Świat MMO Bez Cash Shop'a

Wielu z nas, zdarza się dość często narzekać na tak zwany "Cash/Item Shop", ale co to takiego jest ?

-Otóż, Cash Shop to narzędzie diabła, które ma na celu wyłudzanie pieniędzy od bezbronnych graczy... po co ? - A no chociażby po to, żeby fajnie wyglądać (jakież niezbędne, prawda ?), dostawać więcej punktów doświadczenia za zarzynanie niewinnych mobów, czy żeby mieć fajnego Mount'a, tudzież chociażby Pet'a.

Tak tak, każdy lubi na to ponarzekać, ale czy ktokolwiek z takich osób, zastanawiał się kiedykolwiek: Jak wyglądałyby gry MMO bez Cash Shop'ów ?

Prawdopodobnie pierwsza rzecz która przyjdzie do głowy to: "Dużo lepiej :)". Prawdopodobnie mogłoby być i tak, ale czy tylko ? Cash Shop nie jest tylko, wbrew temu co myślą niektórzy, miejscem gdzie można wydać ciężko zarobione pieniądze na grę, która znudzi nam się po tygodniu. Postarajmy się pamiętać, że utrzymanie gry kosztuje... Nawet sporo... Kieszonkowe tu nie wystarczy ! Producenci gier muszą zarobić jakieś pieniądze, nie tylko dla siebie, ale również dla gry, aby miała jakąś przyszłość ! Aby dawała radość przyszłym istnieniom ! Pokoleniom !... Rozpędziłem sie ^^, spróbujmy sobie wyobrazić sytuacje gry w której nie ma absolutnie żadnego Cash Shop'a:

-*W głowie Head Administrator'a na początku*- "Hahaha ! Moje dzieło ukończone ! To żyje ! Stworzyłem grę która nie ma w sobie Cash Shop'a, to na pewno przyciągnie graczy, będą ich tłumy, legiony, hordy, armie a ja będę najbardziej docenianą osobą na czele tegoż ludu ! Na stworzenie tej gry wydałem raptem 10 milionów ! (To cena przykładowa, nie wliczajcie jej tak dosłownie ^^)Lecz co z tego, przecież będzie dużo graczy"

-*W głowie Head Administrator'a po jakimś czasie*- "Noż ku*wa mać o czym ja myślałem, ch*j z tym, że jest dużo graczy skoro nie mogę nawet odrobić pieniędzy włożonych w produkcję... Gdzie ja schowałem ten pistolet, trzeba skończyć żywot."

To jeden z wielu powodów, dla którego nie ma powodów do narzekania na Cash Shop'y... Oczywiście może być też Mroczna Strona tej mocy:

-*Dziecko nie zarabiające a w gry grające*- Ale super fashion'y, ludzie będą mi zazdrościć... Będę Bogiem !!! Ciekawe czy mama ma dużo w portfelu...

Wydaje się to być złym posunięciem, ale z drugiej strony ludzie, którzy tak robią, dostarczają pieniądze potrzebne na utrzymanie serwera, abyśmy później my wszyscy mogli się cieszyć grą która nie "zginie" z powodu braku funduszy, podobnie jak Polska, która nie ważne ile razy dostawała wpie*dol, dalej stała i po prostu była ! (Proszę o wybaczenie Patriotów, którzy poczuli się urażeni, nic do was nie mam).

Jeszcze inną odmianą Cash Shopa, jest po prostu... Subskrypcja ! Otóż chodzi w niej o to, żeby zamiast płacenia za Itemy/Exp masakrycznych sum, raz a dobrze zapłacić 2x bardziej masakryczną sumę... po co ? A no żeby w ogóle grać !. Ludzie na prawdę lubią na to narzekać, ale zadam tu zasadnicze pytanie: Czy ktokolwiek karze Wam w to grać ? Odpowiedź: Nie, chcecie to grajcie, nie chcecie to nie grajcie. Ale na litość Boską błagam, Przestańcie narzekać bo i tak nikogo to nie rusza. Spójrzcie na to z tej strony, jak trzeba płacić, to jest większa szansa, że nie spotkacie dzieci specjalnej troski, narzucających się przy każdej okazji, tacy zazwyczaj nie chcą płacić subskrypcji więc nie grają w takie gry.

To w sumie koniec mojego artykułu, nie miał on na celu pokazania jak to jest z Cash Shop'em, bo to pewnie każdy wie, chcę po prostu aby ludzie, którzy na niego narzekają, przestali to robić bo to do niczego nie prowadzi :/ Tekst napisany głownie w celu przekazu oraz w celu humorystycznym, nie chciałem nim nikogo obrazić, więc proszę nie brać go do siebie ! To jest mój pierwszy tekst (Taak ludzie lubią się tym chwalić), ale wiem, że to nie usprawiedliwienie ;) Proszę wytykać wszystkie błędy i co tam popadnie, pozdrawiam i do czytania zostawiam: Tsukineko :*

Ty mozesz to tlumaczyc na tysiace sposobow... Dzieci i tak beda plakac ze jest IS :).

Otóż to, każdy dojrzały gracz rozumie, że gry nie powstają w celach charytatywnych, a po to aby przynosić zyski. Jednak, do tego wszystkiego dochodzi kwestia zbalansowania wirtualnych sklepików, jedni producenci robią to z umiarem, dzięki czemu nawet gracze którzy nie wydają prawdziwych pieniędzy nie odstają zbytnio od reszty, natomiast w sklepach innych gier możemy kupić dosłownie wszystko, od lepszych armorów po potki na hp. Dlatego uważam, że gry P2P są o wiele tańsze od F2P. Dorosły człowiek, który pracuje woli wydać sobie te 40-50 zł miesięcznie i mieć spokój, niż ładować setki zł by komuś dorównać, jak to się ma w przypadku darmowych MMORPG.

Autorze jesteś śmieszny. Męcz się nad robieniem gry rok, a później dopłacaj tylko za serwer.

Dlatego ja gram sobie gry z abonamentem:),wolę zapłacić raz na miesiąc i wszyscy są równi, co nie zmienia faktu ze jeśli bym w F2P wydał te samą kase na item shopm,

to bym był ''bogiem'':),więc na jedno wychodzi.

No ale musisz się pogodzić z tym ze nawet po przeczytaniu tekstu,znajdą się tacy którzy dalej tego nie rozumieją np:Happyguy ni hu hu nie rozumie o co Ci chodzi:P.

Ciesze się, że przynajmniej ta dojrzała część użytkowników zrozumiała przekaz :) HappyGuy, wnioskuje, że albo przeczytałeś tylko pierwsze dwa akapity, albo po prostu nie zrozumiałeś tekstu :< Proponuje przeczytać go jeszcze raz, gdyż to co napisałeś, nie jest adekwatne w żadnym wypadku to tego co opisałem ja. Jestem śmieszny ? Dzięki ;p Dla mnie to komplement, bo nie chce być uważany za poważnego ważniaka, zadzieracza nosa itp. ^^ Czy ja napisałem, że po męczeniu nad stworzeniem gry, pieniądze idą TYLKO na serwer ? "Producenci gier muszą zarobić jakieś pieniądze, nie tylko dla siebie, ale również dla gry, aby miała jakąś przyszłość !" Na prawdę tak ciężko przeczytać ze zrozumieniem ? Wytłumaczę Ci, napisałem tutaj że pieniądze >NIE TYLKO< idą na wypłaty dla twórców, ale i na serwer. Nie mam pojęcia jak mogłeś przeczytać tylko tą drugą połowę... Tyle ode mnie :) Co do panów Darkllord i Shader, zgadzam się z wami w 100%, lepiej wydać te marne pieniądze na grę, w której jest abonament. Przykład: Ja gram w Dofus... 20zł na miesiąc abonamentu, lub sms'em 10zł na tydzień... Za te 20zł w grze z IS, mógłbym najwyżej kupić sobie 1-2 ciuszki, lub 1 bonus exp'a (nie wszędzie nawet na to starczy), gry z IS oczywiście też mają swój urok, lecz na abonament nie można narzekać, gdyż jest najlepszym rozwiązaniem dla porzadnych gier ^^ Na IS można, ale jak na celu miał ten artykuł, nie powinno się bo nikt nikogo nie zmusza do wydawania tych pieniędzy :)

IS musi być, ale nie zawsze trzeba z niego korzystać.Są niektóre gry gdzie IS nie daje przewagi nad innymi. Abonament musisz płacić jeżeli chcesz grać. Jeżeli chcesz być pro w free mmorpg, to musisz wydać kasę. Są + i - obydwu rodai gier(p2p,f2p).

73aad4e64e06312f64a5f02e5e80e816_MJZ409.gif

hmm Cash/Item Shop ... Nie widzę w tym nic złego, czy wytwarza superbohaterów, czy nie jak długo gra nie jest mocno nastawiona na PVP, w końcu trzeba jakoś zarabiać. P2P nadal jest całkiem lukratywną opcją , przynajmniej na początek działania gry a później jak zainteresowanie trochę osłabnie z euforią (trochę dla Założycieli,wielką dla Graczy) ogłosić , że gra udostępniła opcję grania za darmo (oczywiście ograniczoną o pewne opcję , inne mniej , inne więcej) z dużą ilością przedmiotów w Cash Shop'ie (oczywiście część z nich jest za horrendalne sumy wirtualnej gotówki). Hmmm.... Można też było przytoczyć o reklamach w grze (coś co Quake Live bodajże zrobił jak dobrze pamiętam).

Ja uważam, że najtańszym wyborem gracza MMO są gry B2P. Na P2P nie każdego stać, a gdy raz sobie zapłaci też ma bardzo ciekawą gierkę:)

@TOPIC

IS będzie w grach zawsze i przyznajmy się nigdy nie będziemy go chcieć. Jednak ja osobiście rozumiem, że gry nie są robione charytatywnie tylko dla zysku ;p Więc starajmy się to zrozumieć. Ja osobiście gram w MMO dla fun'u nie żeby być "bogiem" jak to ładnie autor ujął ;p dlatego nie korzystam z tego i na to nie patrze wcale :)

Ty mozesz to tlumaczyc na tysiace sposobow... Dzieci i tak beda plakac ze jest IS .

No i tu byłoby można zakończyć już cały temat. :D

IS zawsze będzie i w każdej grze musi coś dawać, by zarobili twórcy na grze. Nie będzie kasy, nie będzie gry.

Wielu z nas, zdarza się dość często narzekać na tak zwany "Cash/Item Shop", ale co to takiego jest ?

-Otóż, Cash Shop to narzędzie diabła, które ma na celu wyłudzanie pieniędzy od bezbronnych graczy... po co ? - A no chociażby po to, żeby fajnie wyglądać (jakież niezbędne, prawda ?), dostawać więcej punktów doświadczenia za zarzynanie niewinnych mobów, czy żeby mieć fajnego Mount'a, tudzież chociażby Pet'a.

Tak tak, każdy lubi na to ponarzekać, ale czy ktokolwiek z takich osób, zastanawiał się kiedykolwiek: Jak wyglądałyby gry MMO bez Cash Shop'ów ?

Prawdopodobnie pierwsza rzecz która przyjdzie do głowy to: "Dużo lepiej :)". Prawdopodobnie mogłoby być i tak, ale czy tylko ? Cash Shop nie jest tylko, wbrew temu co myślą niektórzy, miejscem gdzie można wydać ciężko zarobione pieniądze na grę, która znudzi nam się po tygodniu. Postarajmy się pamiętać, że utrzymanie gry kosztuje... Nawet sporo... Kieszonkowe tu nie wystarczy ! Producenci gier muszą zarobić jakieś pieniądze, nie tylko dla siebie, ale również dla gry, aby miała jakąś przyszłość ! Aby dawała radość przyszłym istnieniom ! Pokoleniom !... Rozpędziłem sie ^^, spróbujmy sobie wyobrazić sytuacje gry w której nie ma absolutnie żadnego Cash Shop'a:

-*W głowie Head Administrator'a na początku*- "Hahaha ! Moje dzieło ukończone ! To żyje ! Stworzyłem grę która nie ma w sobie Cash Shop'a, to na pewno przyciągnie graczy, będą ich tłumy, legiony, hordy, armie a ja będę najbardziej docenianą osobą na czele tegoż ludu ! Na stworzenie tej gry wydałem raptem 10 milionów ! (To cena przykładowa, nie wliczajcie jej tak dosłownie ^^)Lecz co z tego, przecież będzie dużo graczy"

-*W głowie Head Administrator'a po jakimś czasie*- "Noż ku*wa mać o czym ja myślałem, ch*j z tym, że jest dużo graczy skoro nie mogę nawet odrobić pieniędzy włożonych w produkcję... Gdzie ja schowałem ten pistolet, trzeba skończyć żywot."

To jeden z wielu powodów, dla którego nie ma powodów do narzekania na Cash Shop'y... Oczywiście może być też Mroczna Strona tej mocy:

-*Dziecko nie zarabiające a w gry grające*- Ale super fashion'y, ludzie będą mi zazdrościć... Będę Bogiem !!! Ciekawe czy mama ma dużo w portfelu...

Wydaje się to być złym posunięciem, ale z drugiej strony ludzie, którzy tak robią, dostarczają pieniądze potrzebne na utrzymanie serwera, abyśmy później my wszyscy mogli się cieszyć grą która nie "zginie" z powodu braku funduszy, podobnie jak Polska, która nie ważne ile razy dostawała wpie*dol, dalej stała i po prostu była ! (Proszę o wybaczenie Patriotów, którzy poczuli się urażeni, nic do was nie mam).

Jeszcze inną odmianą Cash Shopa, jest po prostu... Subskrypcja ! Otóż chodzi w niej o to, żeby zamiast płacenia za Itemy/Exp masakrycznych sum, raz a dobrze zapłacić 2x bardziej masakryczną sumę... po co ? A no żeby w ogóle grać !. Ludzie na prawdę lubią na to narzekać, ale zadam tu zasadnicze pytanie: Czy ktokolwiek karze Wam w to grać ? Odpowiedź: Nie, chcecie to grajcie, nie chcecie to nie grajcie. Ale na litość Boską błagam, Przestańcie narzekać bo i tak nikogo to nie rusza. Spójrzcie na to z tej strony, jak trzeba płacić, to jest większa szansa, że nie spotkacie dzieci specjalnej troski, narzucających się przy każdej okazji, tacy zazwyczaj nie chcą płacić subskrypcji więc nie grają w takie gry.

To w sumie koniec mojego artykułu, nie miał on na celu pokazania jak to jest z Cash Shop'em, bo to pewnie każdy wie, chcę po prostu aby ludzie, którzy na niego narzekają, przestali to robić bo to do niczego nie prowadzi :/ Tekst napisany głownie w celu przekazu oraz w celu humorystycznym, nie chciałem nim nikogo obrazić, więc proszę nie brać go do siebie ! To jest mój pierwszy tekst (Taak ludzie lubią się tym chwalić), ale wiem, że to nie usprawiedliwienie ;) Proszę wytykać wszystkie błędy i co tam popadnie, pozdrawiam i do czytania zostawiam: Tsukineko :*