Superlux HD 681 vs Evo MK2

Siemka, mam problem. Nie wiem czy zakupić Superlux HD 681 czy Superlux HD 681 Evo Mk 2. Problem polega w tym które lepiej będą grały ze zintegrowana Karta dźwiękowa Realtek, lub jeśli ktoś się zna czy jest jakaś sensowna karta dźwiękowa w niskiej cenie?

Oba słuchawki będą grały bardzo dobrze na integrze, czy innym urządzeniu audio. Ja mam superluxy HD 681 i jestem z nich bardzo zadowolony. Wcześniej używałem gamingowych shitów jak siberia v2 i w porównaniu do superluxów wypadają one strasznie blado. Dobrze oddają dźwięk, mają trochę mocniejszy bass co mi się nawet podoba. Malutkim ich minusem jest to że przy tych upałach pociły mi się uszy no ale nie ma raczej czemu się dziwić.

Co do superluxów evo to znalazłem taką recenzję może ona ci pomoże z wyborem: http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/sluchawki/superlux-hd681-evo-v2/

Ja mam Evo Mk 2 i polecam ;) Słuchawki praktycznie do wszystkiego i do 150 zł nic lepszego nie znajdziesz.

Malutkim ich minusem jest to że przy tych upałach pociły mi się uszy no ale nie ma raczej czemu się dziwić.

To są słuchawki półotwarte. Spróbuj założyć słuchawki zamknięte w te upały. Pot będzie Ci się z nich wylewał litrami :D

Co do tematu...

Nie mogę znaleźć tematu, w którym już opisywałem różnicę między tymi modelami, więc będę musiał to napisać jeszcze raz. Uh, już chyba czwarty raz... Ale spoko, dam radę.

Superlux HD681

Jest tańszy o jakieś ~40zł.

Mają inny wygląd. Dla niektórych odpychający, ale przecież na słuchawki się nie patrzy jak ma się je na głowie, nie ?

Mają mocno podbite wysokie tony, które bez regulacji w equalizerze będą Cię "kłuć" w uszy.

Superlux HD681 Evo MkII

Trochę droższe.

Inny wygląd. Bardziej nowoczesny.

Dwa kolory do wyboru - czarne i białe.

Fabrycznie poprawione wysokie tony. Nie wymagają żadnej regulacji w eq.

W zestawie są welurowe okładziny na pady. W welurze uszy się mniej pocą niż w oryginalnych plastikowych (czy z czego one tam są zrobione)

Odpinany kabel przy lewej słuchawce (wtyczka minijack). Można w razie czego wymienić łatwo jeśli się popsuje. W zestawie są dwa kable, krótki i długi.

Obydwa modele dobrze grają na zintegrowanej karcie dźwiękowej. Obydwa modele mają dźwięk tak samo dobrej jakości. Obydwa modele są półotwarte. I obydwa modele mają długi kabel. Nie pamiętam już jak długi. 2 albo 3 metry.

Przy zakupie uważaj, bo są wersje B, F oraz zwykłe bez dodatkowego oznaczenia. Bierz bez oznaczenia.

B=Balanced. Mniej basu niż w normalnych. Nie każdemu się ich dźwięk przez to podoba, więc ryzykownie jest je kupować bez wcześniejszego przetestowania na własnych uszach.

F=Flat. Jeszcze mniej basu. Dźwięk w jakości studyjnej. Dla audiofili i dziwnych ludzi. Nie polecam normalnym użytkownikom.

Wersja normalna ma najmocniejszy bas. Ale nie taki jak wieśniacy mają w swoich BMW i Golfach :) Jest mocny, ale nie wieśniacki - zapewniam. Ja nie lubię basu, lubię czysty dźwięk i taki właśnie jest na tych słuchawkach.

Co do karty dźwiękowej to polecam jakiegoś Xonara, lub Soundblaster X-Fi Music/Gamer, czy Titanium. Używki są tanie 60-90zł.

Ja mam Superluxy HD 681 podpięte pod X-Fi Gamer i grają bardzo ładnie. 10x lepiej niż Evo II, które mam podpięte w drugim kompie pod integre. Oczywiście jak podepne Evo pod X-Fi to też będa grały tak samo ładnie. Karta dźwiękowa robi różnicę. Nawet tak tania i prosta karta jak ten X-Fi.

Jeśli masz ~150 zł to bierz Evo. Jeśli masz ~100 zł i nie możesz dołożyć tego 50zł, to bierz HD681. Będziesz tak samo zadowolony z obydwu modeli.

Karta dźwiękowa opcjonalnie. Jednak ja bym zalecał kupić jakiegoś dedyka, bo integry grają badziewnie i do tego słychać czasem piski i szumy.

Siemka, mam problem. Nie wiem czy zakupić Superlux HD 681 czy Superlux HD 681 Evo Mk 2. Problem polega w tym które lepiej będą grały ze zintegrowana Karta dźwiękowa Realtek, lub jeśli ktoś się zna czy jest jakaś sensowna karta dźwiękowa w niskiej cenie?