Jak wyżej co sądzicie teraz o supportach. Wczoraj pierwszy raz supportowałem i było mi dziwnie. Dlatego iż jest limit warda do trzech a to mało dla tej roli. Teraz niby są te ticety jednak patrzeć na to nie spełniają swojej roli. Kiedyś problem polegał na tym, że ludzie nie chcieli wardować bo woleli zrzucić to na supporta. Teraz jednak jak są darmowe wardy czy to robią ?. Nie jest ciemno jak w nie powiem gdzie. Przecież w pierwszych minutach meczu gdzie jungler ma wiele dopowiedzenia nie zabezpieczę wszystkich krzaków nie mówiąc już o dragonie. Jak piszę do adc kup 3 wardy to on wraca na lane z niczym i nie ma pełnej kontroli mapy.
Mało tego pinki fioletowe są teraz widoczne niby mają więcej życia jednak championy na niewidce maja teraz lepiej bo widzą warda i mogą się albo cofnąć lub go zniszczyć. Załóżmy sobie taką sytuację wiedząc iż na jungli jest eve, kupuję sobie na topa fioletowego warda. Kładę w krzaki, widząc iż wrogi jungler gankuje i niszczy mi warda nie podejmę walki 2 vs 1 na początku. Oczywiście jeśli w tym momencie mój jungler jest na topce to 2 vs 2 jak najbardziej.
Wracając jednak do supporta, to kiedyś mogłem mieć pełną kontrolę mapy a teraz nawet jeśli będę mieć zapasowego warda w kieszeni to mogę postawić jedynie 2. A ward zapasowy się przydaje podczas wymiany ognia na baronie czy choćby na dragonie. No i wszystkie nowe przedmioty dają golda dla supporta. Wraz z runami na supporta i masterkami miałem więcej wczoraj niż adc. Miałem pierwszy z teamu skończony full bulid. Nie wiem teraz czy to na plus czy minus. Dobrze by było jakby support mógł położyć 5 wardów na mapie, to by starczyło do zabezpieczenia bota, dragona i barona.