Transmogi? :o Yes pls, nic no, zycze powodzenia i czekam na rezultaty waszej pracy :P

Dzień dobry!

Jakiś czas temu obiecaliśmy przeprowadzanie ankiety na temat preferencji graczy związanych z customizacjami na serwerze oraz jego statutem.

Słowa dotrzymujemy i zapraszamy do wyrażenia swojego zdania: goo.gl/wN9MVg

Do wypełnienia ankiety koniecznie jest posiadanie konta na Google - ankietę można wypełnić tylko raz.

Pierwszy klip z BETA testów:

Transmogi? domki gildyjne? Dobra k**wa przekonaliście mnie.... już wrócę na tego globala...

Nikt nie powiedział, że będą domki gildyjne czy transmogi, przeprowadzają ankiety i pójdą za większością. Na chwile obecną zauważyłem, że sporo osób nie chce czegoś takiego na serverze w tym i ja. Ewentualnie GH, bo nigdy tego nie widziałem

Jak można nie chcieć systemu transmogryfikacji?

Czegoś, co zwiększa ogromnie pole do customizacji wyglądu twojej postaci, nie zmuszając Cię do tego.

Nie mamy zamiaru ustalać serwera pod nasze widzimisię, głos mają również gracze, stąd ta ankieta.